Paylaş
Üstelik üretilen bu oyunlar, özellikle çocuk ve gençler üzerinde öğretici etki yapıyor.
Boko Haram terör örgütüne bilgisayar oyunu
Boko Haram terör örgütü son katliamında 2 bin kişiyi öldürdü. Bu terör örgütünün bitmek bilmez katliamları Nijeryalı oyun üreticisi TabbleSoccer’ı bu konuda bir oyun üretmeye yöneltmiş. Şirketin geçtiğimiz ay ürettiği “Sambisa Assault (Sambisa Saldırısı)” adlı oyun Boko Haram teröristlerini bulma ve onları öldürme üzerine kurulu... Küçük yaştaki çocuklar için üretilmiş olan bu oyunun kurgusuna göre silahlı teröristlere karşı yine silahlı bir mücadele yapılıyor.
Çocuklara terörizm, keskin nişancılık ve katliam öğretiliyor
Herhangi bir oyun sitesine girdiğimizde çocuklar için üretilmiş yüz binlerce oyun görürüz. Çoğu kez çocuklar bu oyunlara ebeveynlerinin haberi olmadan ulaşır. Oysaki çocukların, bu oyunların adlarıyla bile karşılaşmamaları gerekir. İşte içinde terörizm, adam öldürme ve silahlı çatışma içeren oyunların adlarından birkaç örnek: “Terörist Öldür Oyunu”, "Silahlı Çatışma Oyunu", “Terörist Baskını Oyunu”, “Terörist Operasyonu Oyunu”, “Terör Avcısı Oyunu”, “Suikast Uzmanı Oyunu”, “Profesyonel Katil Oyunu”, “Sniper Ustası Oyunu”, "İşyerinde Katliam Oyunu", “Kadın Sniper Oyunu”, "Terör Saldırısı Oyunu!"
“Kaddafi’yi öldür”, “Esed Tokatla”
“Arap Baharı” başladığında da çocuklar için “Kaddafi’yi Öldür”, “Kaddafi Tokatla”, “Diktatörü İndir”, “Kaddafi Döv”, “Esed Tokatla”, “Hüsnü Mübarek'i Tokatla” gibi oyunlar üretilmişti. Üstelik bu oyunlar, herhangi bir oyun sitesinde çocukların kolaylıkla ulaşabildiği oyunlardı. Hâlâ da internet ortamında ulaşılabilir durumdalar.
Çocukların siyasete alet edilmemeleri gerektiği her ortamda ve tüm dünyada konuşulur, ancak onlara sunulan içerikler konusunda yeterli önlem alınmaz. “Küçük Adamlara Büyük Oyunlar” adlı kitabımda, küresel çizgi film ve bilgisayar oyunlarının alt mesajlarını örnek ve belgelerle ortaya koymaya çalışmıştım. Çocuklar için üretilen içerikler onların yaşlarına göre üretilmelidir. Aksi halde büyük buhranlarla karşılaşabileceklerini psikologlar da belirtiyor.
Türkiye’de 22.8 milyon kişi bilgisayar oyunu oynuyor
Dünyanın en büyük bilgisayar oyunu üreticilerinin başında ABD, Çin, Fransa, Rusya, Güney Kore ve Kanada geliyor. Türkiye ise bilgisayar ve video oyunu üreticiliği konusunda son sıralarda yer alıyor. Türkiye’deki oyun pazarına Batılılar hâkim ve 2014 sonu rakamlarına göre Türkiye’deki 22.8 milyon insan düzenli olarak bilgisayar veya video oyunu oynuyor. Üstelik yapılan araştırmalara göre bilgisayar ve video oyunlarına bağımlılık yaşı her geçen gün düşüyor.
Paylaş