Paylaş
“İmalat şartnameniz” yani “kullanma kılavuzunuza” uygun beslendiğinizde bağışıklığınız daha güçlü, bedeniniz daha fit, zihniniz daha açık olacak. Uykunuz düzene girecek, yorgunluğunuz hafifleyecek, stresiniz bile azalacaktır. Eğer beslenme konusuyla biraz daha ilgilenebilir, sürece daha çok “bilgi ve ilgi” katabilirseniz, bazı sağlık sorunlarından korunmanız da mümkündür. İşte örnekleri...
Kemik erimesini önlemek için
Örneğin kemik erimesi yönünden -osteoporoz- riskli biriyseniz aşağıdaki önerileri bir kenara not edin.
* Daha çok yoğurt, süt, peynir tüketin. Günde iki bardak yoğurt mükemmel bir destektir.
* Kefir ve diğer süt ürünlerinden de -mesela ayran- daha sık istifade etmenin bir yolunu bulun.
* Yeşil yapraklı sebzelerin miktarını artırın, çiğ ya da pişmiş olmaları fark etmiyor.
* Balığa yer açın. Haftada iki-üç kez balık yiyin, küçük balıkları kılçığıyla birlikte yemeyi deneyin ama dikkat ederek!
* Ara öğünlerde bisküvi, grisini değil, badem, ceviz, fındık tüketin.
* Meyve seçimlerinizde kayısı, incir gibi meyvelere daha çok yer verin.
* Haftada en az iki yumurta (üç-dört de olabilir) tavsiye ediliyor.
* Haftada iki kez kırmızı et yemek de faydalı.
ÖRNEK 2
-------
Uykusuzluktan korunmak için
Eğer uykusuzluk sorununuz varsa şu öneriler işinize yarayacaktır.
* Gazlı, kolalı içeceklerden uzak durun.
* Kafein uykunuzu kaçırıyorsa çayı, kahveyi, kafeinli yiyecek ve içecekleri azaltın.
* Çikolatayı sınırlayın.
* Yatmadan önce atıştırmayın, yatağa mideniz boş girin.
* Şekerli, unlu, nişastalı mamullerden kaçının.
* Gece ara öğünlerinde ılık sütü tercih edin.
* Akşam melisa, papatya veya passiflora çayları için.
* Akşam yemeğini hafifletin ve erken yiyin.
* Akşam alkol alımını sınırlayın.
* Kafein içeren ilaçları akşamları yutmayın.
ÖRNEK 3
-------
Menopoz sorunlarını azaltmak için
İsterseniz listeye “menopoz-beslenme” ilişkisini de ekleyelim. Menopoz sürecine yeni giren hanımlara özellikle şunlar tavsiye ediliyor.
* Süt, yoğurt, peynir arttırılacak, ev yapımı ayran içilecek.
* Balık ve kırmızı et dengesi doğru kurulacak.
* Haftada 3-4 kez kuru baklagil yemeği unutulmayacak.
* Yağ seçiminde zeytinyağı tercih edilecek.
* Ara öğünleri badem, ceviz, fındık oluşturacak.
* Meyveler kabuklarıyla yenecek.
* Tuz, un, şeker azaltılacak.
* Şarküteri ürünleri, turşular, salamuralar kısıtlanacak.
* Kolalı içeceklerden uzak durulacak.
* Daha bol sebze kullanılacak.
* Kalsiyum zengini “lahana” grubuna yer açılacak.
* Yumurta unutulmayacak.
* Keten tohumundan istifade edilecek.
Paylaş