Paylaş
Saltz, Anadol’un MoMA’daki “Unsupervised” sergini eleştiren bir yazı kaleme almış ve şöyle demişti: “Yarım milyon dolarlık bir ekran koruyucusu.”
Ve şimdi ikilinin X platformu aracılığıyla yeniden polemiğe girdiğine şahit olduk.
Jerry Saltz, Anadol’un sergisini vasat bulduğunu ifade ederek alaycı bir görsel paylaştı ve akabinde şöyle yazdı: “Dikkati anlık olarak dağıtan bir hile sanatı.”
Anadol da onun yazdıklarına, “Ben herkesim, sen hiç kimse değilsin” diye dikkat çekici ve unutulmayacak bir söylemle yanıt verdi.
Devamında şunları da ekleyerek:
“Sözlerinin benim için hiçbir anlamı yok. Benimle hiç konuşmadınız, atölyemi hiç ziyaret etmediniz. Kim olduğum, bu işi neden ve nasıl sanat yaptığım hakkında hiçbir fikriniz yok. Ama size söyleyeyim, ben işimi kalpten yaratıyorum! Ve bunu öğrenmek için çalışmalı, araştırmalısınız. Geldiğiniz dünya değişti! Yeni dünya aydınlık, yeni dünya kapsayıcı, yeni dünyanın kapıları yok!”
Anadol’un bu sert yanıtına karşılık Saltz geri adım atmadı.
O da “Sanatçılar hakkında yazmadan önce asla onları ziyaret etmem. Haklarında yazmadan önce onlarla konuşmam. Ayrıcalıklı olmayan herhangi bir izleyici gibi mümkün olduğunca özgür ve doğru bir şekilde yanıt vermek istiyorum. Kendi başıma. Ne görüyorsam onu söylüyorum. Katılmıyorsanız sorun değil” dedi.
İKİSİ DE BU POLEMİKTEN MEMNUN GİBİ
◊ Popüler kültürden beslenen sanatçı Beeple da bu konuyla ilgili “Refik vs. Jerry” görseli paylaştığına göre diyebiliriz ki, her iki taraf da bu polemikten aslında besleniyor.
Hatta hoşlarına gidiyor.
◊ Saltz haklı: Sanatçılarla tanışmak, atölyelerine gitmek zorunda değil.
Araştırmak başka, sanatçıyla samimi iletişime girmek başka.
◊ Anadol da haklı: Dünya değişti. Artık yapay zekâ sanat üretme araçlarından biri.
◊ Gel gör ki Refik Anadol’un Saltz’a bu kadar sert yanıt vermesi de gerekmiyordu.
Anadol “Ben herkesim” diyor ama esas önemsediği “herkes” değil; yine Jerry Saltz ve onun temsil ettikleri... Önemsemeseydi, yanıt vermezdi.
◊ Anadol’un “Ben herkesim”i şuna işaret olabilir mi:
Bir dönem Türkiye popüler kültürüne damga vurmuş söylemlerden biriydi “Ben tekim”.
Şimdi “Ben tekim” dönemi bitti, “Ben herkesim” dönemi başladı diyebilir miyiz?
◊ Refik Anadol, İstanbul’daki sergisi sırasında yapılan bir eleştiriye de 70 metrelik uydu anteni görseliyle yanıt vermişti, “Onlara buradan hediyem olsun” diyerek...
Bana kalırsa Refik Anadol eleştiriler söz konusu olunca kendini tutamıyor, duygularına yenik düşüyor.
Acaba eleştiriler olduğunda kendisi yerine tüm verileri ölçüp tarttıktan sonra yapay zekâ mı yanıt verse? En azından yapay zekâ işin içine duygu katmaz.
Paylaş