Avrupa’dan bugün açıklanacak herhangi bir veri yok.
Zira Avrupa ekonomisi bütün bir hafta söyleyeceğini söyledi ve son sözü ekonominin Euro’nun işlem görmeye başlamasından sonra ilk defa küçüldü. Bütün bunlar olurken de enflasyon verilerinin yüksek açıklanmaya devam etmesi Avrupa’nın reel faizlerinin düşük kalmasına neden olabilir. Diğer taraftan ABD’den de ekonomik yavaşlamaya yönelik istihdam verileri açıklanmış olsa da yükselen enflasyon nedeniyle faizlerin artabilecek olması ABD’nin reel enflasyonunun Avrupa’nınkine hızla yaklaşması anlamına geldiği için paritedeki gerileme devam ediyor. ABD Dolar’ı güçlendirme çabasında çünkü uzun zamandır yaşadığı yüksek enflasyon ve yavaşlayan ekonomi stagnasyona neden olabilecek hale gelmişti. Şimdi Dolar’ı güçlendirerek petrolün düşmesini sağlıyor ve bu sayede de enflasyon düşerken diğer yandan faizleri artırmaya hazırlanıyor. Bu da uzun yıllar sonra Dolar’ın daha uzun sürebilecek bir toparlanma sürecinin başlangıcı olabileceğini gösterdiğini düşünüyorum.
Bugün ABD’den açıklanacak Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi oldukça önemli. Onca faiz indirimi ve sonrasında gelen vergi geri iadelerinin olumlu etkileri bir süre görülmüştü ama bunun devam edip etmeyeceği bugün belli olacağından piyasa veriyi dikkatle bekleyecek. Eğer veri beklentilerin çok üzerinde açıklanırsa paritede düşüşler devam eder ama beklentiler dahilinde veya daha düşük çıkarsa 1.49’a doğru bir düzeltme hareketi görülebilir. Haftanın genelde en oynak gün olan Cuma günlerinde hiç umulmadık hareketler de olabileceği için paritenin 1.46’lara gitme veya 1.50’lere gitme ihtimalini de göz önünde bulundurarak kar ve zararlar küçük pozisyonlarla ve kısa aralıklarla alınmalıdır. Ancak dün 1.4810’un altının kırılması aşağı yönlü volatilitenin devam edebileceğini gösteriyor. Son olarak eğer parite 1.4650’ye gelirse, bu seviyen itibaren oluşan tepki alımlarıyla birlikte parite derhal yükselerek yeninden 1.48’lere kadar tırmanır.
Altın Daha Ne Kadar Erir?
Dolar’ın güçlenişi ve petrol fiyatlarında gerileme devam ederken altın fiyatları da ister istemez gerilemeye devam ediyor. Bu durumda ana trend çizgisi olan ve 750 Dolar’a denk gelen fiyat bu şekilde devam edecek olursa ulaşılmaması için bir engel olmaz ama faizlerin düşmeye devam ettiği bir ortamda faiz hadlerindeki beklentiler yukarı be olsa piyasa elbet bunu düzeltme yaparak fiyatlayacaktır. Dünyada ekonomilere güvenin son derece az oldu bir ortamda para gidecek yer aramaya başladığında altın yeninden güçlenir.
Bugünkü duruma bakıldığında ABD’den açıklanacak Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi önemli çünkü Dolar’ın güçlenmesinin devam edip etmeyeceğini büyük olasılıkla bu veri tayin edecek. Petrol fiyatlarının düşük taleple birlikte gerilemeye devam ediyor olması altının yükselme ihtimalini azaltıyor olduğundan altının yükselişlerine engel olabilecek bir diğer faktör olarak ortaya çıkıyor. Ancak altının yönünü tayin edecek asıl faktör Dolar’a para akışının gerçekte ne kadar olacağına bağlı. Bugün ABD’de hisse senedi alınmıyor. Faizler genel seviyesiyse aşağı yönde ilerlerken, grafikte görüldüğü şekliyle kısa ve uzun vadeli faiz farkları kısa vade lehine azalıyor. Bu durumda piyasa FED’in faiz artırımlarını çok dikkatli yapmaya başlayacağını gösteriyor olması bile ekonominin kırılganlığına işaret ediyor. Bu da altın fiyatlarının toparlanması gereğini ortaya koyuyor. Özellikle neredeyse 180 Dolar geriledikten sonra.
Arz Talepten Daha Önemli Kavram Oldu
Petrole olan talep düşüşü, Gürcistan’daki savaş durumundan veya arzın azalma ihtimalinden daha belirgin bir hal almaya başlayınca fiyatlardaki gerileme de devam etti. Ekonomik küçülmenin açıklandığı Avrupa ve öncesinde Japonya’nın durgunluk içinde olduğunu ilan etmesi, Çin ekonomisin de yavaşlayabilecek olmasıyla birlikte tüm dünya durgunluğa doğru gidiyor. Bu da petrol fiyatlarının daha da düşmesi anlamına gelebilir. Eskiden fiyatları hiç durmayacakmış gibi yükselirken Nijerya gibi ülkeler de bir takım olaylar olur ve bunlar yükselişi beslerdi. Şimdi yine aynı o Nijerya’da problemler ortadan kalkmış her şey barış içinde olunca merak ediyorum. O zaman bu olaylar da suni üretilen gündemler miydi diye. Bu nedenle piyasada asıl olan arz ve talep. Arz iki ar öncesine kadar talebi ancak karşılıyordu. Bugünse talep gerilediği için arzda belirgin ir sorun olmadığı sürece petrol düşmeye devam eder. Galiba 109 seviyesi kaçınılmaz gözüküyor.