Palmiye Adası’na gazbeton gönderdi anahtar teslim fabrika ihraç edecek
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
DUBAİ’deki ünlü Palmiye Adası’na üç yılda 8 milyon dolarlık gazbeton satan AKG Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Bülent Akgerman, başta Rusya ve İran olmak üzere çeşitli ülkelerden anahtar teslim gazbeton fabrikası kurma konusunda teklifler aldıklarını söyledi. Akgerman, bu istekler doğrultusunda anahtar teslim gazbeton fabrikası kurma işine girebileceklerini söyledi.
AKG Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Bülent Akgerman, uzun yıllar yapı ürünleri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren grubun, bundan böyle balık çiftlikleri, madencilik ve enerji alanlarında da büyümeyi planladığını söyledi. Üç kuşak sanayici aileden gelen Bülent Akgerman, "Gazbeton duvar örgü malzemeleri ile mutfak bankosu ve yer döşemesi malzemesi Çimstone’u dünyanın dev projelerine satıyoruz" diyor. Akgerman, "Ancak gazbetonda nakliye zor, çok uzaklara gidemiyoruz. Yoksa Çin’den bile talep var. Ukrayna, Romanya, Rusya, İran’dan ’gelin bize fabrika kurun’ talepleri var. Bu doğrultuda belki ileride böyle bir işe de girebiliriz. İsteyene anahtar teslim gazbeton üretim tesisi kurabiliriz" diye konuşuyor. Gözenekleri hafif bir yapı malzemesi olan gazbetonun dünyadaki büyük projelerde kullanıldığına dikkat çeken Akgerman, Dubai’deki Palmiye Adası’na üç yılda toplam 8 milyon dolarlık, 200 bin metreküp gazbeton gönderdiklerini belirtiyor. Akgerman, son iki dönemdir Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda da Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Yönetim Kurulu Başkanı. Geçen yıl 100 milyon dolar ciro gerçekleştiren, bu yıl 150 milyon dolar bekleyen AKG Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bülent Akgerman ile grubun yeni yatırımlarını ve hedeflerini konuştuk.
Madene yatırım yaptık
Halen bulunduğunuz sektörlerde neler yapıyorsunuz?
- AKG Grubu olarak gazbeton, Çimstone gibi yapı ürünleri ve turizm alanında faaliyet gösteriyorduk. Şimdi bunlara ek olarak devreye balık çiftlikleri ve madencilik sektörü devreye girdi. Kuvars madenini Çimstone’da ve gazbetonda kullanıyoruz. Sadece kendi ihtiyacımız için değil, ihracat da yapalım diye madenciliğe yatırım yaptık. Kendi kırma tesisimizi kurduk. Gelecekte kuvars dışında başka mineral ve madenlere de girmeyi düşünüyoruz. Ayrıca benim kişisel iştirakim olan reklamcılık ve şarapçılık işimiz var.
Çorlu’da fabrika kuruyor
Yeni yatırımlarınız olacak mı?
- Gazbetonda İzmir ve Kırıkkale’deki fabrikalarımızın kapasitesini artırmakla kalmadık, Çorlu’da 25 milyon Euro yatırımla yeni bir fabrika kuruyoruz. Kuvars esaslı kompoze taş ürünümüz Çimstone’un üretim kapasitesini iki katına çıkardık. 13 milyon Euro yatırım yaptık. Önümüzdeki üç yılda toplam 45 milyon Euro yatırımla yeni bir hat kurma projemiz var. İnşaat sektöründeki durgunluğa ve dış piyasalardaki problemlere rağmen Çimstone satışları hızlı devam ediyor. Çimstone’da çok enteresan projeler yürütüyoruz.
Kendi kendi temizleyen taş
Ne gibi projeler?
- Çimstone bundan böyle tıp sektöründe de kullanılacak. Patent başvurumuzu yaptık. Detaylarını patenti aldıktan sonra açıklayacağız. Geliştirdiğimiz bir başka ürün ise herhangi bir organizmayı kendisi yok edecek, silmeye gerek kalmayacak. Kendi kendini temizleyen bu ürün üzerinde birkaç yıldır çalışıyoruz. Yakında pazara sunacağız. Çimstone şu anda hijyen belgesine sahip kompoze taş. İçine bakteri ve mikrop nüfuz edemiyor, ama temizlemek için silmeniz gerekiyor.
Palmiye Adası’na satış
Ürünlerinizin kullanıldığı büyük projeler var mı?
- Çimstone, bir yıl önce Las Vegas’ta MGM otelinin yenilemesinde kullanıldı. Halen Marks&Spencer Katar ve Dubai’deki mağazalarının yerlerinde ürünlerimizi kullanıyor. Gazbeton ürünlerimiz de Romanya’nın en büyük projesinde kullanılıyor. Bükreş’te yapılan 100 bin konutun duvarları AKG Gazbeton’dan gidiyor. Ukrayna, Bulgaristan, Yunanistan’a da gönderiyoruz. Dubai’de inşa edilen Palmiye Adası’na üç yılda 8 milyon dolar tutarında, toplam 200 bin metreküp gazbeton gönderdik. Oradaki bütün binalar AKG Gazbeton ile yapılıyor. Dubaili yerel bir firmayla iş ortaklığı yaparak bu ihracatı gerçekleştirdik.
Mutlu olursak İngiltere’de yatırım planı yapabiliriz
Yurtdışında yatırımlarınız var mı?
- Mutfak tezgahlarında, yer ve duvar döşemesinde kullanılan Çimstone’un İngiltere’de bir lojistik merkezi var. Önce İngiltere, sonra Avrupa’ya yayılabilmek istiyoruz. Rakiplerimizin çoğu Avrupa’da olduğu için bu yatırımı yaptık. Mutlu olursak orada üretimi de düşünebiliriz. İngiltere’de bazı bölgelerde güzel teşvikler var. İngiltere’deki merkezin benzerini Amerika’da planlıyoruz. Amerika’da son yaşanan krizden dolayı bu yatırımı biraz erteledik.
Urla’yı yeniden asma bağlarına kavuşturacağız
Şarap sektöründe neler yapmayı planlıyorsunuz?
- Üç arkadaşımla Urla Şarapçılık’ı kurduk. Bağımız 5 yaşında oldu, bu yıl ilk hasadımızı yapıyoruz. Fabrika inşaatı devam ediyor. Fransız danışmanlarımız var. Toplam yatırımımız 5 milyon Euro’yu buldu. Butik şarap üreticisi olacağız. Urla’da yeniden asma yetiştiriciliğinin artmasını istiyoruz. 4-5 yıl iç pazarı düşünüyoruz, sonra dışarıya açılacağız. Fabrikamızın kapasitesi 300 bin şişe. İlk yıl 125 bin şişe üreteceğiz.
Esnaf kan ağlıyor piyasada para dönmüyor
Ekonomiyi nasıl görüyorsunuz?
-Bütçe disiplini gerçekten çok güzel devam ediyor. Yüksek faizden şikayet edenler var, ama faiz bir sonuç. Dolayısıyla şikayet etmemek gerekiyor. Hükümet son 1.5 yıldır AKP’ye has problemlerle uğraştı. Türkiye için önemli iki şeyi ihmal etti. Avrupa Birliği süreci ve ekonomi... Teşvik Kanunu yaptılar, ama gerçekçi ve sonuç odaklı değil. Yeni yatırımı teşvik edeceğine, haksız rekabet yarattılar. Bunun bir an önce düzeltilmesi lazım. Umarım sektörel ve bölgesel öncelikleri belirlenmiş, ayağı yere basan yeni bir teşvik kanunu çıkar. Yatırımlar hızla azalıyor, esnaf kan ağlıyor, piyasalarda para dönmüyor. İnsanların büyük kısmı olumsuz beklenti içinde.
Balık çiftliklerini büyütüp işleme tesisi de kuruyoruz
Balık çiftliklerini büyütecek misiniz?
- İzmir’de iki balık çiftliğimiz var. Levrek ve çipura üretiyoruz. Yarısını İtalya’ya ihraç ediyoruz. İleride bunlara farklı çeşitler eklenecek. Burada halen bin ton olan kapasitemizi 1250 tona çıkarıyoruz. Bu yıl kendimize ait arazi üzerine 2.5 milyon Euro yatırımla işleme tesisi kuruyoruz. İşleme tesisinin kapasitesi 5 bin ton olacak.
Perakende sektörüne de girecek misiniz?
- Evet, perakendeye de gireceğiz. Temizlenmiş ve ambalajlanmış balık üreteceğiz. Diğer su ürünlerini ve başka firmaların ürünlerini de işleyeceğiz. Burada kullanacağımız çok özel makineyle balık dondurulurken hücreleri çatlamayacak ve donmuş balık taze balık lezzetinde olacak.
Türkiye’de 25 yılda bir mutfak tezgahı yenileniyor
Türkiye’de pazarın durumu nedir?
-Şu anda yapılan mutfakların yüzde 70’inden fazlası marangozlar tarafından yapılıyor. Türkiye’de 25 yılda bir mutfak tezgahı yenileniyor. Bu rakam Amerika’da 7 yılda bir, Japonya’da 1.5 yılda bir. Türkiye’de önümüzdeki yıllarda bu alanda büyük bir patlama bekliyoruz. Bu yıl 25 bin mutfağa girdik. 800 mutfak firmasında da taşlarımız sergileniyor.
BÜLENT AKGERMAN
AKG Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bülent Akgerman 1969 İzmir doğumlu. Bilkent Üniversitesi Turizm ve İşletme Bölümü mezunu. 1989’da Çimentaş Turistik İşletmeler’de çalışmaya başladı. 1994’de Genel Müdür oldu. 1998’de Çimstone Doğal Kompoze Taş İşletmeleri’nde Genel Müdür Yardımcılığı, 1999’da Genel Müdürlük görevine getirildi. 2002’den bu yana Başkan Vekili. Rekmar ve Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Yönetim Kurulu Başkanı.