Paylaş
Yapmayacaksanız söyleyin bitsin.
Ama yapacaksanız, hiç değilse hangi maddeler üzerinde ne yönde bir değişikliği düşünüyorsanız, açıklayın da bilelim.
Öyle ya, Parti Programınızdan, Seçim Beyannamelerinize kadar hemen her “resmi politika belgenizde” halkımıza karşı “açık” olmayı, sadece devletin işleyişini değil projelerinizi de “saydamlık ilkesine göre” oluşturacağını vaat eden siz Adalet ve Kalkınma Partililer (AKP) değil miydiniz?
Oysa bir süredir bir AKP’nin “ileri gelen”leri bile “Anayasa’da kısmi bir değişiklik yapma” niyetinden söz ediyor ama bir santim ileri gidemiyor.
Çünkü “parti içi demokrasinin”(!) arş-ı âlâya(gökyüzünün en yüce noktasına) çıktığı bilinen AKP bünyesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ağzından çıkandan bir milim ileri gitmenin neye patlayacağını herkesten çok o “ileri gelen”ler biliyor.
İlginç olan şu ki, bunlar Başbakan Erdo-ğan’ın daha birkaç gün önce “Kimseye baskı yapılmadığını, baskı yapana kendilerinin müsaade ve müsamaha etmeyeceğini” kesin bir dille ifade ettiği ülkemizde yaşanıyor.
Anayasa değişikliğinden mi söz ediyorduk?
Son haberlere göre, Anayasa Mahkemesi’nin, “asker kişileri -birkaç istisna dışında- sivil yargıda yargılama amaçlı yasayı, Anayasa’nın 145’inci maddesindeki düzenlemeye aykırı olduğu” için iptal etmesi iktidarın zirve noktalarını çok kızdırmış. Anayasa değişikliği paketine, Anayasa Mahkemesi kararını geçersiz kılacak -yani asker kişilerin sivil yargıda yargılanmalarını sağlayacak- bir hüküm konacakmış.
Yeri gelmişken söyleyelim. Biz, askerlik mesleğinin özelliğinden kaynaklanan sınırlı sayı ve türden suçla ilgili yargılamanın askeri mahkemede yapılmasını anlarız ama sonuçta askere “ayrıcalık” sağlayacak bir düzenlemenin karşısındayız.
Ama bir şartla!
Hem askeri yargının hem de sivil (genel) yargının “tam bağımsız olduğu” bir Türkiye’de!
Oysa parti Programında, “Yargıç tarafsızlığı ve yargı bağımsızlığı tam olarak sağlanacak, yargıç güvenceleri korunacaktır” diyen -ve o konuda olumlu bir tek adım atmayan- da AKP’dir.
Anayasa’da yapılması ihtimali olan öteki değişikliklerden, örneğin “Parti kapatma” ile ilgili 69’uncu maddeden, Anayasa Mahkemesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin belirlenmesiyle ilgili hükümden, “dokunulmazlık” konusundan mı söz ediyorsunuz?
Parti Programında aynen “Yasalar sadece parlamento çoğunluğu değil, toplumun ortak iradesinin ifadesi olacaktır. Bu nedenle partimiz, hazırlayacağı yasa tekliflerini sivil toplum kuruluşlarının değerlendirmelerini alarak oluşturacaktır” diyen AKP orada duruyor. Bunları bizi aldatmak için yazmadılarsa önerilerini açıklar da birlikte oluştururuz.
Paylaş