Paylaş
Okula ilk kez başlayacak çocuklara nasıl davranılmalı?
- Okula ilk başlangıç hem çocuklar hem de ebeveynleri için, heyecan yaratan, çok önemli bir olaydır. Dolayısıyla çocuk biraz endişelidir. Çocuğun tepkilerinin iyi gözlenmesi, hissettikleriyle ilgili onunla konuşulması, ebeveynlerin kendi okula başlama deneyimlerini rahat bir biçimde çocukla paylaşması yeterli olacaktır. Ayrıca çoğu zaman ebeveynler çocuklardan daha endişelidir. Bu durum çocuk için iyi değildir. Çocuk, anne-babası yanında olmadığı anda kendini tehlikede hisseder. Bu yüzden en önemli uyarımız ebeveynlere! Kendi kaygınızı giderin.
ANNE-BABALAR HER ZAMAN YAPICI OLMALI
Aileler, çocukları ile birlikte okula gitmeli mi?
- Çocuk kendini güvende hissetmediği durumlarda bunu ister. Asıl yapılması gereken çocuğun endişesinin azaltılmasıdır. Ebeveyn, çocuk kendini güvende hissedene kadar okula gidebilir, ama bu iyi planlanmalıdır. Aksi takdirde ebeveynler aylarca okulun kapısında bekleyebilir. Sakin ve anlayışlı olunmalıdır. Çocuğun okula alışması için acele etmeyin, rahat olun; korku ve kaygı ne kadar bulaşıcıysa, rahatlık, güvenlik de o kadar bulaşıcıdır. Çocuğunuza güvende olduğunu hissettirin.
Peki çocuk, anne veya babasının derse de girmesini isterse?
Bu öğretmenin vereceği bir karar. Diğer çocuklar da ebeveynleri ile birlikte giriyorsa, olabilir. Ancak daha etkili olacak yöntem, ilk gün için, nerede olduğunuzu bilmesidir. Kesinlikle bir anda ortadan kaybolmayın. Ebeveyninin bir anda ortadan kaybolması, çocuğa anne-babasına güvenemeyeceğini öğretir ki, bu durum da okul kaygısını daha da artırır.
Okula alışmakta zorluk çeken bir çocuğa ailesi nasıl yaklaşmalı?
“Ben de okula ilk gittiğimde biraz korkmuştum, böyle durumlarda bazen hepimiz korkarız, sen nasıl hissediyorsun, anlat bana” gibi ifadeler çocukların rahatlamasına ve anlaşıldıklarını hissetmelerine yardımcı olur. Anne-babalar yapıcı olmalı ve çocuğu okul konusunda heyecanlandırmalıdır.
ÇOCUĞUNUZUN OKULA ALIŞMASININ 5 YOLU
Ortadan kaybolmayın:
Bir anda kaybolmanız halinde kaygısı artacaktır.
Uzun süre beklemeyin:
“5 dakika daha kalacağım, sonra da gideceğim” ya da “Sana bir masal kitabı daha okuyacağım, sonra da gideceğim” diyerek güven verebilirsiniz.
Gideceğinizi mutlaka onun yüzüne bakarak söyleyin:
Çocuğunuz çok fazla üzülürse, nasıl hissettiğini anladığınızı belirtin: “Gideceğim için üzüldüğünü biliyorum canım. Ama şimdi işe gitmeliyim, akşama görüşeceğiz.”
Bir rutin geliştirin:
Örneğin okuldan ayrılırken 2 yerine 4 kez onu öpebilirsiniz ya da aranızda özel bir işaret dili kullanabilirsiniz. Önemli olan, her defasında tutarlı biçimde bunu uygulamanız.
Onu dinleyin:
Çocuğunuzun isteklerine kulak vermek, okula alışmasını kolaylaştıracaktır.
Paylaş