Paylaş
Slime hamuru neden zararlı?
- Bu, bir tür kimyasal içerikli hamur. İçeriğinde boraks (suda ve sıcakta çözünen, yoğunlaşmış bir borik asitten türeyen sodyum tuzu), çeşitli boraks içerikli deterjan, yumuşatıcı ve zamk, tutkal dediğimiz uçucu özellikte yapıştırıcılar bulunuyor. Farkında olmadan bu kimyasal karışımlarla temas eden ve koklayan çocuklarda, başta deride, sonra sinir sistemi dahil tüm organlarda sayısız hasar oluşabiliyor.
Nedir bunlar?
- Deride dökülme, kaşıntı, egzama, karaciğerde ve merkezi sinir sisteminde ciddi hasarları sayabilirim. Çocukların bu kimyasalla temas etmesinin önüne geçmek gerekiyor. Özellikle bu kimyasal hamurun küçük çocuklar tarafından ağız yoluyla alımı insan sağlığı için son derece tehlikeli. Ölüme sebebiyet verebilme ihtimali bile var. Slime hamurunun içeriğine yoğun olarak katılan yapıştırıcı tutkal çeşitlerinin de alerjik cilt hastalıkları, bağımlılık yapıcı, kan ve sinir hücrelerinde zehirli etkileri bilimsel olarak ispatlandı.
Slime hamurunun içeriğinde başka hangi maddeler var?
- Boraks dışında tutkalla hazırlanan bu hamurun içinde sim, oje, tıraş köpüğü ve parfüm gibi maddeler de var. Bu maddelerin uzun süreli ve tene doğrudan teması çok tehlikeli. Alerjik, toksik, zehirli etkileri ve bağımlılık yapıcı özellikleri var. Ebeveynler çok dikkatli olmalı ve çocuklarının bu maddelerle temas etmesini kesinlikle engellemeli.
ÇOCUKLARI TATLI DİLLE DİSİPLİNE SOKMANIN 5 YOLU
Hangi yaşta olursa olsun disiplin şart! Peki, ama nasıl? Psikoterapist Kevser Orak açıklıyor:
- Günlük düzen oluşturun, her şeyi günlük düzene göre ayarlayın.
- Kural koyun ve açıklayıcı olun. Ona koyduğunuz her kuralın sebebini söyleyin.
- Sorumluluk verin. Böylece kendini evin bir bireyi olarak hissedecek.
- Tutarlı davranın. Tutarlı davranışlar çocuğa emniyet ve güven hissi verir.
- Takdir edin. Olumlu davranışları takdir edilen çocuk iyi yönde gelişir.
Paylaş