Paylaş
Halis Bey, Unilever'e sattığı yağının peşinde
Komili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Komili, daha önce Unilever'e sattığı Komili Yağ'ı geri almak istediğini söyledi. Komili, ‘‘Unilever bütün dünyada
yağ işinden çekiliyor. Biz de Komili Yağ'ı geri almak için Unilever'e
teklif götürdük’’ dedi.
Komili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Komili, önümüzdeki günlerde bir yandan sabun ve su işinde büyümeyi sürdürürken, diğer yandan da Unilever'e sattığı Komili Yağ'ı geri almaya hazırlanıyor.
Yağ, sabun, geri dönüşümlü doğal kaynak suyu, pazarlama, bilgisayar sektöründe faaliyet gösteren 6 şirketi bünyesinde bulunduran Komili Holding, bir süre sonra pet şişe de su pazarına da girecek. İhtiyaç maddeleri sektöründe yoğunlaştıkları için ekonomik krizden en az etkilenenler arasında olduklarını söyleyen Komili, ‘‘Türkiye'ye sorunları çözebilecek, nefesi kuvvetli bir hükümet lazım’’ diyor.
TÜSİAD eski başkanlarından Halis Komili ile ‘‘suya sabuna dokunarak’’ yağdan politikaya uzanan bir yelpaze içinde sohbet ettik.
Uzun süredir kamuoyunda fazla görünmüyorsunuz. Halis Komili son zamanlarda neler yapıyor?
- Bir süre işlerin biraz dışında kaldıktan sonra şimdi yoğun olarak şirketin yönetiminin içine girmiş bulunuyorum. Sabun, kimyevi madde üretimi, ihracat ve dönüşümlü ambalajlı su sektöründe atağa kalktık.
Sabun üretiminiz nasıl gidiyor?
- Bir takım yenilikleri Türk pazarına getirdik. Gliserinli, şeffaf sabunları rekabet edilebilecek bir hale getirdik. Bu ürünler özellikle dış pazarlarda başarılı oldu. Tamamen bitkisel yağlardan sabun yaptık. Tüketicilerin büyük beğenisini kazandık. Hatta bazı rakipleri bize dava açacak şekilde sinirlendirdik. Sabun üretimi için kendi hammaddemizi kendimiz sağlıyoruz. Aynı tesislerde ana maddesi yağ olan kimyevi maddeleri üretiyor. Bunlar, kozmetikten ilaca, boyadan lastik üretimine çeşitli sektörlerin hammaddesi.
İhracatta hangi ülkelerde yoğunlaşıyorsunuz?
- Sabun ihracatında önemli aşama kaydettik. Çin'den Amerika'ya, Güney Afrika'dan Avrupa'ya 22 ülkeye ihracat yapıyoruz. Eski Sovyetler Birliği, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu pazarında ağırlığımız var. Bizim hedefimiz bir ülkeye çok bağımlı olmamak. Bir tek Rusya piyasasına aşırı derecede bağımlı olan firmaların sıkıntısını gözledik. Biz daha çok yumurtaları değişik sepetlere dağıtan ve global olarak piyasalardaki pazar payımızı artırmaya yönelik her pazara önem veren bir strateji içindeyiz.
Unilever, daha önce sizden aldığı Komili Yağı satmak istiyor. Geri almayı düşünüyor musunuz?
- Unilever tüm dünyada yağ piyasasından çekilmek istiyor. Bu konuda konuştuğu firmalar içinde biz de varız. Şu anda henüz tam bir karar aşamasına gelmedi. Bu işi en iyi bilen firmalar arasındayız. Ama iş ekonomiye geldiği zaman herşeyin bir analizi, değeri konusu vardır. O noktalarda buluşmak gerekiyor. Unilever satma konusunda kararlığını devam ettirirse, biz de alma konusunda ilgiliyiz. İç piyasada Unilever, Komili Bitkisel Yağ Sanayii'nin sahibi. Eskiden Komili ve Unilever ortak olarak başlamıştık Unikom'da. Bu ortaklık ihracatta devam ediyor.
Bilgisayar sektöründe geldiğiniz nokta neresi?
- Bilkom olarak Apple Bilgisayar işimizde son iki yılda çok önemli yol katettik. Yeni ürünler ve bilhassa eğitime dönük konularda Apple dünyada birinci. Eğitimde Amerika'daki pazar payı yüzde 70, Avrupa'da ve dünyada yüzde 50. İnternet ortamında eğitimde bilgi teknolojisinden nasıl faydalanılması gerektiği konusunda çok yatırımı var. Biz de Türkiye'de eğitim konusunda daha aktif bir şirket olmak istiyoruz. Apple'ın dünya çapındaki ‘‘Geleceğin Okulları’’ projesine Türkiye'den dört okulu dahil ettirdik.
Komili olarak ekonomik krizden nasıl etkilendiniz?
- Türkiye'nin sorunları 80'lerden beri devam ediyor. Geçen yıl dünyada yaşanan krizler Türkiye'nin sorunlarının büyümesinde etkili oldu. Etkilenmemek mümkün değil, ama konularımız çok ihtiyaç maddeleri olduğu için buradaki payların etkilenmesi, diğer sektörlere göre daha az oldu. İhtiyaç maddeleri çok rekabetçidir, ama krizlerden daha az etkilenir. Şu anda piyasada da çok büyük bir sıkıntı hissetmiyoruz.
HALİS KOMİLİ
Komili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Komili, 1947 İstanbul doğumlu. 1969 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1971'de Manchester Üniversitesi'nde İş İdaresi master'ı yaptı. 1979'da TÜSİAD'a üye olan Halis Komili, 1987'de Yönetim Kurulu'na girdi. 1993-1996 yıllarında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Komili, aynı zamanda Hisar Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Sabancı Üniversitesi ve TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi.
Komili Su da pet şişeye giriyor
Su sektöründe yeni yatırımınız olacak mı?
- Komili Su ile geri dönüşümlü ambalajların hizmet anlayışı içinde, hijyenik bir kontrolle tüketiciye ulaştırılmasını sağladık. Türkiye'nin bu konuda dünya standartlarını uygulaması lazım. Halka, hijyeni garanti olan suyun en iyi ve en ucuz şekilde verilmesi lazım. Amacımız hem buna öncülük etmek, hem de bu pazarın lideri olmak. Maalesef ortakla çıkan hadiselerden dolayı ilk çıkıştan sonra bekleme devresine girdik. Komili Su'yun tek sorunu Aykut Bey'in engellediği sermaye artışını yapamaması. Bunu yapamadığı için sermaye ihtiyacı Komili şirketleri tarafından borç verilerek karşılanmıştır. Onun dışında organizasyonun yayılmasında bir duraklama oldu.
Komili Su'daki ortağınız Aykut Gürlek'le anlaşmazlığınızın çıkış noktası neydi?
- Aykut Bey mali vecibelerini yerine getirmemek istemektedir. Para koymadan büyük bir şirketin ortağı olmak ya da o hisseyi çok yüksek bir rakama diğer ortaklara, yani bizlere satmak gibi bir anlayış içindedir maalesef. Bunu bu şekilde takdim edemeyeceği için sansasyon yaratacak iddialarla ortaya çıkıyor, şirketin iflasını istiyor. Kendisine her türlü açık teklif yapılmıştır.
Paylaş