Paylaş
Geri dönüşüm bilinciyle çocuk yetiştirmek neden önemli?
Ezgi Katı (Psikolojik danışman): Geri dönüşüm, yaşamda bir devamlılık sağlıyor. Kayıp, doğal yaşamın bir gerçeği. Ancak bunu kabul ettiğimiz zaman kaybı dönüştürmeye başlayabilir ve yeniden işlenebilir hale getirebiliriz. Geri dönüşümün ne olduğunu içselleştirmiş bir çocuk, yaşam döngüsünün işlevselliğini de bir yanıyla tanımış ve kabul etmiş olur. Sorumluluk kazanır, hayatın akışına aktif dahil olduğu için özgüveni gelişir. Ötekini yani diğer canlıları düşünebildiği için empati yeteneği güçlenir.
Pelin Ankay (Psikolog): Çocuklar doğayı korumayı, ekonomik açıdan israfı önlemeyi bilmeli. Örneğin çöpleri ayrıştırmaya ev ortamında başlanmalı. Ayrıştırılan çöplerden neler yapılabileceği birlikte değerlendirilmeli ve bu konuda bir bilinç gelişmeli. Mesela resim defterinden bir sayfa koparıp buruşturup çöpe atıldığında, çöpe giden kağıtlar için kaç ağaç kesildiğini öğrenebilir. Böylece duyarlılığı artacaktır.
Bunu sağlamak için ne yapmak gerekir?
Pelin Ankay: Geri dönüşümü çocuklar için eğlenceli hâle getirin. Yumurta kutusundan oyuncak, plastik şişelerden kalemlik yapmak gibi geri dönüştürülebilir malzemelerden yeni ürünler ortaya çıkarın. Konuyla ilgili animasyon veya çizgi film izleyerek de bilgi edinebilirler.
Ezgi Katı: Ne yaptığımızı, neden yaptığımızı yaşına uygun şekilde anlatmak gerekiyor. Bunun için;
Süreci anlamlandırın: Zorlamadan seçenek sunmak, çocuğun geleceği için kendini aktif bir birey olarak görmesini destekler.
Farkındalık kazandırın: Her çocuğun bilinç seviyesi farklıdır. ‘Çöp nedir, çöpleri ne yaparız, sonra ne oluyor’ gibi sorular sorarak çocuğun cevaplarını dinleyin.
Dönüştürebilir materyalleri tanıtın: Ev içinde, dışarıda neler kullanıyoruz? Bunların hangileri dönüştürülebilir? Bu soruları yanıtlayın ve malzemeleri beraber ayrıştırın.
Birlikte deneyimleyin: Geri dönüştürülecek materyalleri uygun çöp kutularına atın.
Çocuğunuzu aktif katılımcı yapın: Aktif katılım için seçeneğin ve kişinin kendi arzusunun olması beklenir. Sizden ayrı bir yaşam alanı varsa -okul gibi- orada da bu davranışları uygulamasını önerin. Arkadaşlarıyla bildiklerini paylaşarak ayrıştırdığı kağıtları toplayıp eve getirmesi davranışın kendine ait olması hissini arttıracaktır.
m Anne-babalara önerileriniz nelerdir?
Ezgi Katı: Geri dönüşüm konusunda çocuğunuza baskı yapmayın. Çünkü bu, istemediği noktada ona kendini suçlu hissettirebilir. Önemli olan onu sürece dahil
etmektir.
Pelin Ankay: Öncelikle anne babalar bilinçlenmeli, israfı en aza indirmeli ve bunu hayatın her alanında bir sorumluluk haline getirmeli. Çocuklarımıza artık oynamadıkları ya da tamir gerektiren oyuncakları çöpe atmak yerine değerlendirebileceklerini veya sağlam olanları ihtiyacı olan çocuklarla paylaşabileceklerini öğretebiliriz.
Paylaş