Geçtiğimiz hafta AB cephesinden oldukça olumsuz ekonomik veri açıklamalarına rağmen Dolarda yükselişin devam etmesi, kısa vadeli LIBOR faizleriyle birlikte faizlerin belirgin derecede yükselmiş olması, ancak buna karşın Euro cephesinde AMB üzerinde faiz indirim baskılarının artması zaten Euro üzerinde baskı yapıyordu.
Bunun yanında Avrupa’da da bankaların sıkıntı içinde olması ancak Avrupa’nın bu konuda ne yapacağı konusunda yavaş hareket ediyor olması Euro üzerindeki baskıların bu sabah itibarıyla yükselmesine neden oluyor.
ABD’nin durgunluğa girebileceği gerçeğiyle birlikte Avrupa’nın da aynı riskle daha çok karşı karşıya olması Euro / Dolar paritesinin toparlanmaktan uzak olduğunu gösterirken herhangi bir düzeltmenin gelip gelmeyeceğini söylemek şu aşamada zor. Bu durumda düşüşler 1.34’lü seviyelere kadar devam edebilecekken, düşüşün aşırı boyutlarda hız kazanmış olması ani sert yükselişlerin de arada bir olabileceğini gösteriyor.
Altın Yükselen Dolar, Düşen Petrolle Baskı Altında
Geçtiğimiz hafta yükselen faizler ve Dolar ve tabi ki düşen petrol fiyatları da altın fiyatlarının belirgin bir miktar düşmesine neden oldu. Dolar’ın yükselişinde düzeltme olursa o zaman hafta içinde yeninden en azından 850 – 855 Dolar seviyelerine kadar yükselişler görülebilir. Ancak bu arada şunu da belirtmekte fayda var ki altın yükselmeye başlamadan önce eğer ki 818 Dolar ve altını kırarsa düşüş 795 Dolar’a kadar uzayabilir. Fakat sonuç itibarıyla bu hafta veya haftaya altın fiyatlarının yeniden belirgin yükselişler yapağını düşünüyorum.
Petrolde Oyunun Adı “Talep”
Geçtiğimiz hafta içinde petrol stoklarındaki yükselişler petrol üzerinde baskı yapması ardından, ABD’den açıklanan 700 Milyar Dolar’lık kurtarma paketinin Kongre’den geçmiş olmasına rağmen ekonomik talepte artış olmayacağını düşünen piyasa petrole talep göstermeyince düşüşler devam etti.
Bu haftaya girerken aynı konjonktür devam ediyor ve Dow Jones endeksiyle petrol arasındaki paralel ilişki aynı şekliyle korunmaya devam edebilir.
Eskiden petrol piyasasında oyunun kurallarını arz belirliyordu. Bugünse talep belirliyor ve talepteki düşüş global ölçülere ulaşacak olursa petrol fiyatlarının yakında 70 Dolar’a kadar uzanmasını beklemek mümkün. Ama tabi ki bundan önce piyasanın önünde bir 85 Dolar hedefi var ve bu da ancak 90 Dolar’ın kırılmasıyla mümkün. Bu hafta 700 milyar Dolar’lık paketin talep üzerindeki olası olumlu beklentilerin ne kadar gerçeğe yakın olduğunu göreceğiz. Eğer piyasa bu konudaki inançsızlığını ortaya koyarsa hafta içindeki olası petrol stok artışlarıyla birlikte 85 Dolar görülebilir ama bunun için dediğim konjonktürün devam etmesi ve 90 Dolar’ın kırılması gerekiyor.