Paylaş
Özel sigortalıyı ‘dolar’ gibi gören hastaneler var
Şark Hayat Sigorta Genel Müdürü Kemal Olgaç, hastanelerin kendi yatırım maliyetlerini kısa sürede çıkarmak için, özel sağlık sigortası olan hastaları ‘‘dolar veya TL gibi’’ gördüklerini belirtti. Olgaç, ‘‘Basit bir grip vakasında bile 15 milyon liralık faturalarla karşılaşıyoruz’’ dedi.
SAĞLIK ve emeklilik konularında devlet kurumlarının yetersiz kalması, özellikle sağlık ve hayat sigortasına olan talebi körüklüyor. Artan talep, sigorta şirketlerini yeni projeler üretmeye zorluyor. Şark Hayat Sigorta Genel Müdürü Kemal Olgaç, kendilerinden sağlık sigortası satın alanların yoğunlaştığı bazı şehirlerde Şark Hayat Poliklinikleri kuracaklarını açıkladı. Özel hastanelerin İstanbul'da yoğunlaştığını vurgulayan Olgaç, diğer şehirlerdeki sigortalılara da kaliteli sağlık hizmetini Şark Hayat Poliklinikleri'yle vermek istiyor. Olgaç ayrıca, bazı hastanelerin özel sigortası olan hastaları, ‘‘dolar veya TL kaynağı’’ gibi baktıklarını söyledi. Kemal Olgaç ile sigorta sektörünü konuştuk.
Şark Hayat Sigorta kuruluşundan bugüne nasıl gelişti?
- Hayat sigortalarının ayrı bir şirkette toplanması zorunlu olunca, Şark Hayat Sigorta'ya kurucu genel müdür olarak beni atadılar. Şirket 1991'de kuruldu. İlk yıl 30 kişiydik, bugün 250 kişiyiz. İlk yıl pazar payımız yüzde 3'dü. Bugün yüzde 7.5'larda. Sağlık konusunda daha profesyoneliz. Bir çok sağlık kuruluşunda kendi ofisimiz var. Kendi sağlık kuruluşlarımızı kurmayı planlar hale geldik. Geçen yıl dolar bazında yüzde 40 büyüdük, geçen yılı sağlık ve hayat dalında üçüncü şirket olarak tamamladık.
Kendi sağlık kuruluşlarınızı kurma projeniz ne zaman gerçekleşecek?
- Şartlar öyle gelişiyor ki, günün birinde bazı şehirlerde Şark Hayat Poliklinikleri göreceksiniz. Müşterilerimiz, başka hastanelere ya da başka sağlık kuruluşlarına gitmeden önce bizim sağlık kuruluşlarımıza gidecek. Bu şu anda planladığımız bir olay.
Bu projeyi hangi illerde başlatmayı düşünüyorsunuz?
- Herhalde önce Bursa'dan başlarız. Çünkü Bursa'da 10 bine varan sağlık sigortalımız var. Bursa gibi şehirlerde Şark Hayat Polikliniği kurmayı arzuluyoruz. Sonra diğer büyük şehirleri düşünebiliriz. İstanbul, Adana, İzmir, Ankara bunun peşinden gelebilir.
Poliklinikler için ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız?
- Biz bu işin uzmanı değiliz, ama herhalde bir poliklinik en az 1-2 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilebilir.
Özel hastane ve sağlık kurumlarının sayısının artmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Talep var, insanlar da bunu görüyor. Bu artışta, mevcut sağlık sisteminin yetersizliği ve özel sağlık sigortalarının rolü var. Hepsi iyi midir, belirli bir standarda uygun mudur, hastane levhası konan her kurum gerekli ekipmana sahip midir, tartışılır. Düzgün çalışan ve ekipmanı kuvvetli iyi hastaneler var tabii.
Hastane cirolarında sigorta şirketlerinin payı nedir?
- Özel sağlık kurumlarının cirolarında sigorta şirketlerinin payı giderek artıyor. Beş yıl önce hastane ciroları içinde sigorta şirketi müşterilerinin payı yüzde 3'ü, 5'i geçmezdi. Bugün yüzde 20'lere geldi. Hastanelerde çok yüklü faturalar karşımıza çıkıyor.
Hastanelerin özel sağlık sigortalılarına yaklaşımları nasıl?
- Bazı hastaneler yüksek yatırımlarını bir an önce amorti etmek istiyorlar. Sadece hastalığın teşhis ve tanısı için gerekli araştırmaların yapılması lazım. Nasılsa sigorta ödeyecek diye özel sigortası olan hastayı Türk Lirası veya dolar işareti olarak görmemeliler. Böyle görürlerse sistemin maliyeti artıyor. Bugün bir grip bile 15 milyon liraya mal oluyor sigorta şirketine. Sonuçta bu parayı sigortalılar ödüyor. Biz de ticari kuruluşlarız. Primlerimizi ona göre ayarlıyoruz. Sağlık sigortaları satın alınamaz hale gelmemeli. Burada hastanelere büyük görev düşüyor.
Türkiye'de hayat ve sağlık sigortacılığı hangi düzeyde?
- Nasıl az sabun kullanıyorsak, tuvalet kağıdı tüketimimiz azsa sigorta kullanımımız da az. Ama sigorta sektörü Türkiye'de çok hızlı gelişiyor. Sağlık sigortaları enflasyonun üzerinde, dolar bazında yüzde 50 büyüyor. Türkiye'deki sıkıntılı SSK sistemi doğal olarak hem hayatta hem sağlık sigortasında işlerin hızlı artmasına neden oluyor. İnsanların gözü açılıyor, artık daha iyi hastanelere gitmek ve geleceklerini güvence altına almak istiyorlar.
Yaşlılara düşkünlük sigortası
Şu anda kaç sigortalınız var?
- Yaklaşık 250 bin sigortalımız var.
Sigordada yeni ürünleriniz olacak mı?
- Evet. Türkiye'de de pekçok anne-baba artık çocuklarının yanında değil, kendi evinde yaşamayı seçiyor. Gelecekte Türkiye'de de yaşlılık problem olacak. İnsanların yaşlılıktaki problemlerini göğüsleyecek sigortalar konusunda çalışmalarımız var. Düşkünlük sigortası, kişi yaşlanmadan önce yapılacak. Yaşlandığında ve günlük faaliyetlerini yapamaz hale geldiğinde bakımını sigorta üstlenecek. Bu dünyada yaygın, bizde de zamanı geliyor.
Hayat sigortası da bir yatırım aracı
Sigorta şirketlerinin yönettikleri fonların kazancını günlük açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Hayat Sigortaları Yönetmeliği'ne göre hayat sigortası şirketleri yönettikleri fonların getirilerini günlük olarak ilan etmek zorunda. Bana sorarsanız hayat sigortası bir yatırım aracı. Sigorta şirketleri, küçük primlerin oluşturduğu büyük fonları idare ediyor. Sigortalı, hayat sigortasının değerini her gün bilmeli. Biz, fonumuzun getirisini Ağustos'tan beri günlük açıklıyoruz. 6 trilyon lira büyüklüğündeki fonumuz, 96'da yüzde 105 getiri sağladı. Bu yıl 8 aylık getirisi yüzde 100'e yakın.
Paylaş