Novartis, Kurtköy'ü ihracat merkezi yapacak

DÜNYANIN en büyük ilaç üreticilerinden Novartis'in Türkiye Başkanı Altan Demirdere, krize rağmen Kurtköy'de 100 milyon İsviçre Frangı tutarında bir yatırımla yeni bir fabrika kurma hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.

Demirdere, ‘‘Bu yeni tesislerimizle Kurtköy'ü Novartis'in ihracat merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz’’ dedi.

İLAÇ sektörünün önde gelen firmalarından İsviçre merkezli Novartis'in Türkiye Başkanı Altan Demirdere, yabancı yatırımcıların yatırım için güven ortamı aradıklarına dikkat çekerek, ‘‘Türkiye yatırım çekmek istiyorsa güveni ve stabil bir ortamı sağlamalı’’ dedi. Krize rağmen Kurtköy'de 100 milyon İsviçre Frangı tutarında bir yatırımla yeni bir fabrika kurma hazırlıklarının sürdüğünü belirten Demirdere, ‘‘Bu yeni tesislerimizle Kurtköy'ü Novartis'in ihracat merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz’’ diye konuştu. 2002 yılı başından itibaren Novartis Türkiye Başkanlığı'na getirilen Altan Demirdere ile krizin yanısıra Novartis'in yeni yatırımını ve ilaç sektörünün içinde bulunduğu durumu konuştuk.

Novartis 2001 yılını nasıl geçirdi?

- Novartis toplam satışlarda pazar lideri. Bunu korumak zorundayız. Novartis, daha önce de ilk üç arasındaydı ama geçen yıl krize rağmen pazar lideri oldu, pazar payını artırdı.

İlaç sektörünün son aylarda yaşadıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- İlaç sanayii de kár etmek zorunda, çünkü biz de ticari bir kuruluşuz. Ama satışlarımızın yüzde 20'sini araştırmaya geliştirmeye harcıyoruz. Novartis araştırma-geliştirme faaliyetleri için dünyada yılda 4 milyar İsviçre Frangı harcıyor. Yeni ilaç geliştirilmesi için ilaç sektöründe rekabet gerek. Yaratıcılık, bu rekabetin itici gücüyle ortaya çıkıyor. İlaç fiyatları araştırma geliştirmeler nedeniyle pahalı. Ama ilaç insan sağlığını doğrudan ilgilendiriyor. Bu yüzden sağlık sigortaları yaygınlaştırılmalı ve devlet yardıma muhtaç insanlara yardım etmeli.

Yeni yatırım düşünceniz var mı?

- Novartis Türkiye, 1997 yılında Ciba ve Sandoz birleşmesiyle ortaya çıktı. Halen İstanbul'da iki ayrı fabrikada üretim yapıyoruz. Bu üretimi Kurtköy'de kurulacak yeni tesislere transfer edeceğiz. Tesislerde, katı ve sıvı formda ilaçlar üretilecek. Yaklaşık 45 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacak tesisler, öncelikle uluslararası denetimlerden geçecek. Tesislerde yaklaşık 450 kişi çalışacak.

Kurtköy fabrikası, ne kadarlık bir yatırım olacak?

- Önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 100 milyon İsviçre Frangı tutarında bir yatırım yapılacak. Kurtköy Tesisleri'ni Novartis'in modern üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz.

Bu tesisler ihracatınızı nasıl etkileyecek?

- Üretilen ilaçların yüzde 25'ini ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Kurtköy tesislerinde, uluslararası standartlar gözetilecek ve son teknolojiler kullanılacak. Artan üretimle birlikte Avrupa ülkelerine yaptığı ihracat oranını da yüzde 25'lerden yüzde 40-45'lere çıkaracağız. Halen 40 ülkeye ihracat yapıyoruz.

Fabrikada ne zaman üretime geçmeyi planlıyorsunuz?

- 2004 yılı ortalarında Kurtköy'de üretime başlamayı düşünüyoruz. Ama çok korkuyorum, çok şükür şimdilik bir aksama olmadı. Dört yıl Macaristan Novartis'in başındaydım. Macarlar'ın en büyük korkusu yabancı yatırımların kesilmesiydi. Macarlar 9 yılda 22 milyar dolarlık yatırımı ülkelerine çekmişken, biz 75 yılda 10 milyar dolarda kaldık. Yatırım yapan firma güven ortamı arıyor. Güven kaybolduğunda onu kazanmak çok zor. Biz bu güveni Novartis genel merkezine de kazandırttığımıza inanıyoruz. Kriz döneminde bile pazar payımızı artırdık, başarılıydık. Bize çok anlayış gösterdiler. Ama Türkiye'de krizin biri bitiyor biri başlıyor derlerse diye korkuyorum. Güveni kaybetmemek gerek. Türkiye yatırım çekmek istiyorsa güven ve stabil olmalı. Biz çizgi doğrultusunda ilerlemeliyiz, bugün bir karar ver, yarın o kararı iptal et olmaz.


Araştırmaya yılda 4 milyar İsviçre Frangı


Novartis'in dünyadaki konumu nedir?

- 1997'de Ciba ve Sandoz birleşmesiyle ortaya çıkan Novartis'in merkezi İsviçre'nin Basel kentinde. Dünya genelinde 140 ülkede 70 bin çalışana sahip Novartis'in 2000 yılı satışları 29.1 milyar İsviçre Frangı. Novartis, 4 milyar İsviçre Frangı tutarındaki araştırma bütçesiyle, benzer çalışma alanlarında dünyanın en büyük AR-GE yapan kuruluşlarının başında geliyor.


ALTAN DEMİRDERE

Novartis Türkiye Başkanı ve İlaç Sektörü Genel Müdürü Dr. Altan Demirdere, 1957 doğumlu. Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul'da eczacılık öğrenimini tamamladı. Basel Üniversitesi'nde Eczacılık Teknolojisi üzerine doktora yaptı. Çalışma yaşamına 1981'de Sandoz Basel'de Farmasötik Araştırma ve Geliştirme Bölümü'nde başladı. 1984'den itibaren Sandoz Türkiye'de değişik kademelerde çalıştı. 1993-1996 arasında Sandoz İsviçre'de Orta ve Doğu Avrupa'nın Bölge Başkanlığı'nı yaptı. Daha sonra Türkiye'ye döndü, önce Sandoz'da, birleşme sonrasında da Novartis İlaç Sektörü'nde Pazarlama, Satış ve İhracat Direktörlüğü görevlerini üstlendi. 1998'de Novartis Macaristan'a Başkan ve İlaç Sektörü Genel Müdürü olarak atandı. 2002 yılı başından itibaren de Novartis Türkiye Başkanlığı'na getirildi.
Yazarın Tüm Yazıları