1998 yılında Enka Holding bünyesindeki Altaş’ın çoğunluk hissesini satın alarak Türkiye pazarına giren Alman Gedore kerpeten, pense, kargaburnu, tornavida gibi el aletleriyle 100 milyon Euro’yu yakaladı.
Gedore-Altaş Genel Müdürü Bülent Savaş, Türk sanayiinden gelen taleplerin karşılanması için kapasite artırımına gittiklerini ve Gebze’de ikinci bir fabrika kararı aldıklarını söyledi.
KERPETEN, pense, kargaburnu, tornavida, çekiç gibi el aletlerini üreten Gedore-Altaş, Türkiye pazarında 9 yılda 100 milyon Euro’luk satış rakamına ulaştı. Firmanın bugüne kadar Türkiye’de ürettiği el aletlerinin toplamı ise 600 milyon adeti aştı. İstanbul Tuzla’da 8 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Gedore-Altaş, 5 milyon Euro yatırımla Gebze Dilovası’nda 15 bin metrekarelik ikinci fabrikasını kurmayı planlıyor. Türkiye, Alman Gedore firmasının dünya üzerindeki 15 üretim merkezinden biri. 15 bin ürün çeşidinin 2 binini Türkiye’de üreten Gedore-Altaş’ın Genel Müdürü Bülent Savaş, el aletleri pazarının Türkiye’de hızla büyüdüğünü, inşaat ve otomotiv sektöründeki hızlı gelişmenin de üretimlerine olumlu yansıdığını söylüyor. Türkiye’deki otomotiv üreticilerinin yüzde 80’inin el aletleri tedarikçisi olduklarını söyleyen Bülent Savaş, ayrıca ülke genelinde yeni açılan bütün fabrikaların, yetkili servislerin, atölyelerin de potansiyel müşterileri olduğunu belirtiyor. Elektrikli el aletlerinde de Japon Hitachi’nin Türkiye distribütörü olan Gedore-Altaş Genel Müdürü Bülent Savaş ile el aletleri sektörünü ve yeni yatırım planlarını konuştuk.
Türkiye’de el aletleri pazarının büyüklüğü nedir?
- Türkiye, iştah kabartan bir pazar. Dünyada elektrikli el aleti pazarı hacminin 12-13 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Kişi başı ortalama elektrikli el aleti harcaması yaklaşık 2 dolar. Buna göre 75 milyonluk Türkiye’de el aletleri pazarı 150 milyon dolar olmalı. Oysa ki bunun yarısında bile değil. 50-60 milyon Euro arasında. Türkiye’de kişi başına düşen harcama sadece 0.8 dolar civarında.
Sektörde kaç üretici var, pazar payı dağılımı nasıl?
- Bizden başka bir üretici firma daha var, gerisi ithalatçılardan oluşuyor. Pazar çok disiplinli değil, haksız bir rekabet yaşanıyor. Biz pazar payımızın yüzde 55 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Toplam pazarın yüzde 30’u ithalatçıların elinde. Kalan yüzde 70’in de yüzde 40’ı bizim diye tahmin ediyoruz.
GURBETÇİLER TANIŞTIRDI
Gedore, Türkiye pazarına ne zaman girdi?
- Türkiye’de 70’li yıllardan önce mekanik el anahtarı üretilmiyormuş. Türkiye’den Almanya’ya giden işçiler, Gedore tornavida, anahtar, pense, kargaburnu ile tanışmış. Türkiye’ye dönerken yanlarında bunları getirmişler. Gedore, 35 yıldır Türkiye’de. Altaş, Enka Holding tarafından 1969’da kuruldu. O zaman know-how Alman Gedore’nindi. Sonra Altaş tek başına yola devam etti. Zamanla dış pazarda bir ortak ararken, görüştüklerimiz içinden Alman Gedore’yi seçtik. 1998’de şirketin çoğunluk hisseleri Gedore’ye satıldı.
Bugüne kadar Türkiye pazarında kaç el aleti sattınız?
- 1998’den bu yana Türkiye’de sattığımız mekanik el aletlerinin değeri 100 milyon Euro, 300 milyon adetten fazladır. 300 milyon adet de yurtdışına sattık. 9 yılda toplam 600 milyon adet el aletini Türkiye’de ürettik.
2006’yı nasıl geçirdiniz, 2007 beklentileriniz neler?
- Geçen yıl yüzde 15 büyüdük. Bu yıl yüzde 12-13 büyüme öngörüyoruz. Bu yıl sonunda 16-17 milyon Euro ciro yaparız diye düşünüyoruz.
Elektrikli el aleti satışları da artıyor
Hitachi markalı ürün satışınız nasıl gidiyor?
- Japon Hitachi Koki ile 1992 yılında distribütörlük anlaşması imzaladık. Aradan 15 yıl geçti ve bugüne kadar ciromuz 15 yılda 20 kat arttı. Hesaplarımıza göre, önümüzdeki 15 yılda toplam 250 milyon dolarlık Hitachi Elektrikli El Aleti’nin satışını gerçekleştireceğiz. Teknoloji geliştikçe artık eğe yerine daha çok elektrikli zımpara ve taşlamalar, elle kumanda edilen tornavidalar yerine daha çok, akülü tip tornavidalar kullanılıyor.
İkinci fabrikayı Gebze’ye kuracağız
İkinci bir fabrika düşünüyor musunuz?
- İstanbul Tuzla’da, 8 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 22 bin metrekare alandaki tesislerimizde, yılda 7 milyon adet el aleti üretiyoruz. Ekonomideki olumlu gelişmelere paralel talepte oluşan artış sonucu, mevcut fabrikanın kapasitesi yetersiz kalmaya başladı. Fabrikayı iki kat büyütürken, yeni bir fabrikanın projelendirme çalışmalarını başlattık.
Yeni fabrikayı nerede kuracaksınız?
- Gebze’de Makine İmalatçıları Organize Sanayi Sitesi’nde 300 dönüm arazimiz var. Önümüzdeki üç yılda orada yeni bir fabrika kurmak istiyoruz. 5 milyon Euro yatırımla 15 bin metrekare kapalı alana sahip bir yer yapacağız.
Otomobil bagajlarındaki takım setleri bizim
Mekanik el aletlerinde hedef kitleniz kimler?
- Türkiye’deki ana otomotiv sanayinin yüzde 80’inden fazlasına direkt ürününü biz veriyoruz. Otomobil fabrikalarının ürettiği araçların bagajında yer alan aletler bizim. Dünya otomotiv devi Toyota Türkiye’nin, iç pazarın yanı sıra 30’u aşkın ülkeye ihraç etmek üzere ürettiği araçların, el aleti takım setlerinin tedariğini sağlıyoruz. Isuzu, Honda, Temsa, Uzel, Man, Türk Traktör, Tofaş, Toyota, Mercedes, Başak Traktör, CMS, Otokar, Karsan gibi otomotiv sektörünün birçok kuruluşu bizim müşterimiz.
Çin’i tehdit değil pazar olarak görüyoruz
Çin malları sizi de tehdit ediyor mu?
- Çin, bütün gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler için geçerli bir tehdit ama bizim Gedore grubu olarak en fazla anahtar sattığımız pazarlardan biri. Üretimimiz yok ama Çin bizim iyi pazarlarımız arasında yer alıyor.
İhracat yaptığınız ülkeler?
- Almanya, Rusya ve Ortadoğu ülkelerine yaklaşık 10 milyon Euro ihracat yapıyoruz.
Bülent Savaş
Gedore-Altaş Genel Müdürü Bülent Savaş, 1955 İstanbul doğumlu. ODTÜ Mühendislik Fakültesi, Makina Bölümü mezunu. 1980 yılı başında el aleti üretimi ve satışını yapan, Enka Holding’e bağlı Altaş’da planlama mühendisi olarak işe başladı. 1983-1989 yılları arasında değişik bölümlerde yöneticilik yaptı, 1993 yılında Genel Müdür oldu. 1998 yılında Enka İnşaat ve Alman Gedore firmasının ortağı olduğu Gedore Altaş kurulduktan sonra bu şirketin Genel Müdürlüğü’ne getirildi.