BASINIMIZIN ayrıntıyı esas değerin önüne çıkarmak gibi bir başarısı var. Son olarak da Nobel Ödülü nedeniyle İsveç Kralı’nın vereceği ziyafette frak giyilmesi, neredeyse ödülün kendisi kadar yayın konusu oldu.
Milliyet yazarı paşa torunu Hasan Cemal’in giyeceği frakı nereden temin etmesi gerektiğinden tutun, Okay Gönensin’in Nadir Nadi’den kalan frakın beden ölçüsüne kadar yazılmadık şey kalmadı.
Bir frak sever ve aynı zamanda frak mağduru sıfatıyla topa girme gereğini duyduk:
Frak sever olmamın nedeni, babamın milletvekili iken Cumhuriyet Balolarına giderken giydiği frakın ona çok yakışmasıydı.
Frak 1950’li yıllarda pek gözdeydi. O nedenle babamdan kalan, vücuduma göre düzelttirilmiş frakı çok giyindim.
Frak mağduru olmayı, Kenan Evren’in Cumhurbaşkanı olarak 1988’de İngiltere’ye yaptığı resmi ziyarete borçluyum. İki akşam birbiri ardından verilen yemeklerde frak giyme zorunluluğu vardı. Birinci akşam otele dönünce ütülenmek üzere gönderdiğim pantolon zamanında geri getirilmediği için Evren’in Kraliçe onuruna verdiği ziyafete katılamadım. Sonra öğrendiğime göre o akşam, protokol masasının hemen önündeki masada sadece benim sandalyem boş kalmış.
Bunun bedelini, oteli dava ederek ödettim ama bir gazeteci olarak yaşamam gereken önemli bir olayı da kaçırmıştım.
Laf fraktan açılınca onun üzerinde durmak gerek. Çünkü bazı "protokol" görevlileri bile o konuda cahildir. Nitekim Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ndeki protokol görevlileri merhum Turgut Özal’a ve Sayın Süleyman Demirel’e giydirdikleri fraka siyah papyon taktırmışlardır. Üstelik bu kıyafetle çekilen resim duvarlara asılmış, imzalanıp yabancı büyükelçilere verilmiştir. Siyah papyonla frak giyinmiş bir cumhurbaşkanı kim bilir kaç yerde alay konusu olmuştur.
Frak ceketinin mendil cebine beyaz ipek bir mendil çok yakışır. Ama konan mendil göze batmamalıdır.
Frakla sadece beyaz papyon kullanılır. Papyonun hazır olmaması yani giyinen tarafından bağlanması beklenir. Çünkü papyon bağlamak ayrı bir beceri işidir. Papyonunu kendisi bağlayan insan, frak giymeye alışkın biri demektir.
Frakın gömleği, yakası ve beyaz yeleği kolalı olmalıdır. Gömlek göğüs ve özellikle kol düğmelerinin gümüş olması tercih nedenidir.
Frakın biri siyah diğeri beyaz iki yeleği vardır. Gündüz siyah, akşam beyaz yelek giyilir. Protokol görevlileri -yanlış bilmiyorsak orkestra üyeleri de- bu kurala tabi değildir. Protokol görevlileri gündüz beyaz, gece siyah yelek giyinirler.
Fraklı kişi kapalı yerde bulunmayacaksa silindir şapkası ve beyaz eldiveni yanında olmalıdır. Dışarıda sağ eline eldiven takması ve silindir şapkayı giyinmiyorsa o eline alması beklenir.
Frak giyinen insanın çorapları siyah ipek, ayakkabıları siyah rugan olmak gerekir. Frak altına başka ayakkabı giyilmez.
Frakı yakıştırabilmek zordur. Yakıştıranların başında Atatürk gelir. Yakıştıramayanlar listesinin başında da meşhur opera sanatçısı Pavarotti vardır.