Paylaş
GSD, Nur Akgerman'la mağazacılığa giriyor
Tekstil ve konfeksiyon üreticisi 96 firmanın kurduğu GSD Dış Ticaret, 12 yılda holdingleşip, kurumlaşmayı tamamladıktan sonra şimdi de mağazacılığa giriyor. GSD Holding İcra Kurulu Başkanı Ferruh Tanay, ‘‘Önümüzdeki dönemde mağazacılığa gireceğiz. Bu konuda Nur Akgerman'la çalışıyoruz’’ dedi.
Oniki yıl önce ihracat teşviklerinden yararlanmak amacıyla 96 tekstilcinin biraraya gelerek kurduğu GSD Dış Ticaret, bugün ihracatın yanısıra finans sektöründe de büyüyor. Beymen, Vakko, Arat Tekstil, Derimod, Mithat Giyim, Mudo, Söksa gibi birbirinin rakibi firmaları çatısı altında bulunduran GSD Dış Ticaret, finans sektöründeki iştirakleri ve yapacağı yeni yatırımları gözönüne alarak yeniden yapılandı ve holdingleşti.
GSD'nin yeniden yapılanmasında rol alan GSD Holding İcra Kurulu Başkanı Ferruh Tanay, GSD'nin finans sektöründeki birikimlerini perakende mağazacılık zinciri kurarak değerlendirmek istediklerini söyledi. GSD'nin mağaza zinciri projesini Beymen'in eski Genel Müdürü Nur Akgerman'ın yürüttüğünü belirten Ferruh Tanay ile GSD'nin 2000'li yıllara dönük yeni projelerini konuştuk.
GSD Dış Ticaret, bugüne nasıl geldi?
- GSD 12 yıl önce bir reaksiyonla ortaya çıkmıştı. Özal, dönemiydi. Büyük ihracat yapana, büyük teşvikler vardı. O zaman büyükler dış ticaret sermaye şirketleri kurdu. Küçük ihracatçılar ise büyüklerle çalışmaya zorlanıyordu. O dönemde tekstilciler biraraya gelerek ihracat şirketi kurdu. Önce 40 şirketti, sonra 96'yı buldu. İki yılda 200 milyon doları, 1990'da 500 milyon doları aşan GSD Dış Ticaret, birinci sıraya yerleşti. Bu yıl da 700 milyon dolarlık ihracatla yerini korudu.
Holdingleşme nasıl gerçekleşti?
- Aktif Finans Factoring, Tekstilbank, Rant Leasing, bunların hepsi GSD Dış Ticaret'in iştirakiydi. Kurumsal bir yapı yoktu. Japon kökenli yatırım ortaklığı Sparx, GSD'ye ortak olmak isteyince, onların önerileriyle yeniden yapılanma ve holdingleşme gündeme geldi. GSD Dış Ticaret, GSD Holding'e dönüşerek tüm iştirakler, dış ticaret, leassing, banka, holding çatısı altında toplandı. GSD'de çok değişik bir modelde holding oluşturduk. GSD Factoring'i, GSD Sigorta'yı, GSD International'ı kurduk. Artık ileriye dönük kısa ve orta vadeli hedefleri belirler hale geldik.
Nedir bu hedefler?
- Halka açılma, varlığa dayalı menkul kıymet, GSD Değişken fon ve mağaza zinciri projeleri. Uzun vadede ise yatırım bankasına benzer yapımızı gerçek anlamda yatırım bankacılığı yapar hale getirmek istiyoruz. Telekomünikasyon, sanal mağazacılık ve kargo önümüzdeki üç yılın gündeminde var. 2000 yılında bu işlere girmiş olacağız. Tekstil makinaları yatırımı ve gıda sektörünü de inceliyoruz. 97 yapılanma yılıydı, 98 atılım yılımız olacak.
Perakende mağazacılık projesi nereden çıktı?
- GSD'nin ortakları neredeyse dünyadaki her markaya fason mal üretiyor. Ama fasonda rakipler giderek artıyor. Bizim altyapı ve teknoloji birikimimizi artık markaya veya dünya markasına yöneltmemiz gerekiyor. Biz mağazacılığı yurtiçi ve yurtdışında birlikte oluşturmak istiyoruz. İlle de GSD markası değil amacımız. Belki yabancı bir markayla işbirliğine gideriz. Önce Türkiye'de başlayıp, sonra çevremizdeki eski Sovyet ülkelerine atlayacağız. Dünyadaki bütün mağaza zincirleriyle görüşüyoruz.
Görüştüğünüz yabancılar Türkiye ile ilgileniyor mu?
- Türkiye'ye hemen gelmeye hazır firmalar var. Daha önce Türkiye'yi düşünmeyenler ise ‘‘belki gelebilirim’’ diyor.
Hangi tip mağaza zinciri üzerinde duruyorsunuz?
- Outlet center olabilir. Deparment store ya da süpermarket tipi olabilir. Bunun hesabını yapıyoruz. Belki bir mağaza tipi olmaz da, birkaç değişik mağaza türü açabiliriz. Çok küçük bir işe girmek istemiyoruz. Armani ya da Gucci tarzı birkaç mağaza açmak bize göre değil. Biz günlük nakit akışını sağlayacak bir mağaza zinciri istiyoruz. Türkiye'de en iyi ciroyu kredili satış yapanlar sağlıyor. Bu da bir know how. 600 bin kartlı müşterisi olan mağaza zincirleri var. Bankadan daha büyük bir operasyon. Perakende mağazacılık projemizi Nur Akgerman yürütüyor.
Neden Nur Akgerman?
- Bizim kredilendirme know-how'umuz var. Ama hangi malı alacağız, bu malı mağazanın neresine koyacağız, onları bilmiyoruz. Bunun için Nur Akgerman'la anlaştık. İş gerçekleştikten sonra da Nur Akgerman bize şirketiyle operasyon ve mal seçimi konusunda destek vermeyi sürdürecek.
GSD’yi mayısta halka açacağız
Ne zaman halka açılacaksınız? Ve ne kadarlık bir fon yaratmayı hedefliyorsunuz?
- Mayıs ayında GSD'nin hisselerinin yüzde 25'ini halka açmak istiyoruz. Bu konuda aracı kurumlarla görüşüyoruz, hedefimiz minimum 30-40 milyon dolarlık bir fon yaratmak.
Varlığa dayalı menkul kıymet projeniz ne aşamada?
- İleride doğacak ihracat alacaklarını uzun vadeli bir şekilde dış finans piyasalarında satarak bir fon sağlamak istiyoruz. Bu, Türkiye'de ilk kez olacak. GSD'yi gerçekten uluslararası finans piyasalarına sokmuş olacağız. Bunu yaptığımız anda, o piyasalarda sürekli faal hale gelmemiz sağlanacak. Bunun için uluslararası yatırım bankalarıyla görüşüyoruz. Bu yıl içinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Burada, uzun vadede 300 milyon dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Bu arada, GSD'nin değişken A tipi fon için de başvurusunu yaptık. 1 trilyonluk fon Nisan'da çıkacak.
Türkiye'de factoring ve leasing istenilen düzeye gelebildi mi?
- Bugün iki sektörün de kendine göre sorunları var. Leasingin dünya standardından gelen eksiklikleri ve farklı bir yapısı var. Malı lease ettikten sonra, şirkete iade edip, yenisini alma şansınız yok. Kirayı ödeyip, malı alıyorsunuz. Leasingin uzun vadeli kaynak bulma sorunu var. Factoring de aynı şekilde. Bankaların gölgesinde kalmış görünüyor. Önümüzdeki beş yıl içinde factoring de, leasing de büyümeye devam edecek.
FERRUH TANAY
1955 Ankara doğumlu Ferruh Tanay, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. İngiltere'de master yaptı ve iki yıl mühendis olarak çalıştı. 1982-1985 arasında TSKB'de uzman olarak çalıştı. 1988'de İktisat Factoring, 1990'da Aktif Finans Factoring'i kurdu. Mart 1997'den bu yana GSD Holding'de Murahhas Üye, Genel Müdür ve İcra Kurulu Başkanı, GSD Factoring, GSD Int., GSD Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı ve Rant Leasing Yönetim Kurulu Üyesi. Avrupa Topluluğu Factoring Birlikleri Federasyonu Europafactoring Konsey Üyesi, International Factors Group Marketing Komitesi üyesi olan Tanay, 1996'da dünyanın en büyük factoring organizasyonu FCI Yönetim Kurulu'na seçildi. 1995-97 döneminde GYİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Halen 1907 Fenerbahçe Derneği başkanı.
Paylaş