Lahmacun endeksi mi?

“Son 5 yılda Türkbükü’nde lahmacun endeksi” diye bir grafik gördüm.

Haberin Devamı

2019 yılında 72 lira olan lahmacun 2023 senesinde 450 liraya dayanmış.

İlk senelerde usturuplu bir artış olmuş. İlk önce 72 liradan 78 liraya çıkmış fiyat. Sonra 95 lira ve derken 200 liralara dayanan fiyat. Hatta bir de asgari ücretle kaç lahmacun alınabiliyor diye de araştırmışlar.

2019’da 28 adetmiş. Mesela şu anda benim hesaplamalarıma göre 19 lahmacun falan alınabiliyor, en pahalı lahmacunu baz alırsak...

Bu iş iyice enteresan bir hal almaya başladı.

Çiğ köfteyi ezdirmem

Vedat Milor “İstanbul’da çiğ köfte yok hepsi kısır” diye bir açıklama yaptı.

Ben resmen bir çiğ köfte fanıyımdır.

Bazı restoranlarda satılan kısır bile değil.

Adı yok onların.

Garip bir şey koyuyorlar önüne, çiğ köfte diye.

Ama İstanbul’da çiğ köfte yok iddiasına katılmam mümkün değil.

Var çünkü.

Haberin Devamı

Bana her gittiğimde 2 porsiyon yediren yerler var bu şehirde.

Mesela Ataşehir Sahan’a gidin.

Bakın nasıl farklı yapıyorlar.

Develi’ye gidin mesela.

Doymuyorsunuz resmen çiğ köftelerine.

Çiğ köfte hassas mevzu...

Restorana gittiğiniz saat, çiğ köftenin ne zaman hazırlandığı falan çok önemli.

Yapıldıktan kısa bir süre sonra yenmeli, buzdolabında beklememeli falan.

Ama zaten çiğ köfte işini sahiplenen yerler tüm bunlara dikkat ediyor.

Bodrum’da et deyince

Mesela Bodrum’da et ve çiğ köfte deyince söz edilmesi gereken yerlerin başında gelir Danış Restoran.

Sanırım 3 sene önceydi,

Bodrum Gündoğan’daki yerine gitmiştim Danış’ın. Genelde önce İstanbul’da açılır mekânlar sonra Bodrum’a ya da Çeşme’ye giderler.

Danış tersini yani zor olanı yaptı. Bodrum’da markalaştıktan sonra İstanbul’da şube açtı.

Sezon başladı. Gündüz beach akşam restoran olarak hizmet veriyorlar.

Müzik eşliğinde Türk mutfağı tutkunlarının yeri orası...

Sıra dışı bir Alaçatı oteli

Boşuna sevmiyoruz Alaçatı’daki Stay Warehouse’u.

Sadece mimarisiyle değil yıl boyunca yaptıkları etkinlikler ve sanatsal aktivitelerle başarıyorlar bunu.

Orada her an sahne sanatlarına, plastik sanatlara, resmine heykeline kadar sanatın tüm kollarına denk gelebiliyorsunuz.

Ben geçen hafta sonumu Stay’de geçirdim.

Haberin Devamı

Otel iki özel bale gösterisine ev sahipliği yaptı.

Nox ve dünya prömiyerini yapan Luminous...

Hem otel müşterileri hem de dışarıdan gelen sanat tutkunları doldurdu salonu...

Mesela izlediğim temsillerden biri dünyaya bir göktaşının düşmesiyle başlıyor ve insanlığın hikâyesini anlatıyordu.

İnsanoğlu hayata sıfırdan başlıyor ve sonrasında olaylar gelişiyor.

Böyle hikâyeler, hikâyesi olan bir otelde seyredilince seyri güzel oluyor...

Lahmacun endeksi mi

Çok havalılar

Alaçatı’nın iyi plajlarından biri Momo Dalyan.

Yıllardır aynı ekip aynı disiplinle ve aynı heyecanla çalışıyor.

Eğer ekiple biraz içli dışlı olursanız yaptıkları işi nasıl ciddiye aldıklarını görüyorsunuz.

Zaten müşterilere de yansıyor bu.

Haberin Devamı

Momo Beach’in bu yıl restoranı yenilenmiş. Artık daha havalılar.

Mutfakları da Şef Mert Şaran’a emanet. 

O da elinden geleni yapıp lokal ürünlerden bir menü hazırlamış.

Momo’nun içinde bir de tarım alanı var. Kendi bahçelerinden istiridye mantarı, kuzu kulağı, reyhan, nane, domates zeytin ve narenciye gibi ürünleri yetiştiriyorlar.

E tabi Momo’nun en önemli özelliklerinden biri müzikleridir yani happy hour’ları...

Güneş hafiften çekilmeye başlarken müziğin sesi de artıyor ve herkes aynı alana toplanıp akşama kadar dans ediyor.

Yazın insan kendini bırakacaksa böyle bir yerde bıraksın...

Haydi herkese iyi sezonlar olsun.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları