Paylaş
Oscar töreninde daha gereksiz bir şey daha olamazdı.
Geçen sene sahnede tokat vardı, bu sene ise eşek.
Yine tarihe geçecek bir skandala imza attılar.
Tokatsız bir Oscar töreni
Akademi Ödülleri’nde gönlümüz, beklediğini bulamayan “The Banshees of Inisherin” için buruklaşırken, ödülleri tahmin edildiği gibi evrenler arası gidip gelen süper kahraman güzellemesi, genç neslin gözdesi, yeni fikirlerin gelenekseli yıkacağının müjdecisi “Everything Everywhere All at Once” kazandı.
Filmleri yeri geldiğinde uzun uzun konuşuruz, bugün daha çok törenden gidelim.
Akademi Ödülleri’nde bu yıl kırmızı halı yerine bej halı kullanıldı.
Bunun için iki farklı nedenden söz ediliyor. İlki geçen yıla damga vuran Will Smith tokadı.
Will Smith’in Chris Rock’a attığı tokadı unutturmak için yapılmış bu renk değişikliği. Unuttuk mu? Hayır. Hatta daha fazla hatırlamış olabiliriz.
Bu arada Will Smith’in bundan sonraki 10 yıl boyunca Oscar törenlerine katılma yasağı olduğunu da hatırlatmış olayım. Darısı eşekle sahneye çıkan Jimmy Kimmel’ın başına!
Bir diğer iddia ise bu renk değişikliğinin törenin tasarımcılarının seçimi olduğu. Doğruysa tebrik ediyorum kendilerini, akıllı bir seçim yapmışlar. Bej halı üzerinde kıyafetler ve ünlüler daha da öne çıktı.
Özellikle kırmızı elbiseler şahane duruyor, bakınız Cara Delevingne.
Evet, çabuk kirlenir belki ama bundan sonra ödül törenlerinde bej halılar görmeye başlayabiliriz.
Mavi kurdele taktılar
Bu yılın Oscar’larında bej halıda dikkat çeken şeylerden biri ‘unisex’ kıyafetler oldu.
Takım elbiseli, kravatlı, papyonlu kadınlar vardı törende. İddialı kıyafet denince ise tek geçtiğim Cara Delevingne oldu.
Onu Tems, Michelle Yeoh ve Emily Blunt izliyor. Erkeklerde Dwayne Johnson göz alıcıydı.
Ünlülerin taktığı mavi kurdelenin amacı mültecilerin sorunlarına dikkat çekmekti.
Gönül isterdi ki yüzyılın en büyük deprem ve kayıplarından birini yaşayan Türkiye’ye ve deprem felaketine de bir vurgu yapılsın.
Çevreci Oscar modası
Red Carpet Green Dress, bu yılın Oscar’larını çok fazla sevme nedenim oldu. Oscar halısını çevreci ve gezegenimiz için daha faydalı kılan bu girişim, James Cameron’ın “Avatar” filminin tanıtım turnesinde Cameron’ın eşi Suzy Amis tarafından başlatılmıştı. Olay şu; çevreye, gezegene, doğaya duyarlı markalardan giyiniyor ve eski kıyafetleri atmadan, ufak değişikliklerle yeniden giyiyoruz.
Oscar töreninde bu yıl ‘en iyi giyinen’, ‘en kötü giyinen’ kadar ‘en sürdürülebilir’, ‘en yeşil giyinen’in de konuşulması hedeflendi.
Sürdürülebilirliğin moda dünyasına yansımaları sadece Oscar töreni değil, tüm yıla yayılacak ve bu yılın modasının bir parçası olacak. Eski kıyafetlerimizi değiştirip değiştirip yeniden giyeceğiz.
Oscar bize de düşer mi?
Everything Everywhere All At Once” (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) filmindeki performansıyla ‘en iyi kadın oyuncu’ ödülüne aday gösterilen Çin kökenli Malezyalı oyuncu Michelle Yeoh, 1935’ten bu yana aynı dalda aday gösterilen ilk Asya kökenli oyuncu oldu. Ödülü de aldı tabii, hakkıyla. Amerika dışından aday gösterilen sinemacılar da Oscar’ın ilkerinden oldu.
20 oyuncu adayından 11’i uluslararası isimlerden oluşurken İrlandalı adaylar Colin Farrell, Kerry Condon, Barry Keoghan, Brendan Gleeson ve Paul Mescal fark yarattı.
Yabancı oyuncuların Oscar istilası hem yenilikçi hem de umut verici. İleride bu uluslararası adaylar ve belki de kazananlar arasına bir Türk oyuncunun da girmesi en büyük hayalimiz olarak kalmaya devam ediyor.
Paylaş