Enerjide 300 milyon dolarla yola çıktık lojistiğe 150 milyon dolar yatıracağız
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BORUSAN Holding, 2008 yılı sonuna kadar lojistik sektöründe bir ya da iki yeni şirket satın almaya hazırlanıyor. İlk adımda 200-300 milyon dolarlık bir yatırımla 200-250 megawatt gücünde bir hidroelektrik santralı kurmayı planlayan Borusan, lojistik sektöründe de zayıf noktalarını güçlendirmek için 150 milyon dolarlık şirket satın alımı hedefliyor.
ÖNÜMÜZDEKİ yıllar için kendisine yeni iş kolu olarak belirlediği ’enerji’ sektöründe hızla büyümeyi hedefleyen Borusan Holding, 2008 yılı sonuna kadar lojistik sektöründe bir ya da iki yeni şirket satın almaya hazırlanıyor. İlk adımda 200-300 milyon dolarlık bir yatırımla 200-250 megawatt gücünde bir hidroelektrik santralı kurmayı planlayan Borusan, lojistik sektöründe de zayıf noktalarını güçlendirmek için 150 milyon dolarlık şirket satın alımı hedefliyor.
Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, ilk santral yatırımını 2009’da tamamlamak istediklerini belirterek, "2010’dan dan sonraki dönemde hedeflerimizi tutturabilirsek, 700-800 milyon dolarlık yatırımla 500-600 megawatt kapasiteye çıkarız" diyor. Geçen yılı 2.3 milyar dolar ciroyla kapatan, 2007 sonunda 3 milyar dolar, 2010’da 5 milyar dolar ciro hedefleyen Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ile enerji ve lojistikteki yeni yatırımların yanısıra, grubun diğer sektörlerdeki planlarını da konuştuk.
Geçtiğimiz aylarda enerji sektörüne gireceğinizi açıkladınız.Yeni iş kolu olarak neden bu sektörü seçtiniz?
- Önceki stratejik planlarımızda 2010’a kadar yeni bir iş koluna daha girme kararı almıştık. Yeni iş kolumuz ne olabilir diye hem şirketlerimiz çalışma yaptı, hem de uluslararası danışmanlık firması McKenzie çalıştı. Hem cazip, hem de bize uygun sektörler belirlendi. Burada bir numara ’yenilenebilir enerji’ çıktı. Uzun vadede kárlılığı garanti ve içinde bulunduğumuz diğer iş kollarını da destekleyecek bir sektör. Yatırımı tamamladıktan sonra zarar etme ihtimaliniz çok az olan bir iş.
Bu sektörde hangi yatırımları planlıyorsunuz?
- Türkiye’de gelişime en uygun olan hidroelektrik santralları. Rüzgar, güneş ve atık enerjisi olabilir. Yeni iş kolumuza 2010’da girmeyi planlıyorduk. Ama baktık ki bir yıl daha beklesek hiç pencere kalmayacak, hızlı hareket etmeye karar verdik. İlk hedefimiz 200-250 megawatt gücünde bir hidroelektrik santralı kurmak. Elinde birkaç lisansı olan bir şirkete ana yönetici ortak olmak istiyoruz. Birkaç yeni açılacak ihaleye de gireceğiz. Yenilenebilir enerjinin sürekliliğini sağlamak için hidroelektrik yatırımının kömür, doğalgaz ve rüzgar santralları ile desteklenmesi gerekiyor.
İLERİDE YABANCI ORTAK GELEBİLİR
Enerjinin Borusan’ın toplam cirosu içindeki payının ne olmasını bekliyorsunuz?
- Henüz böyle bir hedef koymadık. 2010 sonrasına bakarsak kárlılık ve mal varlığı açısından toplam işimizin 20-30’unun altında kalırsa şaşarım. 2010’dan dan sonraki dönemde hedeflerimizi tutturabilirsek, 700-800 milyon dolarlık yatırımla 500-600 megawatt kapasiteye çıkarız.
İlk santral için ne zaman adım atacaksınız?
- Muhtemelen bir iki ay içinde lisans sahibi şirketle ortak oluruz. Yatırımlara yılsonundan önce başlayacağımızı düşünüyorum. İlk santralin tamamlanması 2009’un sonunu bulur. Lisans bedeliyle birlikte bir santral için 200-300 milyon dolarlık bir yatırımdan sözediyoruz. Santral için Doğu ve Kuzeydoğu Karadeniz en olabilecek yerler gibi görünüyor.
Enerji yatırımlarınızda yabancı ortağınız da olacak mı?
- Şu aşamada olmayacak, ama belli bir noktaya geldikten sonra böyle bir ortaklık düşünüyoruz.
Bakü-Ceyhan hattı sayesinde taşıma
borularında bölgede iyi tanınıyoruz
Boru ve çelik sektöründe hedeflerinize rahat ulaşabiliyor musunuz?
- Bu yıl, hem boru, hem de çelik işimizde kárlı bir yıl bekliyoruz. En büyük şansımız Borçelik’in ihracat ağırlıklı, otomotiv, beyaz eşya ve radyatör üreten şirketlere üretim yapan bir şirket olması. Boruda ise iç piyasada ağırlıklı inşaat sektörüne yönelik çalışıyoruz.
Bu sektörlerde yurtdışında iş imkanlarınız nasıl?
- İsrail ve Ortadoğu pazarı fena gitmiyor. Rusya’ya yeniden mal satıyoruz. Boruda da ihracat ağırlıklı çalışıyoruz. Enerji hatları ve daha özel hassas boru kullanan otomotiv sektörü için de üretim yapıyoruz. Bakü-Ceyhan hattını kazandıktan sonra Türk konsorsiyumu olarak ciddi bir marka olduk. Enerji nakil hatları, petrol, doğalgaz ve temiz su taşıma boruları ile hassas boruda büyümek istiyoruz. İspanya’da spiral boru üretmek üzere yatırım yapıyoruz. Cezayir’de bir konsorsiyumla beraber büyük bir özelleştirme işine girdik. 200 bin ton kapasiteli bir spiral boru hattı satılıyor. Bunu alabilirsek boyutumuz bir anda değişecek. İhale bedeli ve yapılacak yatırımla birlikte 120-130 milyon dolar harcamamız gerekecek.
İş makinelerinde bekleme süresi 1.5 yılı buldu
İş makinelerinde pazarda artan talebi karşılamanız mümkün oluyor mu?
- Geçen yıl Türkiye’de 9 bin adet iş makinesi satıldı. Bu yıl da 10 bin adet bekleniyor. İş makinelerinde geçen yıl talep patlamıştı. Bu yıl da geçen yıldan daha kötü bir yıl olmayacak. Seçimlerin erkene alınması belediyelerden gelen talebi biraz durdurdu. Ancak bütün dünyada aynı talep patlaması olunca Caterpillar, en çok sattığımız ürünleri yetiştiremiyor. Üç aydan 1.5 yıla kadar beklettiğimiz oluyor. Geçen yıl Türkiye’de 1600 iş makinesi sattık.
Koalisyon istikrar bozmaz
Seçimin ekonomiye etkisini nasıl görüyorsunuz?
- Ekonominin gidişatı eskisi kadar politik konulara bağlı değil. Bunun iki sebebi var. Birincisi, artık Türk ekonomisi biraz daha güçlendi. İkincisi, Türkiye’de yabancı yatırımcının sözü daha çok geçer oldu. Bu iki nedenden dolayı koalisyon bile olsa çok önemli bir değişim olmayacağına inanıyoruz.
Lojistikte şirket alarak zayıf taraflarımızı güçlendireceğiz
Lojistik sektöründe beklediğinizi buldunuz mu, büyüme planınız var mı?
- Lojistik işimiz iyi gidiyor. Bu yıl lojistik ciromuz 180 milyon doları bulur, geçen yıl 130 milyon dolardı. Sektörde çok oyuncu var, ama pazar büyüyor. Amacımız Türkiye’de birkaç şirket alarak eksiklerimizi tamamlamak. Uluslararası nakliyede zayıfız. Bu alanda müşteri portföyü hazır ve halen faaliyette olan bir şirketi satın alarak bünyemize katabiliriz. Yurtiçi dağıtım alanında da know how’u yüksek bir şirket alarak güçlenmeye ihtiyacımız var. Lojistik alanında satın almalarla büyüyeceğiz.
Yeni şirket alımlarına ne kadar yatırım planlıyorsunuz?
- Satın almaların boyutuna bağlı. 2008 yılı sonuna kadar 150 milyon dolarlık yatırım yapabiliriz. Şu anda görüştüğümüz firma yok. Ama Türkiye’ye ilgi duyan uluslararası özel fonlardan biriyle birlikte yatırım yapma ihtimalini yüksek görüyorum.
Para ve emek yatırdık telekomdan çıkamayız
Telekom sektöründe beklentileriniz neler?
- Bulunduğumuz sektörlerde bir tek telekom bizi zorluyor. Ama şu anda oradan çıkacak durumda değiliz. Hem para, hem emek yatırdık. Oradaki tek sorunumuz hacim. Çünkü kár marjları giderek düşüyor. Rekabet çok arttı. Burada bir konsolidasyon olacaksa orada ana prensibimizden vazgeçerek yöneten olmaktan vazgeçip, herkesin küçük ortak olduğu bir şirket yapısı içinde yer alabiliriz. Stratejik bir yabancı yatırımcı gelirse de, yönetmeyen lokal ortağı olabiliriz.
AGAH UĞUR
Borusan Grubu CEO’su Agah Uğur, 1957 İstanbul doğumlu. İngiliz Erkek Lisesi’nin ardından İngiltere’de Birmingham Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu. Uluslararası denetim ve danışmanlık firması Touche Ross’da beş yıl çalıştı. Daha sonra Türkiye’ye dönünce Arthur Andersen’de iki yıl görev yaptı. 1987-1989 yılları arasında Emlak Bankası Mali İşler Grup Müdürü olarak çalıştı. Mayıs 1989’da Borusan Holding’e girdi. 1995’de Borusan Holding Genel Müdürlüğü’nü üstlendi. Halen Borusan Grubu CEO’su.