Bahar yorgunluğuna 10 çare

Kısa ve karanlık kış günlerinde bedenimiz bol bol gecelerin hormonu melatonin salgılar. Güneşli ve aydınlık bahar günlerindeyse organizmayı hızlandırmak, bedeni canlandırmak için devreye bu defa da mutluluk hormonu serotonin girer. Melatonin miktarı azalınca da uyku süresi kısalır, gün boyu süren bir yorgunluk ortaya çıkar. Bunun sonucu bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk... Başa çıkabilmeniz için birkaç önerimiz var.

Haberin Devamı

* Yataktan kalktığınızda açık pencere karşısında birkaç nefes egzersizi yapın. Sıcak/soğuk su değiştirerek yapacağınız kısa bir duşla dolaşımınızı hızlandırıp bedeninizi canlandırın.

* Uzun bir açlıktan uyanan bedeninize önce ılık bir bardak limonlu su, sonra da en önemli öğünü olan kahvaltıyı dengeli bir içerikle sunarak güne başlayın.

* Kış aylarında hareketsizleşen bedeninizi daha güne başlarken çalıştırın. Asansör yerine merdiven kullanın, büro içi haberleşmeleri telefon yerine doğrudan yapın ve böylece günlük adım sayınızı artırın.

* Yüzde 60-70’i sudan oluşan bedeninizi suyla toksinlerinden arındırın.

* Isınan havayla daha az enerjiye gereksinim duyar, iştahınızı kontrol edebilir ve daha az kalori alırsınız. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeneği oluşturduğunuz bahar aylarında öğle tatillerini açık havada değerlendirin.

Haberin Devamı

* Mevsim sebze ve meyvelerini bolca tüketin. Özellikle bahar meyvelerini (erik, badem) ihmal etmeyin. Alacağınız vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde yorgunluğun nedenlerinden biri olan serbest radikallere karşı güç kazanırsınız.

* Mantığa ters gibi gelebilir ama yeterli ve sabit bir enerji düzeyini koruyabilmek için belli oranda aktivite yapmak gerekir. Bunu açık havada uygulamanız güneş ışınlarının canlandırıcı ve antidepresör özelliklerinden de yararlanmanızı sağlar. Sevdiklerinizle yapacağınız organizasyonlar sizi moral olarak da güçlendirecektir. Yürüyün, bisiklete binin, top oynayın.

* Dinlenme bedensel ve zihinsel yenilenmedir. Düzenli uyku saatleri biyolojik ritminizi dengeye sokar. Kaçta yatarsanız yatın her sabah aynı saatte uyanmaya özen gösterin. Güneşli bahar sabahlarından daha çok yararlanın.

* Olaylara olumlu taraftan yaklaşın. Yaşamın küçük dikenlerini, karşılaştığınız yokuşları ya da dönemeçleri birer deneyim olarak değerlendirirseniz enerji tüketiminiz azalır.

* Üç günlük detoks programı yapın.

ÜÇ GÜNLÜK DETOKS PROGRAMI

(Dr. Evren ALTINEL)

1. GÜN

 SABAH        Meyve salatası (2 porsiyon mevsim meyvesi ve 6 adet tuzsuz badem)

1 su bardağı yağsız yoğurt

Haberin Devamı

3 yemek kaşığı kahvaltı gevreği

ARA         3 kuru kayısı

ÖĞLE          Mevsim salatası (Domates, salatalık, turp, havuç ve kıvırcık marul, yeşil ve kırmızı biberle yapılmış. Sosu için: Yarım yemek kaşığı zeytinyağı, yarım limon suyu, sarımsak ve pul biber)

             3 köfte kadar ızgara tavuk eti

             1 su bardağı yağsız ayran

ARA          1 orta boy elma

AKŞAM        Sebze çorbası (2 havuç, 1 kabak, 1 parça karnabahar, 3 yeşil soğanı az suda haşlayın. İçine baharatlar koyabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içilebilir.)

   2 yemek kaşığı bulgur pilavı

   Mevsim salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı)

ARA          Meyve salatası (Kivi, armut ve portakalla yapılmış, naneyle süslenmiş)

2.GÜN

Haberin Devamı

SABAH        Meyve kokteyli (1-2 büyük portakalı, elmayı ve kiviyi blendırdan geçirin)

             1 ince dilim yağsız beyaz peynir

             4-5 adet zeytin

             Çiğ sebze (Domates, salatalık... 1 tatlı kaşığı yağ eklenebilir)

ARA          1 elma, 1 armut

ÖĞLE          Salata (Kıvırcık marul, yarım adet kırmızı biber, 2 adet yeşil soğan, 1 diş sarımsak, pul biber, salatalık, domates ve havucu karıştırın ve üzerine limon suyuyla yarım yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin)

              1 büyük ızgara balık

ARA          1 adet greyfurt

AKŞAM        Karışık sebze (Kabak, havuç, kerevizi buharda haşlayarak tat vermesi için kimyon, sarımsak ve yarım yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin)

Haberin Devamı

    4 yemek kaşığı kepekli makarna

ARA          1 ince dilim kivi

3.GÜN

SABAH        Meyve salatası (2 küçük armut ve kuru meyve parçacıkları)

             1 su bardağı yağsız süt

             3 yemek kaşığı kahvaltı gevreği

ARA          1 elma

ÖĞLE        Çok renkli salata (Havuç, yeşil soğan, kırmızı lahana, turp ve zeytinle yapılmış. Sos için: limon suyu, 1/2 yemek kaşığı zeytinyağı ve pul biber)

    1 su bardağı yağsız yoğurt

ARA          1 armut

             4 adet diyet kepekli bisküvi

AKŞAM        Domates çorbası (6 adet büyük domatesi blenderize edin, içine dörtte bir limonun suyu, kekik

veya nane katıp sıcak veya soğuk olarak için. Sos için: zeytinyağı, sarımsak, pul biber)

Haberin Devamı

  3 köfte kadar ızgara tavuk eti

   Mevsim salatası (1 tatlı kaşığı yağ konabilir)

ARA          1 küçük boy elma

             4-5 adet badem

ÇİKOLATA ARMUT OLUR MU

 Hipoglisemi atakları nedeniyle çikolata bağımlısı haline gelen ve neredeyse sürekli tatlı hayal eden biri olsanız ve bir gün biri çıkıp da, “Ben size çok güzel bir tedavi uygulayacağım. Bu tedaviyle bir türlü yenemediğiniz tatlı tutkunuzu ortadan kaldıracağım. Öyle ki, tedaviden sonra çikolatayı armut gibi göreceksiniz” dese inanır mısınız? Hele bir de size bu teklifi yapan kişi, tıp fakültesi diplomalı bir hekimse teklife balıklama atlayacağınıza eminim. Eminim, çünkü aynı durumda ben olsam, öyle davranırdım!

Bu güzel pazar sabahına çikolatayı armut yapmak gibi uçuk bir hikâyeyle başlamak hoş değil, biliyorum ama bu hikâye gerçektir ve adı bende saklı bir hastam bu olayı aynen yaşadı! Dahası bu tedavinin çikolata tutkusunu armut keyfine çevirmesini sabırla bekledi ama hala çikolataya armut değil çikolata olarak bakmaya devam ediyor ve tatlı krizlerinin birinden çıkıp diğerine giriyor.

Bu hikâyeyi neden yazdım: Kilo sorunu olanların ve bu sorunu kısa yoldan çözmeye meraklananların önüne her yıl sık sık bu tip saçma sapan önerilerin bir yenisi konuyor. Ama siz siz olun bu önerilere artık hiç olmazsa bu yıl kanmayın ve şu önemli noktayı sakın unutmayın: Her kilo sorununun arkasında metabolik, hormonal, genetik, sosyal ya da psikolojik bir faktör veya bunların bileşimi var. Kilo vermek için az yemek ve daha fazla hareket etmek şart. Arka plandaki sorunu çözmeden kilo problemini çözmeye çalışmaksa kocaman bir yalan.

Yazarın Tüm Yazıları