Nurten Erk: Yazıcı: Aile şirketi dönemi bitti, halka açılmayan batar

Nurten ERK
Haberin Devamı

Türkiye'de halka açılmanın öncülerinden olan Anadolu Grubu, kurucu ortağı olan Yazıcı Ailesi'nin Yazıcılar A.Ş.'sini halka açıyor. Yazıcılar A.Ş.'nin patronu Kamil Yazıcı, ‘‘Artık aile şirketlerinin zamanı geçti. Halka kapalı olan yanacak, batacak’’ dedi.

TUNCAY ÖZİLHAN

Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, 1947 Kayseri doğumlu. Anadolu Grubu'nun kurucularından İzzet Özilhan'ın oğlu olan Tuncay Özilhan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. ABD'de Long Island Üniversitesi'nde işletme master'ı (MBA) yaptı. Erciyas Biracılık Genel Müdürlüğü, AEH Bira Grubu Koordinatörlüğü ve AEH Genel Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. Özilhan, 1984'den beri Anadolu Grubu İcra Başkanlığı'nı yürütüyor. Aynı zamanda Tarbes, Efes Pazarlama, Efes Sınai Yatırım, Abank, InvestA, ALease, Anadolu Cetelem ve Coca Cola Türkiye'nin Yönetim Kurulu Başkanı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Efes Pilsen Spor Kulübü'nün de Başkanı.

KAMİL YAZICI

Anadolu Grubu ve Anadolu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yazıcı, 1929 Nevşehir doğumlu. Askerlik için geldiği İstanbul'da bugünkü ortağı İzzet Özilhan ile tanıştı. 1950'li yılların başında İzzet Özilhan ile ortak olarak ticaret ve sanayi şirketlerini kurmaya başladı. İki ortak 1960'ların sonunda sanayiye de girdi. O yıllarda birkaç şirketten oluşan Anadolu Endüstri Holding (AEH), bugün ağırlıklı olarak bira, meşrubat, otomotiv, kalem ve kırtasiye, finansman alanında faaliyet gösteren 50 şirketi bünyesinde barındıran Anadolu Grubu'na dönüştü.

BU ay sonunda halka açılacak olan Anadolu Grubu'nun kurucu ortaklarından Yazıcı Ailesi'nin holding şirketi Yazıcılar A.Ş.'nin patronu Kamil Yazıcı, ‘‘Artık aile şirketlerinin zamanı geçti. Aile şirketleri batar, batmak mecburiyetindedir. Halka kapalı olan yanacak’’ diyor. Anadolu Grubu'nun 1960'ların sonunda Ege Biracılık hisselerini halka satarak yatırımlarını sürdürdüğünü hatırlatan Kamil Yazıcı, halka açılmanın öncülerinden olduklarına işaret ediyor. 50 yıldır işdünyasının içinde olan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yazıcı ile halka açılmanın gereklerini ve Türkiye'nin geleceğini konuştuk.

Yazıcılar neden halka açılmaya karar verdi?

- Türkiye'nin daha ileriye gidebilmesi için bizim gibi toplulukların büyümesi lazım. Bu da sabırla, soğukkanlılıkla, yabancı ortaklıklar ve halka açılmayla oluyor. Yazıcılar ilk kez halka açılıyor. Ama kurucu ortağı olduğumuz Anadolu Grubu ilk olarak 30 yıl önce halka açıldı. Biz 1960'ların sonunda Ege Biracılık'la halka açıldığımızda Koç'un da, Sabancı'nın da halka açık şirketi yoktu. Halka açılmanın öncülerindeniz. Halka açılmayı da sürdüreceğiz. Yabancı iştiraklerimize de devam edeceğiz.

Aile şirketlerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

- Türkiye'de hálá kendi içine dönük, halka kapalı aile şirketleri var. Onlar yanacak bence. Aile şirketinin zamanı geçmiştir artık. Aile şirketlerini halka açmak istemeyenler yanlış ve hissi düşünüyorlar. Bence halka açılmalılar ve yabancı ortaklıklar kurmalıdırlar. Benim görüşüm, aile şirketleri geleceğin Türkiyesi'nde batar, batmak mecburiyetindedir.

Anadolu Grubu'nda İzzet Özilhan ile ortaklığınız 50 yıl öncesine dayanıyor. Bu kadar uzun süreli ortaklığın sırrı nedir?

- İzzet'le tanıştığımızda İstanbul'da askerdim. İzzet, o yıllarda Marputçular'da toptancılık yapıyordu. Tanışalı 52 yıl bitiyor. Yazıcı ve Özilhan ortaklığında da bu yıl 50'inci yılımızı kutlayacağız. 50 yıl böyle bir ortaklığı devam ettirmenin sırrı sabırlı olmak, soğukkanlı olmak, dürüst olmak. ‘Ya beni ikna et, ya ikna ol’ diyoruz birbirimize. Bu da bir konsensus getiriyor. Sonunda birimiz diğerini ikna ediyoruz. Her konuda oybirliği ile karar alırız. Temenni ederiz diğer gruplara da örnek oluruz. Sabrın sonu selamettir. Siyasette ticaret de, evlilik de böyledir.

Yazıcı: 70 yaşındayım bu kadar uyumlu koalisyon görmedim

Türkiye'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

- Geçmişi boşverip, artık geleceğe bakmamız gerek. Türkiye'nin ekonomik ve siyasi bakımdan geleceği çok parlak görünüyor. Hükümet gayet bilinçli eğiliyor sorunlara. Hükümetin kararlılığı bize ümit veriyor. Koalisyon çok güzel yürüyor. En sağcısı da en solcusu da koalisyon bozulmasın diye uğraşıyor. Ben 70 yaşındayım böyle bir uyum görmedim. Bir de cehaleti önleyebilirsek önümüz çok parlak.

İş dünyasının Meclis'te temsil edilmesi gerektiğine inanıyor musunuz?

- Meclis'e özel sektör olarak da girmek mecburiyetindeyiz. Çocuğumuz girmiyorsa, genel müdürümüz, murahhas azamız girmeli. Özel sektör mutlaka Meclis'te temsil edilmeli. Gruplarda yeni yetişen gençler, çok iyi yetişmiş profesyoneller de bundan sonra Meclis'e mutlaka girmeli. Böyle olmazsa o meclisin hayrı olmaz. Ama önümüzdeki on yıl içinde özel sektörden Meclis'e en az 50 kişinin girmesi lazım. Bugün sistem yaşatmıyor özel sektörden gelenleri. Cem Boyner, Sedat Aloğlu, Jefi Kamhi'yi sistem dışarı attı. Ama bundan sonra yaşatmak zorunda kalacak.

Yazıcılar halka açılıp 140 milyon dolar toplayacak

ANADOLU Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘Son 1.5 yılın en büyük halka açılmasını gerçekleştiriyoruz. Hisseler Lüksemburg Borsası’na da kote edilecek. Yazıcılar A.Ş.'nin halka açılmasından 120-140 milyon dolar bekliyoruz’’ dedi.

YAKLAŞIK 50 yıl önce Özilhan Ailesi ile birlikte Anadolu Grubu'nu kuran ve hálá bu grubun büyük ortağı olan Yazıcı Ailesi, kendi holdinglerini bu ayın sonunda halka açıyor. Yazıcı Ailesi, bu halka arzdan 120 milyon dolar ile 140 milyon dolar arasında bir kaynak bekliyor. Yazıcılar'ın büyük ortağı olduğu Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan, bu halka açılmayla birlikte Yazıcılar'ın da kurumsallaşma için büyük bir adım atılacağını söyledi. Tuncay Özilhan'la Yazıcılar'ın halka açılma nedenlerini ve Anadolu Grubu'nun halka açılma politikasını konuştuk.

Yazıcı Ailesi, halka açılmadan neler bekliyor?

- Anadolu Grubu'nun iki ana kurucu ortağı var bunlardan biri Yazıcılar, diğeri Özilhan. Yazıcılar, Anadolu Grubu'nun yüzde 67.9 oranında ortağı. Yazıcılar A.Ş., şirketin yüzde 18.24'ünü, 1.2 trilyon lira nominal değerli hisseyi halka açıyor. Anadolu Grubu'nda kurumsallaşma üzerinde yoğun çalışmalar var. İnanıyoruz ki halka açıldığınız zaman kurum olarak daha disiplinli, daha profesyonel ve daha uzun ömürlü oluyorsunuz. Grupta halen 9 olan halka açık şirket sayısı Yazıcılar'la on olacak. ABD ve Japonya'da aileler şirketlerini halka açarak hem işlerini büyütüyor, hem de şirketlerinin kalıcı olmasını sağlıyorlar. Yabancı ortağı olmayan ve halka açılmayan şirketlerin birinci nesilden ikinci nesile bile bazen zor geçtiğini görüyoruz.

Yazıcılar'ın halka açılmasında nasıl bir yol izlenecek?

- Yazıcılar A.Ş. hisselerinin yüzde 18.24'ünü ortak satış yoluyla Şubat ayının ikinci yarısında halka arz edecek. Yazıcılar'ın halka arzedilecek hisseleri, SPK izniyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na ve Lüksemburg Borsası'na kote edilecek. Yazıcılar'ın halka arzedilecek hisselerin yüzde 82'si yurt dışındaki kurumsal yatırımcılara, yüzde 18'i yurt içindeki bireysel ve kurumsal yatırımcılara tahsis edilecek. 18 aydan beri ilk defa bu kadar büyük bir halka açılma gerçekleştirilecek. Halka arz işlemleri İnvest A liderliğinde oluşturulan ve 22 bankadan oluşan geniş bir konsorsiyum aracılığıyla, yurt dışı sorumluluğu ise Lazard Capital Markets tarafından yürütülüyor.

Bu halka arzdan ne kadarlık bir kaynak bekleniyor ?

- Biz SPK'ya belirli bir fon içinde müracat ettik. 49 bin ile 63 bin nominal hissenin müracatını yaptık. Aşağı yukarı vereceğimiz hisse adedi belli, 1 milyar 276 milyon hisse. Bu bant içinde yaklaşık 120 milyon dolar ile 140 milyon dolar arasında kaynak sağlamayı hedefliyoruz.

Yazıcılar hissesi alanlar, hangi şirketlere ortak olacak?

- Yazıcılar hissesi alan kurum ve bireysel yatırımcılar, başka şirketlere de direkt ya da dolaylı ortak olma şansını elde edecek. Örneğin Yazıcılar'ın iştiraki olan ve halka açık olmayan Türkiye Coca Cola ile Anadolu Honda bunlardan ikisi. Anadolu Endüstri Holding'de yüzde 67.91 paya sahip olan 7 trilyon lira sermayeli Yazıcılar A.Ş.'nin yurtiçinde 34 şirkete direkt ve endirekt, yurt dışında ise 20 şirkete endirekt iştiraki bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları