Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklendiği gibi, oldukça Dolar olumlu açıklanmış olmasına rağmen Dolar lehine bir dalgalanma oluşması için yeterli olmadı.
Bunun nedeni elbette FED’in bu hafta vereceği faiz kararına bağlı olarak 50 baz puan bile faiz indirimin olabileceği beklentisinin ağır basması oldu.
Bu hafta içinde açıklanacak enflasyon verileri hem Avrupa’dan hem de ABD’den gelecek ve bu verilere bağlı olarak yakın zamanda FED’in ve AMB’nin faiz politikalarının nasıl bir şekil alacağını belirleyecek. Bu nedenle bu haftaki veriler arasında enflasyon veriler oldukça önemli. Bunun dışında Almanya ve Avrupa’dan açıklanacak ZEW endeksleri geçmiş çok kısa vadede Avrupa’da ekonomiye yön veren grupların ekonomiyle ilgili beklentilerini su yüzüne çıkartacak.
Benim tahminim; önceki haftalarda petrol fiyatlarının yüksekliği ve gerilemeyen üretkenlik verilerine bağlı olarak enflasyon verilerinin Avrupa’da yüksek açıklanacağı yönünde. Bunun dışında ABD'den açıklanacak olan faiz kararı da öyle beklendiği gibi 50 baz puan değil bence 25 baz puan olacak. Unutmayalım ki geçtiğimiz iki hafta içinde FED yetkililerinden bazıları enflasyon bastırmaya devam edecek olursa faiz politikasını tam tersine bile çeviririz şeklinde açıklamalarda bulundu.
Daha da önemlisi geçen hafta Hazine Bakanı Henry Paulson, emlak fiyatlarının düşmesini engellemek adına bir dizi önlem aldıklarının açıklamasını yapmıştı. Burada amaç emlak fiyakalarının düşmemesiyse, o zaman faizlerin indirilmesi gerektiği düşünülebilir ama benim buradaki algılamam tam tersi. Çünkü aslında faizleri indirmemek için devlet olarak önlem almaya ve halkı sakinleştirmeye çalıştılar kanısındayım.
Dolayısıyla FED öncelikle önünü görmek isteyecek olduğundan ben hafta içindeki faiz indiriminin 25 baz puan olacağını tahmin ediyorum. Buna bağlı olarak euro/dolar paritesinin yönünün yukarı yönlü sınırlanacağını düşünüyorum. Hafta içinde 1.4760 seviyesindeki direnç test edilebilir.
Altın yine dolar’a ve petrole endeksi
Altın fiyatları geçtiğimiz hafta içinde Dolardaki yükseliş hareketlerine ve petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak yükselişlerini oldukça sınırlı tuttu.
Bu hafta içinde daha çok Dolara endeksli olarak altın fiyatları hareketini sürdürebilir. Özellikle FED’in ne kadar faiz indirebileceğine bağlı olarak ve açıklanacak enflasyon verileri bu hafta içinde altın üzerinde etkili olacak önemli verileri oluşturacak. Eğer FED 25 baz puanlık bir indirim yapacak olursa o zaman Dolardaki gerilemeler sınırlı kalacağından altın fiyatlarındaki yükseliş hareketi de düşük petrol fiyatları gölgesinde kalacak ve bu da altın fiyatlarının hafta içinde yeniden önceki hafta gördüğü 777 Dolar seviyelerine kadar gerilemesine neden olabilir.
50 baz puanlık bir indirimdeyse piyasanın algısı, enflasyon riskine karşı korunma sağlamayan düşük faizler ve düşebilecek olan Dolar olur ki, bu da altın fiyatlarının kolayca ve hızlı bir şekilde 830 Dolar ve üzerine yükselmesine neden olur. Bu özellikle 806 Dolar’ın üzerinin kırılmasıyla daha da kolay olur.
Ben orta vadede altın fiyatlarının 730 Dolar seviyesine kadar gerileyeceğini düşündüğüm için yükselişler orta vadede güzel bir satış fırsatı verebilir. Kısa vadedeyse yukarıda bahsettiğim parametrelere göre hareket etmekte fayda var.
Petrolde düşüşe devam ama öncesinde konsolidasyon var
m
Geçtiğimiz hafta içinde OPEC petrol üretim kotasını sabit tutarak piyasaya oldukça güzel bir sürpriz yaptı ve arından gelen petrol stokları verisi de petrol stoklarının sert bir şekilde gerilediğini ama petrol ürünleri stoklarının artmaya devam ettiğini gösterdi. Buna rağmen petrol fiyatları bir miktar yükseliş gösterdiyse de ardından sert bir şekilde, hem de hafta sonuna girerken geriledi. Bunun anlamı öncelikle petrolün teknik olarak zayıfladığını gösteriyor ve öyle tahmin ediyorum ki çok uzak olmayan bir zaman içinde petrol fiyatları beklediğim 77 Dolara kadar gerileyecek.
Ancak bundan önce hafta içinde açıklanacak olan stok verileri öncesinde bir miktar yükseliş olabilir. Petrol stokları bu sefer yüksek açıklanacak olursa o zaman petroldeki düşüşün devamı bekleyebilirsiniz. Benim beklentim petrol fiyatlarının yakın zamanda gerileyeceği yönünde olsa da, henüz gerileme için bütün faktörlerin bir araya geldiğini düşünmüyorum. Bu nedenle petrol fiyatları hafta içinde yükselmeye devam edebilir.
Peki nedir bu faktörler? Öncelikle ekonomik faaliyetlerdeki artışı gösteren GSMH verilerindeki beklentiler veya enflasyon beklentileri önemli. Diğer yandan dünyadaki gelişmiş ülkelerin faiz politikası eğer faizleri indirmeme yönünde olacak olursa o zaman petrol fiyatlarındaki gerileme zaman alabilir. Ancak ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama devam edecek olursa, bu sefer piyasanın beklediği gibi petrol talebinin azabileceğinden fiyatlar gerilemeye devam edebilir. Bu hafta içinde açıklanacak verileri ekonomik faaliyetlere bağlı olarak petrol fiyatlarının da yönünü belirleyebilir. Özellikle FED’in faiz kararı açıklamalarından sonra piyasayı iyi takip edin. FED’in fiz indirimi sonrasında faiz indirimlerinin devam edeceği yönünde açıklamalar gelecek olursa o zaman, petrol fiyatlarında gerileme yaşanabilir ama bundan önce yukarı yönlü bir düzeltme olabilir. Hafta sonuna doğru yeniden geri çekilmeler olabilir.