Nurten Erk: Borusan bayiliğinden galvaniz krallığına

Nurten ERK
Haberin Devamı

Çalışma hayatına 34 yıl önce Borusan'ın bayisi olarak atılan Sönmez Tezcan, bugün Türkiye'nin galvaniz devi olma yolunda. Tezcan Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Tezcan, ikinci tesisini kasım ayında açıyor. Tezcan'ın kapasitesi yeni tesisle 200 bin tona çıkacak.

SÖNMEZ TEZCAN

Tezcan Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Tezcan, 1942 İzmir doğumlu. İzmir İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'ne devam etti. 1965 yılında demir çelik bayi olarak çalışma hayatına atılan Sönmez Tezcan, 1983 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde Galva I adıyla yeni bir tesis kurdu. Tezcan'ın Kocaeli'nde kurduğu ikinci galvanizli sac fabrikası Galva II ise Türkiye'nin en büyük galvaniz fabrikası.

OTUZDÖRT yıl önce demir-çelik ve galvaniz bayi olarak çalışma hayatına atılan Sönmez Tezcan, kasım ayında üretime açacağı ikinci galvanizli sac fabrikasıyla Türkiye'nin galvaniz devi olacak. Tezcan, yeni tesisiyle birlikte Türkiye'nin yıllık 200 bin ton olan galvanizli sac ihtiyacını tek başına karşılayabilecek en büyük üretici konumuna gelecek. Türkiye'nin şu andaki galvanizli sac üretim kapasitesi yıllık 230 bin ton...

Tezcan Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Tezcan, Borusan bayiliği yaptığı dönemde piyasadaki galvanizli saca olan ihtiyacı görerek kendi üretim tesislerini kurmaya karar vermiş...

Kamuoyunun pek tanımadığı galvanizli sac, otomotiv ve beyaz eşyadan inşaata kadar değişik sektörlerde kullanılan önemli bir ürün. Üstelik birçok sektörün krizde olduğu bugünlerde galvanizli sac üreticileri sanayiye mal yetiştiremiyorlar... Türkiye'deki sanayicilerin ihtiyacını karşılamak için ithalat bile yapmak zorunda kalıyorlar. İşte Sönmez Bey, pazardaki bu boşluğu farketmiş... 1983'e kadar Borusan gibi büyük firmalar adına üretim yaptırtan, ithal eden ve pazarlayan Tezcan, ilk galvaniz fabrikasını Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurmuş... Sönmez Bey'in yeni kurduğu ikinci fabrikası Galva-2 ise deprem felaketinin yaşandığı Kocaeli'nde... Fabrikanın açılışını deprem nedeniyle kasım ayına erteleyen Tezcan, Kocaeli Galva 2'nin bahçesinde kurduğu çadırlarda çalışanlarının ve ailelerinin yatacak yer, giyecek, yemek gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor.

Tezcan Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan ile bayilikten sanayiciliğe öyküsünü konuştuk.

Türkiye'de galvanizli sac sektörü nasıl?

- Boyalı sac ve galavanizli sacın kullanımı Türkiye'de 95 ten sonra arttı. Son üç yıldır da Türkiye'deki mevcut tesisler tüketimi karşılayamaz hale geldi. Bizim sektörde sıkıntı yok. Galvanizli sac sektöründe dört büyük üretici fabrika full kapasite çalışıyor. Üstelik mamül ürün de ithal ediyoruz. Şu anda Türkiye'deki galvanizli sac tüketimi yılda 400 bin ton. Bunun 230-250 bin tonu Türkiye'de üretiliyor, kalanı ithal ediliyor. Kocaeli'ndeki ikinci fabrikamız Galva II'yi de mevcut ithalatı ortadan kaldırmak ve ihracat potansiyelini değerlendirmek için kurduk.

Galva II ne kadara mal oldu?

- Bu fabrikamızın finansmanında devletin veya bankaların hiç katkısı yok. Özkaynaklarımız ve yurtdışı kredilerle yaptık bu tesisleri, 30 milyon dolara mal oldu.

İkinci fabrikanızı neden Kocaeli'nde kurdunuz?

- Türkiye'de galvanizli sac üreten dört üretici var: Borusan, Assan, Demirsac ve Tezsan. Bunların üçü İstanbul'da, bir tek biz Manisa'daydık. Ben Alsancak Limanı'nda hizmet karşılığı 9 dolar öderken, rakiplerim Körfez’de 3.5 dolar ödüyordu.

Bu tesisler Tezcan'ın sektördeki konumunu nasıl etkileyecek?

- Kocaeli'ndeki tesislerin Eylül ayında devreye girmesiyle sektörde halen yüzde 20 olan pazar payımız yüzde 60'a yükselecek. Halen Manisa'daki fabrikamızın yıllık üretim kapasitesi 50 bin ton. Kocaeli'ndeki tesislerle birlikte 2000 yılında 200 bin tona ulaşacağız. Tezcan 98'i 7.3 trilyon lira ciro ve 3 milyon dolar ihracatla kapatmıştı. 99'da ihracat hedefimiz 6 milyon dolar.

İhracatta hangi ülkeler ağırlıkta?

- Ortadoğu ülkelerinin yanısıra İtalya, Almanya, İngiltere, Almanya ve ABD gündemde.

Müşterileriniz hangi sektörlerden?

- Beyaz eşya ve otomotiv. Renkli galvanizli sac inşaatlarda dış cephe ve çatı kaplamasında kullanılıyor. Tek sektöre bağımlı değiliz, onun için de krizden pek fazla etkilenmiyoruz. İ

Yabancılarla ortaklık düşünüyor musunuz?

- Şu anda İngilizler'den yeni tesislerimize ortak olmak için teklif var. Önümüzdeki yıl halka açılmayı da düşünüyoruz.



Yazarın Tüm Yazıları