Doktorunuzun nasıl biri olmasını isterdiniz? Sadece bilgili, güler yüzlü, sevecen ve ilgili mi, yoksa biraz da cesur, girişken, konuşkan, kararlı, akıllı ve etkileyici biri mi?
Hastalarda yapılan geniş bir sorgulamada biz doktorlar için yüzden fazla özellik tanımlanmış. Bu özellik ve beklentileri dikkate aldığınızda hastalarımızın sadece bir doktor değil, profesyonel bir yönetici, başarılı bir sporcu ya da becerikli bir girişimci aradıklarını bile düşünebilirsiniz. Ve yine diyebilirsiniz ki; hastalarınız haksız mı? Muhtemelen haklılar... Bu yazıda iyi bir doktor-hasta ilişkisi kurmanızda size yardımcı olabilecek ve en doğru seçimleri yapabilmenizde size yol gösterecek bazı püf noktalarına değinilmiştir.
Doktorunuz ister genç, ister yaşlı, ister pratisyen, uzman veya profesör olsun siz şu özellikleri onda bulmaya çalışın:
Size yeterince zaman ayırıyor mu?
Gereken dikkatle dinliyor mu?
Sorularınızı sabırla cevaplıyor,
Sizin ve ailenizin sağlık geçmişini yeterince sorguluyor mu?
Yaşam biçiminize ilişkin bilgilerle ilgileniyor mu?
Biyolojik potansiyelinizi yeterince inceliyor mu?
Düzgün bir hasta dosyalama ve takip sistemine sahip mi?
Güvenli bir laboratuvar ve teknik eleman desteğine sahip mi?
Yenilikleri takip edebiliyor,
Değişimleri izliyor mu
Telefonla kolayca ulaşılabiliyor mu?
Günün herhangi bir saatinde sizinle ilgili acil durumları yönetebilecek bir asistanı veya sistemi var mı?
İlaçlarınızı yazarken sizi yeterince aydınlatıyor mu?
Aldığınız diğer ilaçları sorguluyor mu?
Sorununuza çözüm bulamadığı, ciddi bir hastalıktan kuşkulandığı, nadir bir hastalığın tanısını koyduğu veya sorunlarınızın fiziksel değil, psikolojik nedenlerden kaynaklandığını düşündüğünde, bir başka doktordan danışmanlık almanıza engel olmak bir yana sizi bu fikre yöneltiyor mu? İkinci bir fikre ihtiyaç duyuyor mu?
Ve hepsinden önemlisi, sizin için güvenli, iyi bir insan mı? Sevecen, güleryüzlü, yardım sever mi?
Bunları okuyunca, başta benim hastalarım olmak üzere sanırım birçoğunuz ya yeni bir doktor arayacak, ya da doktorunuzla yeniden konuşmak gereğini hissedeceksiniz. Siz yine de yukarıdaki önerileri öncelikle ve mümkünse mevcut doktorunuzla gerçekleştirmeye çalışın.
BAZI İLAÇLAR KAN BASINCINIZI YÜKSELTEBİLİR
Bazı ilaçların kan basıncınızı yükseltebileceğini ve tehlikeli komplikasyonlara yol açabileceğini geçen hafta yazmıştık. Okuyucularımızdan gelen yoğun isteği dikkate alarak bu ilaç gruplarını biraz daha açmanın yararlı olacağını düşündük.
Burun damlaları: Ephedrin ve fenilpropilamin içerenlere dikkat edin.
Bazı astım ilaçları, bronş genişletici sempatomimetik maddeleri ihtiva edenler
İlaçlarınızı alkolle birlikte kullanmayın. Sonucu zararlı olabilir
Aynı zamanda birden fazla ilaç alıyorsanız aldığınız ilaçları ve hangi saatte aldığınızı bir yere yazın
BU HAFTANIN ÖNERİLERİ
Kendinize 'kendinizle olmak için' biraz zaman armağan edin. Yalnızca kendiniz olmak ve kendinizi yeterince ve doğru hissetmek için kısa iş yeri tatilleri yapın: Sizi rahatlatan bir yer düşleyin.
Dostlarınıza onları ne kadar önemsediğinizi gösterecek alışılmadık ve beklenmedik sürprizler yapın: El yazısı bir mektup (e-posta değil!), çiçek tohumları (yapma çiçek değil!) ya da doğal çay poşetlerine eklenmiş (hesap pusulası değil!) sevgi sözcükleri ile dolu küçük notlar gönderin.