Öyle bir örneği, bugün eşleriyle birlikte Brezilya, Şili ve Arjantin’e gidecek olan Anayasa Mahkemesi’nin sayın üyeleri sayesinde yaşayacağız:
Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinden, Başkan Sayın Tülay Tuğcu dahil 7’si bugünden itibaren iki hafta süreyle "mesleki incelemelerde bulunmak" üzere, yılın bu mevsiminde bahar aylarını yaşayan Brezilya, Şili ve Arjantin’de olacaklarmış.
Anayasa Mahkemesi’nin 3raportörü de onlara refakat edecekmiş.
Bize bildirildiğine göre "Yargıtay ve Danıştay üyeleri de zaman zaman yurtdışına bu tür geziler yapıyorlar"mış. "Özellikle öteki ülkelerdeki kurumları ve uygulamaları incelemenin sağlayacağı yararlar" nedeniyle böyle bir geziye karar verilmiş.
Gerekçe iyi de... Maalesef -hadi inandırıcı demeyelim- doyurucu değil.
Önce bir noktayı belirtelim:
Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş ve Yargılama Usullerini düzenleyen 2949 sayılı yasada böyle yurtdışında "mesleki inceleme gezisi yapma" türünden bir görevden söz edilmiyor.
Yasada bulunmayan hükmün Tüzüğe konulması usulden değildir ama, 5 Aralık 2000 tarihli bir hükümde "Anayasa Mahkemesi Başkanı, Başkanvekili, üyeleri ve raportörlerinin, mesleki incelemelerde bulunmak (...) üzere aylık ve ödenekleri, gerçek yol giderleri ve gündelikleri verilmek suretiyle, işlerin aksatılmaması gözetilerek, dış ülkelere gönderilmesine asıl ve yedek üyelerin katılımı ile Kurulca karar verilir" denmiş.
Anlamakta doğrusu zorlanıyoruz:
Bildiğiniz gibi, Anayasa Mahkemesi’nin bir konuda karar alması için Başkan dahil 11 üyenin toplanması zorunludur. Bu 11 üyeden mazereti nedeniyle katılamayanların yerine tamamı 4 olan yedek üyeler katılır ve böylece sayı tamamlanır. Aksi halde Yüksek Mahkeme toplanamaz ve karar alamaz.
Sayalım ki önümüzdeki 2 hafta içinde Anayasa Mahkemesi’nin bir konuda "yürütmeyi durdurma" kararı almasına ihtiyaç doğdu.
Milletçe ne yapacağız? "Mahkememiz kapalıdır" mı diyeceğiz?
Gerçi gezilerinin güzel geçmesini diliyoruz ama Allah korusun, diyelim kiistenmedik bir olay yaşandı...
Ne kadar süreyle Yüksek Mahkemesiz kalırız hiç düşünen yok mu?
Efendim Yargıtay ve Danıştay için "mubah" olan Anayasa Mahkemesi için neden "günah" olsun?
İyi de... Yargıtay ve Danıştay’ın üyeleri böyle dairelerin -veya genel kurulların- karar almasını imkansız kılacak sayıyla hangi geziyi yaptı ki, bu gezi onlarla kıyaslanabilsin?
Sayın üyelere ve eşlerine iyi yolculuk dileklerimizi sunalım. Ama lütfen unutmasınlar... Bu gezi Anayasa Mahkemesi’nin kimliğine, konumuna ve ağırlığına hiç yakışmadı.