Paylaş
Nasıl ki Türkiye, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı dünyaya armağan etmiş, şimdi de “Dâhiler ve Üstün Zekâlılar Günü”nü dünyaya armağan ediyoruz. Bu büyük bir gurur.
Ancak ülkemiz öyle bir hale geldi ki, kendi çocuklarının farkına varmıyor, kendi geleceğini ateşe atıyor. Ülkede birçok dâhi çocuk var, ama onlara yönelik bir eğitim yok. Üstüne üstlük kimlerin dâhi veya üstün zekâlı olduğu tespit etmek için bile pek bir çalışma yapılmıyor. Fakat bunu tespit etmek ve farkındalık sağlamak için bir dernek var. TÜZDER, yani Tüm Üstün Zekâlılar ve Dâhiler Derneği! Dernek Başkanı Tunahan Coşkun ile konuştuk.
Bize TÜZDER’den söz eder misiniz? Neyi hedefliyorsunuz?
Ben İstanbul Üniversitesi Üstün Zekâlılar Öğretmenliği mezunuyum. Mezun olduktan sonra devlet kademesinde böyle bir atamanın olmadığını öğrendim. Yani, bölüm var ama iş yok! Bu bölümden mezun olanların atamaları da sınıf öğretmenliğine yapılıyor.
Biz de üstün zekâlı çocukların devlet okullarında veya özel okullarda kaybolduğunu gördük. Devletimiz de bu konuda hiçbir şey yapmıyordu. O zaman bu çocuklar için farkındalık yaratmak gerektiğine kanaat getirdik ve TÜZDER’i kurduk. Okul öncesinden tutun da yükseköğrenimin sonuna kadar hem çocuk hem aile hem de öğretmenleri bilinçlendirmek için çalışmalara giriştik.
Sizin girişiminizle 30 Mart tarihi “Dâhiler ve Üstün Zekâlılar Günü” oldu. Nereden geldi bu fikir?
Dünyada her şeyin bir günü var. Anneler günü var, babalar günü var, çevre günü var; ama tuhaf bir şekilde, tarihin seyrini değiştiren, dünyaya yön veren üstün zekâlı ve dâhilerin düşünüldüğü bir gün yok. Biz 30 Mart tarihini “Dâhiler ve Üstün Zekâlılar Günü” olarak tescil ettirdik. Bundan böyle tüm dünyada kutlansın istiyoruz.
“3 Mayıs büyük gün” diyorsunuz. Ne olacak 3 Mayıs’ta?
Biz bu yıl 3 Mayıs Pazar günü çocuklar, ebeveynler ve eğitimcilerle buluşup hem bu günü kutlayacağız hem de bu konuda farkındalık oluşturacağız. Üstün zekâlı çocuklarımız da o gün sunumlar yapacak, projelerini anlatacaklar. Biz bu çocukların fark edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle “Üstün zekâlı çocuklar aramızda!” diyoruz.
Peki, nasıl fark edilecekler?
Üstün zekâlı çocukların belli özellikleri vardır. Örneğin;
1. Aşırı hareketli olurlar.
2. Akranlarından önce yürümeye ve konuşmaya başlarlar.
3. Kelime hazineleri geniştir. Onlar konuşurken yetişkin biriyle konuşuyormuş izlenimi uyandırırlar.
4. Mizahi yetenekleri gelişmiştir.
5. Akranlarının ilgi duyduğu konular dışındaki konularla ilgilenirler.
Bu çocuklar çok rahat tespit edilebilirler. Güvenli zekâ testleri ile tespit edilebilir. Benim 10 aylık bir oğlum var. Doktoru her ay beni arayıp, “Aşısı var, ilaçları var” vs. gibi gerekçelerle çocuğu kendisine götürmemizi istedi. Biz de götürmek zorunda kaldık. Biz istiyoruz ki, çocuklar 3 yaşına geldiğinde de aransak ve “Çocuğunuz 3 yaşına geldi, zekâ testinden geçmesi gerekiyor” diye aransak çok güzel olur. Bunu sağlamak istiyoruz. Aslında dünya bunu yapıyor. Yani çocuklar keşfedilecek ve ona göre bir yetiştirme programı yapılacak. Çünkü üstün zekâlı çocuklar normal okullarda okuyamaz. Dahi çocukların mutlaka ayrı okullarda okuması gerekiyor.
Ailelerin ne yapması gerekiyor?
Aileler, çocuklarının üstün zekâlı olduğunu düşünüyorlarsa mutlaka test yaptırsınlar. Test yapılacak yerleri de iyi seçsinler. Bu zekâ testlerinin birçok faydası olur. Örneğin, anne baba, çocuğun öğretmenine bir şey anlatırken, en azından “Benim çocuğumun özel bir durumu var” diyerek, konuyu daha rahat açıklayabilirler. Çünkü üstün zekâlılık da bir engel durumudur aslında. Özel eğitim durumudur. Tıpkı işitme engellilik, görme engellilik gibi… Üstün zekâlı çocuğa sahip olmak, Ferrari’ye sahip olup da içine benzin alamamakla aynı şey Türkiye’de! Ferrari’niz var, ama yol yok ya da benzin alamıyorsunuz.
“Üstün zekâlılar aramızda” diyerek, onları keşfetmek için bir şans sunuyorsunuz.
3 Mayıs Pazar günü İTÜ Maslak Yerleşkesinde saat 08:30’da başlayacak “Üstün Zekâlılar Aramızda” buluşmasına tüm aileleri, eğitimcileri ve çocukları bekliyoruz. Katılım ücretsizdir. İsteyen 0 212 679 06 00 numaralı telefonu arayarak ayrıntılı bilgi alabilir.
Paylaş