Paylaş
SİYAH FASULYE+KIRMIZIBİBER
Siyah fasulye değerli bir demir kaynağıdır. Sorun şu ki bitkilerde bulunan demir (non-hem) ettekinden farklı olarak kolayca emilip kullanılabilecek durumda değildir. Bitkilerdeki demirin yalnızca yüzde 2 ila 20’si barsaklardan emilip kana karışır. Oysa hayvansal kaynaklardan alınan demirin yüzde 15 ila 35’i vücudumuz demir kaynağı olarak kullanır.
İşte bu noktada C vitamininden zengin gıdaları devreye sokmak gerekir. C vitamini, non-hem demirin altı kat fazla emilmesini sağlayarak demir seviyesini yükseltir. Bu vitaminden çok zengin bir yiyecek olan kırmızıbiber ile siyah fasulye birlikteliğinden hem lezzetli hem de sağlıklı mönüler çıkabilir.
TAM TAHILLAR+SOĞAN/SARIMSAK
Tam tahılların içerdiği demir ve çinkodan da fasulyenin demiri gibi yeterince yararlanamıyoruz. Barsaklarımızdan emilip kana karışıncaya kadar hızla metabolize olup gidiyor. Çünkü tam tahılların içerdiği bazı maddeler demir ve çinko gibi minerallere bağlanıp onların işe yarayamadan kaybına neden oluyor.
Uzmanlara göre çözüm sülfürden zengin besinler ile tam tahılları bir araya getirmekte. Bir dergide (Journal of Agricultural and Food Chemistry) 2010 yılında yayımlanan bir makalede tam tahıllara adeta sülfür şampiyonları olan soğan ve sarımsak eklendiğinde bu tohumların içerdiği demirin ve çinkonun çok daha iyi kullanılabildiğini bildiren çalışmanın sonuçları yayımlanmıştır. Kokuyu sineye çekerek demir ve çinko depolarımızı doldurmak bizim tercihimiz!
DOMATES+ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağının, iyi huylu kolesterolü (HDL) yükseltip kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürerek kalbimizi ve damarlarımızı koruyan “kalp-damar dostu” yağların başında geldiğini biliyoruz. Vücudumuzun atık maddelerinden olan serbest radikallerle mücadele eden likopenin deposu olan domatesle zeytinyağının birlikteliği ise yararlılığın şahikası!
Free Radical Biology and Medicine adlı dergide yayımlanan bir çalışmada, bir grup denek domatesi zeytinyağı ile diğer grupsa ayçiçeği yağı ile birlikte tüketmiş ve ayçiçeği yağının domatesin içerdiği antioksidanların kullanımına katkısının olmadığı gözlemlenmiştir. Bazı araştırmacılar domatesin ve zeytinyağının bir arada hafifçe ısıtıldıklarında daha da etkili bir ikili olduklarını belirtiyorlar.
KARNABAHAR+DOMATES
Bu iki güçlü “kansersavar”ı bir araya getirdiğinizde vücudunuzun mücadele gücünün ne kadar arttığını biliyor muydunuz? Birkaç yıl önce Cancer Research dergisinde farelerle yapılan bir çalışmanın sonuçları yayımlandı. Prostat kanseri üzerinden yürütülen araştırma sonuçları iki besinin bir arada kullanımının ayrı ayrı kullanımından çok daha belirgin oranlarda tümör kitlesini küçülttüğü görüldü.
ZERDEÇAL+KARABİBER
Zerdeçalın içerdiği turmeric, yangı gideren, mikropları öldüren, temizleyen özelliği ile mucizevî bir maddedir. Fakat ne yazık ki tam olarak bu becerilerini sergileyemeden çok hızlı bir biçimde vücudumuzdan metabolize olur. Oysa karabiber ile bir araya geldiğinde karabiberde bulunan piperine sayesinde zerdeçalda bulunan turmeric 1000 katı daha fazla iş görür.
Günde iki çay kaşığı zerdeçal tüketmek ve bunu karabiberle karıştırarak yapmak eklem ağrılarından tutun mide yangılarına kadar pek çok sorununuzun çözüm ortağı olacaktır.
LAHANA+ZEYTİNYAĞI
Güçlü kemikler için kalsiyum ve D vitamini ilk sıralarda yer alırken K vitamini gibi yardımcı oyuncuları da unutmamak gerekir. Kanın pıhtılaşma ayarını da yapan bu vitamin lahana ailesinde bolca bulunur. Zeytinyağı ile bir araya getirilen lahana çeşitleriyle yağda erime özelliğine sahip olan K vitamini daha çok emilir ve daha etkili olur.
BİTTER ÇİKOLATA+ELMA
Ağız tadı için ne muhteşem bir ikili diye düşünebilirsiniz. Oysa bu birlikteliğin başka getirileri de var. Elmanın (özellikle kırmızı elmanın) kabuğunda bulunan quercetin adlı flavonoid yangı giderci özelliği ile kalp-damar sağlığı açısından çok yararlı bir antioksidandır. Bitter çikolatanın yoğun olarak içerdiği kakao da damar sertliğini engelleyen catechin açısından çok zengindir.
Elma ile bitter çikolata birlikteliği çikolata severlere bir müjdeli haber gibi gelebilir: Hem kalp-damar sağlığını hem de damak tadını koruyan ikili! Bu arada bitter çikolatanın sütlü olanlara göre altı kat fazla catechin içerdiğini hatırlatmakta yarar var.
2P DİYETİ (2. HAFTA)
5. GÜN CUMA
KAHVALTI
* Yarım adet greyfurt
* 1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
* Esmer ekmek
ÖĞLE YEMEĞİ
* Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
* 1 porsiyon tarhana çorba
* 1 porsiyon ızgara köfte
ARA ÖĞÜN
* Armut + badem + 1 kutu probiyotik yoğurt
AKŞAM YEMEĞİ
* Tavuklu sandviç
(kepekli sandviç ekmeği arasına ızgara tavuk göğüs dilimleri, birkaç dilim turşu, domates ve yeşillikler ekleyerek hazırlayın)
DYT. NİLÜFER BAYRAM
Paylaş