Hastane yarışına Anadolu’dan girdi hedefine 300 milyon doları koydu

ANADOLU Sağlık Merkezi’nin (ASM) hayata geçmesinde önemli rol oynayan ve yönetimini üstlenen Dr. Murat Dayanıklı, 2008 başında Esas Holding’le birlikte Birleşik Sağlık Kurumları’nı (BSK) kurarak Anadolu’ya açıldı. Anadolu şehir hastanelerini hedefleyen BSK, şu anda 6 olan hastane sayısını 2011 yılına kadar 20’ye, cirosunu da 300 milyon dolara çıkarmayı planlıyor.

BİRLEŞİK Sağlık Kurumları (BSK) Genel Direktörü Dr. Murat Dayanıklı’nın adı 8 yıl Anadolu Grubu’nun kurduğu Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) ile birlikte anıldı. ASM’nin sıfırdan hayata geçmesinde önemli rol oynadı ve kuruluşundan itibaren de yönetimini üstlendi. Şubat 2007’de ASM’den ayrılma kararı alarak aylarca kabuğuna çekildi. Sonra da Mart 2008’de yine sağlık sektöründe ama bu kez ASM’den çok farklı bir hastane zinciri konseptiyle ortaya çıktı. Bu kez Sabancı Ailesi’nin kurduğu ve hızla büyüyen Esas Holding’le birlikte Birleşik Sağlık Kurumları’nı (BSK) kurarak Anadolu’ya açıldı. Anadolu şehir hastanelerini hedefleyen BSK, yeni hastaneler kurmak yerine var olan hastanelere ortak oluyor, sağlık sektöründeki tecrübelerini aktarıp, finansman sağlıyor. Halen 6 hastaneleri olduğunu belirten Murat Dayanıklı, Anadolu şehir hastaneleri zincirinde 2011 yılına kadar en az 20 hastaneye ulaşmayı planladıklarını ve yılda 300 milyon dolar ciro hedeflediklerini söylüyor. Murat Dayanıklı ile krizin sektöre yansımalarını ve BSK’nın Anadolu şehir hastaneleri zincirini konuştuk.

Yabancıların ilgisi azalıyor

 Global kriz sağlık sektörüne nasıl yansıdı?

- Sağlık sektöründe son yıllarda çok ciddi bir atak vardı. Özellikle sosyal güvence sistemi içindeki vatandaşları özel sektördeki hizmet sunuculardan da yararlandırmak üzere kapıların açılması, sağlık sektörüne olan ilgiyi ve dolayısıyla yatırımları son derece artırmıştı. Birden bire yüzde yüze varan kapasite kullanımları ve ciddi kár marjları, sektöre yabancı bir çok yatırımcının veya yeterince sermayesi olmayıp bu furyada yol almak isteyen doktor gruplarının büyük borçlarla yatırım yapmalarına neden oldu. Ancak sağlık sektörü üç sene içinde öyle büyük değişikliklere uğradı, geldiğimiz noktada o gün yapılan fizibilitelerin, o gün beklenen geri dönüşlerin yarısına ulaşmak bile hayal oldu. Artık aynı ciroya ulaşmak için çok daha fazla hasta bakılmak zorunda. Çok daha fazla hastaya bakılırken giderler de artıyor, kár marjları geçmiş dönemlerle kıyaslanmayacak kadar düşüyor.

 Yabancı sağlık gruplarının Türkiye’ye ilgisi sürüyor mu?

- Global kriz, yatırım fonlarının elindeki kaynakların azalmasına neden oluyor, onlar da kaynak bulamıyor. Onlar da yeni yatırımlarda çok daha seçici oluyor. Öte yandan sağlık sektörüne baktıklarında geri dönüşün diğer sektörlere oranla daha uzadığını, Türkiye’de artık eski kárlılığın bulunmadığını görüyorlar. Sağlık sektörüne yabancı sermaye girme olasılığı gittikçe azalıyor.

Bir hayalle Anadolu’ya açıldım

Sizi Anadolu’daki hastanelere çeken nedir?

- İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yetişmiş insan gücü ve finansman var. Kendi cebinden ödeyebilen ya da özel sigortası olan belirli bir zümreye hizmet edebilen ciddi hastaneler var. Bunlar çok büyük bir yarış içinde. Ama Sosyal Güvenlik Sistemi’nin rüzgarıyla Türkiye’de sayıları 400’ü bulan girişimci ruhlu doktor ortaklıklı özel yatırımlar var. Bunların birçoğu finansman sıkıntısı çekiyor. Kurumsallıktan uzaklar. Hastanecilik birikimleri olmadığı için bilgi eksikliği yaşıyorlar. Küçük oldukları için satın alma maliyetleri çok yüksek. Bunları düşünerek niye İstanbul’da herkesin yarıştığı bir ortamda yarışayım, Anadolu’da bir zincir kurabilir miyim dedim. Mayıs 2007’de ’Bir hayalim var’ diye yola çıktım. O noktada Esas Holding’le buluştuk.

2011’de 20 hastanede günde 16 bin hastaya bakacağız

Sağlık sektöründeki hedefleriniz neler?

- Öncelikle Anadolu’da ortaklıklarla büyümek, daha sonra İstanbul, Ankara gibi büyük illerde Anadolu’daki hastanelerimizde yapılamayanları yapılacak referans hastaneleri kurmak veya ortaklıklarla oluşturmak. Adana, Aydın, Denizli, Eskişehir, Kütahya ve Konya olmak üzere 6 hastanemiz, iki özel dal merkezimiz var. Hedefimiz, 2011 yılına kadar en fazla 20 hastanenin olduğu bir zincir yaratmak. 2011’de yılda 300 milyon dolar ciro hedefliyoruz. 6 hastanede 500 yatak ve günde 800 poliklinik yapan bir sistem olduk. 20 hastanede hedefimiz günde 16 bin poliklinik yapabilmek.

20 hastaneye ulaşmak için 100 milyon dolar yatıracağız

Bugüne kadar ne kadarlık yatırım yaptınız? 2011’e kadar ne kadar daha yapacaksınız?

-Her hastanenin yatırım maliyeti hastanenin bulunduğu noktaya ve yapısına göre çok değişiyor. Ama şu ana kadar hastanelerimize toplam 50 milyon TL yatırdık. 20 hastaneye çıkmak demek sadece BSK olarak 100 milyon doların üzerinde bir yatırım yapmak demek. Bu sadece BSK’nın alacağı hisseler için ödeyeceği rakam olur.

MURAT DAYANIKLI

BİRLEŞİK Sağlık Kurumları (BSK) Genel Direktörü Dr. Murat Dayanıklı, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi mezunu. İ.Ü İşletme İktisadı Enstitüsü ve Yale Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Çalışma hayatına 1992’de ABD’de Harvard Sağlık Sistemi’nde başladı. California Pacific Sağlık Hizmetleri Organizasyonu’nda direktörlük ve Mercer’da danışmanlık yaptı. 1996’da Türkiye’ye dönerek Doğuş Holding Sağlık Yatırımları Koordinatörü oldu. 1999-2007 arasında Anadolu Vakfı İktisadi İşletmesi İcra Başkan Vekili olarak çalıştı. Anadolu Vakfı ve Johns Hopkins Medicine stratejik işbirliği ile kurulan Anadolu Sağlık Merkezi’ni (ASM) hayata geçirdi ve CEO’luğunu yürüttü. 2007’de Birleşik Sağlık Kurumları’nın (BSK) kuruluşunda, Eres Sağlık Hizmetleri’nin ortağı, Yönetim Kurulu Üyesi ve BSK Genel Direktörü olarak görev aldı. Ayrıca, Yeditepe Üniversitesi MBA Programı’nda sağlık yönetimi eğitmeni olarak ders veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları