Opet, ABD’li bir ortakla birlikte uluslararası petrol ticareti yapacak
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
OPET, yılbaşından itibaren ABD’li bir firmayla uluslararası petrol ticaretine başlıyor.
Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, 450 bin metreküp kapasiteli Marmara Ereğlisi terminali sayesinde Karadeniz’den aldıkları petrolü, yılbaşından itibaren Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve ABD’ye satmaya başlayacaklarını söyledi.
OPET, yılbaşından itibaren Amerikalı bir firmayla ortak olarak uluslararası petrol ticaretine başlıyor. Dört yıl önce Koç Holding ile yüzde 50 ortak olan Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, 450 bin metreküp kapasiteli Marmara Ereğlisi terminali sayesinde Karadeniz’den aldıkları petrolü, yılbaşından itibaren Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve ABD’ye satmaya başlayacaklarını söyledi. Öztürk, bunun için bir Amerikan şirketiyle görüşmelerin son aşamasında olduklarını belirtti. Opet uluslararası petrol ticaretini, Opet’in Londra’da kurulu Opet International kanalıyla yürütecek. Opet’in bu amaçla yapacağı depo yatırımı tutarı 2010 yılına kadar 400 milyon doları, depolama kapasitesi ise 3 milyon metreküpü bulacak.
Mersin’de 1982’de küçük bir motor yağı dükkanı ile birlikte fizik öğretmenliği yapan Fikret Öztürk’ün, öğretmenlikten istifa etmesiyle başlayan girişimcilik serüveni, başarı öyküsüne dönüştü. Fikret Öztürk ile biyoloji öğretmeni eşi Nurten Öztürk, 1992’de kurdukları ve daha sonra OPET adını alan Öztürkler Petrol’ün yüzde 50 hissesini Koç Grubu’na 125 milyon dolara sattı. Aynı zamanda Akaryakıt Ana Dağıtımcı Şirketleri Derneği (ADER) Başkanı da olan Fikret Öztürk ile petrol sektörünü ve Opet’in yatırımlarını konuştuk.
4 YILDA YÜZDE 50 BÜYÜDÜK
Koç Holding ile ortaklık sonrasında 4 yılda Opet nereye geldi?
- 2002 sonunda Koç ile ortak olduğumuzda Opet’in pazar payı yüzde 9.5’tu. Şu anda pazar payımız yüzde 14’ün üzerinde. 614 istasyonumuz var. Son 4 yılda Opet, Türkiye’de en hızlı büyüyen akaryakıt dağıtım şirketi. 2006’yı 3.7 milyar dolarlık ciroyla tamamlayacağız gibi görünüyor. Son dört yılda Opet yüzde 50 büyüdü. Pazarda yüzde 5’lik bir pay aldı. Opet’in geldiği yerden memnunuz. Frene basmadan yılda yüzde 1.5-2 pazar payı artıracak şekilde devam edeceğiz. Koç Grubu şirketleriyle çok güzel bir sinerji yakaladık. Bu sinerjiyi de en iyi şekilde arkadaşlarımızla kullanmaya çalışıyoruz.
Ortaklıktan sonra profesyonellerin ağırlığı arttı mı?
- Bizde iki yılda bir Yönetim Kurulu değişirdi. Ortaklıktan sonra ben ilk Yönetim Kurulu Başkanı’ydım. 4. yıla girdik ben başkanlığa devam ediyorum. Benim bir çocuğum da Opet. İşimizi bırakmamız mümkün değil. Zaten Koç ortaklığından önce Opet yapılanmasını tamamlamıştı. Sektörün en iyi profesyonellerini almıştık. 5-6 yıl önce depo yatırımlarımıza da başlamıştık.
Marmara Ereğlisi’nde yapımı süren depolar ne zaman devreye alınacak?
- Marmara Ereğlisi’nde Türkiye’nin en büyük depolama kapasitesini yapıyoruz, yılbaşında tamamlanacak. 450 bin metreküplük hacimle Türkiye’nin en büyük deposu bizde. Bu deponun yanında 270 bin metreküplük ek yapılacak. Üçüncü etapta da 2.5 milyon metreküplük ek yapılabilecek arsalarımızı aldık.
ABD VE UZAKDOĞU’YA PETROL SATACAĞIZ
Bu kapasitedeki depoların size katkısı ne olacak?
- Türk Cumhuriyetleri’nden, Rusya’dan 5-10, 30 bin tonluk gemilerle akaryakıt alıp Marmara Ereğlisi’nde depolayıp, 150 bin tonluk büyük gemilerle Tüpraş limanından uluslararası pazarlara, Uzakdoğu’ya ve Amerika’ya satmayı düşünüyoruz.
Uluslararası petrol ticaretinde başka ortağınız olacak mı?
- Türkiye, Doğu ile Batı’nın enerji köprüsü. Biz bu köprü üzerinde toplama yeri kurduk. Uluslararası petrol ticareti yapan Amerikalı bir şirketle stratejik ortaklık için görüşüyoruz. Yılbaşında uluslararası petrol ticaretine başlayacağız. Depoları sadece kiralamayacağız, uluslararası petrol ticaretine de ortak olacağız.
2010’a kadar 3 milyon metreküplük depoya 400 milyon dolar yatırım
Sözkonusu depolar için ne kadar yatırım yaptınız?
- Marmara Ereğlisi’ndeki 450 bin metreküplük depoya 80 milyon dolar yatırım yaptık. İskelemizi yaptık, boru hatlarımızı çektik. Bunun için 270 bin metreküplük deponun maliyeti 25 bin dolar olacak. Bu uzun soluklu bir yatırım. Kazandıkça yeni yatırımlar yapılacak. Böylece 3 milyon metreküplük depolar tamamlandığında 300-400 milyon dolarlık bir yatırım yapılmış olacak.
Yıllık yatırım bütçeniz ne kadar?
- Son dönemlerde yılda 100 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Bunun yarısı istasyonlara, yarısı da depolara yapılıyor.
Opet’in sosyal sorumluluk projeleri
TEMİZ TUVALET: 2000 yılından bu yana devam ediyor. Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından ödüllendirildi.
YEŞİL YOL: ’Doğayı Koru, O da Seni Korusun’ sloganıyla yola çıkan ve istasyon peyzaj ve çevresinin ağaçlandırılmasını içeren kampanya, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin Altın Pusula ödülünü aldı.
ÖRNEK KÖY: Türkiye’nin turizm potansiyeli olan köylerine özel olarak geliştirilen kalkınma projesi doğrultusunda Mardin-Dara, Gaziantep-Yesemek, Bolu-Pazarköy köylerinde yapılan çalışmalar.
TARİHE SAYGI: Çanakkale Savaşları’nın geçtiği Gelibolu Yarımadası köylerinin rehabilitasyonuna üç yılda 5 milyon dolar ayrıldı.
Tüpraş’ın Türk şirketinde olmasından dolayı mutluyum
Tüpraş’a da Opet’le ortak oldunuz.
- Tüpraş’ta, Koç Grubu ile birlikte Opet’in az da olsa bir payı var. Ama herşeyden önce Tüpraş’ın bir Türk şirketinde olmasından dolayı son derece mutluyum. Her ne kadar stratejik değil deseler bile petrol bugün en önemli stratejik ürünlerden biri. İlk özelleştirmede ’param olsa ben alırdım’ dediğimde problemler yaşadık. O zaman da konsorsiyumun içinde yerli şirketin olmsından dolayı mutlu olduğumu söylemiştim. Akaryakıt şirketi dediğimizde aramasıyla, rafinerisiyle, dağıtımıyla bütündür. Koç ile birlikte dağıtım yapıyorduk. Rafinaja yeni başlandı. İnşallah ham ham petrol işine de girilir.
Koç ile ortaklıkta yüzde 50-50 devam
Koç Ailesi ile yüzde 50-50 ortaklık yapınızda bir değişim söz konusu mu?
- Hayır, aynen devam ediyor. Öyle bir şey bugüne kadar hiç gündeme gelmedi. Öyle bir şey olursa iki taraf için de kırıcı da olur. Bizim en hassas olduğumuz konu. Yüzde 50-50 ortaklığa devam. Onlar da memnun biz de memnunuz sonuç olarak.
Rahmi Bey, beni görünce işleri değil Nurten Hanım’ın tuvaletlerini sorar
Opet’in Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi’nde akaryakıt sektöründe müşteri memnuniyeti en yüksek şirket olmasını neye bağlıyorsunuz?
- Sosyal sorumluluk projelerimiz bağlıyoruz. Bir de gerçekten iki yıl Tarkan’la, şimdi de Cem Yılmaz’la güzel bir reklam organizasyonumuz var. Koç ortaklığından sonra, esas hedefimiz ’tüketicinin ilk tercihi olmak’ bizi son derece mutlu etti. Tüketicinin ilk tercihi olmak parayla, pulla, yatırımla olacak bir şey değil. Burada en büyük pay eşim Nurten Hanım’ın sosyal sorumluluk projeleri. Rahmi Bey (Koç) beni görünce ’Satışlar nasıl gidiyor?’ diye sormaz, ’Nurten Hanım tuvaletlerin üzerinde titizlikle duruyor mu’ diye soruyor. Çünkü onların da bütün konuşmalarında bu konu gündeme geliyor. Koç Ailesi ile konuştuğumuzda Opet’in gidişatından önce Opet’in sosyal sorumluluk projelerinden son derece mutlu olduklarını söylüyorlar.
Koç ile ortaklık sosyal sorumluluk bütçenizi etkiledi mi?
- Hızımızdan hiç birşey kaybetmedik. Sağolsunlar doğru şeyler yaptığımız için yanımızdalar. Gerek yatırımlarımızda, gerekse sosyal sorumluluk projelerinde hiçbir engelleme olmadığı gibi destek de oluyorlar. İşlerimiz iyi olduğu sürece sosyal sorumluluğa ayırdığımız bütçe de fazla olacak. Bunun için yılda ortalama 2-3 milyon dolar harcıyoruz.
FİKRET ÖZTÜRK
OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, 1949 Nizip doğumlu. İlkokuldan sonra yatılı öğretmen okulu sınavını kazanarak, Haruniye İlköğretmen Okulu’na girdi. Çalışkanlığı nedeniyle okul tarafından seçilerek, İzmir Bornova Yüksek Öğretmen Okulu’na gönderildi. Bir yıl sonra İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’na geçti. Yüksek Öğretmen Okulu ve Fen Fakültesi’nin Fizik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Akşehir, Gaziantep ve Mersin’de öğretmenlik yaptı. 1980’de öğretmenlikten ayrılarak Öztürkler Petrol’ü kurdu. 1992’de Mersin’den İstanbul’a taşınarak Opet Petrolcülük’ü kurdu. 2002 yılında Opet’te Koç Holding ile yüzde 50-50 ortak oldu.