Paylaş
Çocuklardaki terör korkusu ile nasıl baş edeceğiz?
Pek çok şiddet olayı ile beraber yaşıyoruz. Yayın organlarında bu konularla ilgili haberler kesintisiz yer alıyor. Her olayda masum insanların ölümüne şahit oluyoruz. Çocuklar da bu durumdan elbette etkileniyor ve korkuyor. Çocuklarımızın normale dönmesini hızlandırmak için onların duygularını kabul etmeli, yetişkin olarak bizler de sakin olmalıyız. Çocuklarımız korkuyor, ama birçok anne-baba “Korkacak bir şey yok” diyor. Bu kesinlikle yanlış! Asla söylenmemesi gerekiyor. Unutmamalıyız ki, korkmak normaldir. Onu rahatlatmak için anne-baba da kendi duygularını ifade etmeli. Abartılı yorumlardan kaçınılmalı ve sakin olunmalı.
Kalabalık yerlere gitmekten korkan çocuklar nasıl ikna edilmeli peki?
Günümüzde kalabalık yerlere gitmeden hayatın aynı şekilde devamı mümkün değil. Bu nedenle kaçınılmaz bir durum. Korkuların azaltılması için çocuğun, karşılaştığı durumu kontrol edebileceğini hissetmesi gerekir. Bunun ilk adımı da, anne ve babanın kendi kaygılarını kontrol ederek model olmasıdır. Anne ve babanın güvenli tutumu ile birlikte, çocuğun kaçınmasını engellemek için rutin yaşantıya devam etmek gerekir. "Güvenlik sinyalleri", çocuğun kendisini rahat hissetmesini sağlayan her türlü durum, tutum ve düşüncedir. Anne-babanın rahat tavrı, kalabalık yerlerdeki güvenlik kontrolleri, durumun kontrol altında olduğuna dair mesajlar, çocuğun anne babasına rahat ulaşabilmesi güvenlik sinyali görevi görecektir.
İnsanlardan korkan ve “Herkes kötü mü?” diyen çocuğa ne söylenmeli?
Yaşanan olaylar sonrasında çocukların herkesi kötü zannetmesi normaldir. Anne-babalar, onların bu konudaki duygularını anlayarak hareket etmeli. Çocuklara “Herkes kötü değildir. Hayatta hem kötü hem de iyi insanlar var ve birçok insan çoğu zaman iyi, bazen de kötü davranışlar gösterebilir. Bu çok önemli ve vurgulanması gereken bir sonuçtur. Yaşanan olaylardan sonra çocuklara en güçlü olduğun zaman bile adaletli olmalısın,” mesajı verilmeli.
Çocukları terörün etkilerinden korumanın 5 yolu
Çocukları terörün yıkıcı etkisinden korumak için anne-babaların dikkat etmesi gereken önemli noktalar:
1- Medya yayınları çocuk hassasiyetinden uzak. Bu nedenle çocuklar medyaya maruz bırakılmamalı.
2- Aşırı ve olumsuz tepkilerden ve yorumlardan kaçınılmalı! Çocuğa gelişim düzeyine uygun bilgi vermeli.
3- Çocuk oyunlarına dikkat edilmeli! Bazı oyunlar aşırı şiddet içerikli, travmatik ve ‘kötülere zafer kazandıran’ içerikte olabiliyor. Bunlar zararlı!
4- Ebeveynler, kendi korku ve kaygılarını kontrol altında tutmalı ve çocuğa yansıtmamalı.
5- Çocuk kesinlikle geçiştirilmemeli, duyguları kabullenilmeli ve rol model olunmalı.
Paylaş