Sigara, kafein, alkol, kirli hava, besinlere ilave edilmiş yapay katkı maddeleri (boyalar, tatlandırıcılar, koku vericiler, dayanıklılık artırıcılar), doymuş yağlar (hayvansal yağlar, margarinler), trans yağ asitleri (tekrar kullanılan kızartma yağları, kızartılmış hazır besinler, cipsler ve benzerleri), fabrika dumanları, egzoz gazları, bitkisel ve hayvansal besinleri kirleten böcek öldürücüler, hormonlar, antibiyotikler bizi etkileyen başlıca toksin kaynaklarıdır.
Bu toksin yapıcılardan kurtulmak için sadece organik sebze, meyve, hububatlar ve baklagillere dayalı, tavizsiz ve zor vejetaryen diyetleri yapmak zorunda değilsiniz.
Toksin kaynaklarını bilmek, toksinleri tanımak, kullandığınız suda, yediğiniz besinde olabilecek toksinleri fark etmek, bu zararlıların vücudunuza girişini engellemek en önemlisidir. Bu nedenle öncelikle alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Sigara, alkol ve kafeinden uzaklaşmalı, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Günlük kalori alımınızı küçültmeli, yağ tüketiminizi özellikle hayvansal yağ kullanımınızı, hayvansal proteinlere eğiliminizi kontrol etmeli ve azaltmalısınız. Bu değişimleri zamana yaymanız ve yaşam biçimi haline getirmeniz başarı şansınızı artıracaktır.
NE YAPMALI
Detoks kürleri süresince olanak buldukça spor yapmanızı öneriyoruz. Düzenli ve ılımlı spor sürekli olarak uygulandığında daha başarılı sonuç verir. Egzersiz toksinlerin dokulardan alınmasını, terleme veya idrarla atılmasını kolaylaştırır. Detoks kürü süresince sauna, buhar banyosu veya termal banyo yapmak faydalıdır. Olanak ölçüsünde deniz suyu havuzlarından (thalassotherapy) ve kaplıcalardan da yararlanabilirsiniz. Deniz yosunları ile banyolar vücudu toksinlerden temizlemeye yardımcıdır. Yosunlar (özellikle derin denizlerden toplananlar), mineral ve iyot deposu olarak toksinlerden arınmaya yardımcı olur. İyi hazırlanmış bir detoks programı ruhsal ve bedensel yenilenme sağlar. Bu bir yeniden doğma, yeni bir yaşama başlangıç gibidir. Detoks programları kilo kaybettirici programlar değilse de bir miktar zayıflama da oluşur. Bu programlar aşırı tuzlu, yağlı ve yüksek kalorili besinleri sınırladığı için bir miktar kilo vermenizi sağlayacaktır. İyi planlanmış bir detoks programı yiyecek isteğinizi azaltıp ve sizi egzersiz yapmaya yönelteceğinden dolayı da kilo verdiricidir.
Detoks kürlerinin yararları
- Enerji artışı - Yeterlilik ve iyilik hissi - Daha iyi uyku - Dengeli ve düzenli ruhsal yaşam - Kolay konsantrasyon ve kolay hatırlama, zihin açıklığı - Sabah dinçliği - Daha az enfeksiyon, daha güçlü bağışıklık sistemi - Daha az mide, bağırsak ve kalp sorunu - Daha sağlıklı ve genç bir deri - Daha sağlıklı saçlar ve tırnaklar
Kafein detoksu ile başlayın
Kafein, zararlı kimyasalların en önemlisidir. Kolalı içecekler, kahve, çay ya da çikolatalı yiyecekler, enerji içecekleri, antigripal ilaçlar ve kafein tabletleri, kafein kaynaklarından bazılarıdır. Kafeinle kısa sürede kaybolan yorgunluk hissi bir süre sonra yerini bitkinliğe bıraktığından daha fazla kafein alma ihtiyacı oluşmakta ve bir süre sonra “kafeine bağımlılık periyodu” başlamaktadır. Kafein detoksu her detoks programında bulunmalıdır. Kafeinin kan basıncını artırdığını, kalp atışlarını hızlandırdığını, kolesterolü yükselttiğini, tüketme arzusu uyandırıp kilo aldırdığını, uyku, solunum ve sindirim bozukluklarına yol açtığını biliyoruz. Kemikleri zayıflattığı (osteoporoz) ve kansızlığa yol açabileceği de diğer gerçeklerdir.
Şeker detoksunu unutmayın
Aşırı şeker tüketimi de önemli bir sorundur. Detoks programları şeker kullanımını önemli ölçüde sınırlar. Bedenimiz ihtiyacı olan şekeri, tüketilen meyve ve meyve suları ile rahatlıkla karşılayabilir. Bal ve pekmez de şeker kaynakları olarak kullanılabilir. Vücudumuz bol miktardaki rafine şekerle baş edecek şekilde dizayn edilmemiştir. Bu nedenle çok fazla şeker özellikle orta yaş ve üstünde toksik etki yapabilir.
Kilo almaya, şeker hastalığına, kan şekeri düşüklüğüne, hiperinsülizm sorununa sebep olabilir. Rafine şeker fazla halsizliğe, aşırı duyarlılığa, migren ataklarına yol açabilir. Şeker aynı zamanda ruh halimizi sakinleştiren, fiziksel veya duygusal acılara karşı duyarlılığı azaltan bazı maddelerin oluşumuna da yol açabilir. Eğer bir şeker tutkunuysanız kimyasal detoks programınızın içinde şeker detoksunun da yer alması gerekir.
Şekeri birkaç hafta içinde adım adım azaltarak kesin. Şeker tüketme isteğinizi daha fazla su içerek azaltabilirsiniz. Şeker detoksu süresince meyve suyu içmeyin. Eğer çok arzuluyorsanız meyve yiyebilirsiniz. Bal, reçel, pekmez ve şekerli unlu tatlıları yemeyin. Tatlandırıcı kullanmayın.
Alkol detoksu zorunludur
Alkol detoksu, kimyasal detoksların en zorudur. Detok kürlerinin tümünde de kür süresince alkolden mutlaka uzak kalmalısınız. Zorunlu hallerde alkol tüketiminizi 1 veya 2 bardak şarapla (kırmızısı daha iyidir) sınırlamalısınız. Eğer ciddi bir alkol tüketicisi veya bağımlısı iseniz bir alkol bırakma merkezi ya da uzman ile birlikte çalışmalısınız. Sadece sosyal şartlar gereği alkol kullanıyorsanız daha az alkollü içecekleri tercih etmelisiniz. Bu içeceklerin alkol oranı mümkün olduğunca buz ve su ilavesi ile azaltabilirsiniz. Alkol yerine soda liman, domates suyu gibi içecekler kullanın. Kırmızı şarap sindirime yardımcıdır, antioksidan etkili maddeler açısından da zengindir. Bu nedenle mutlaka alkol almak zorunda kalırsanız 1-2 bardak kırmızı şarapla yetinin.