Devlet desteğini esirgemezse tekstili 2009’da kimse tutamaz

HAZIR giyim sektörüne destek konusunda geç kalındığını belirten TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, "Ancak hükümet tarafından söz verilen yasalar bir an önce çıkarılırsa, tekstilin yıldızı 2009’da yeniden parlayabilir" dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, tekstil ve hazırgiyim sektörüne destek konusunda geç kalındığını belirterek, "Ancak söz verilen yasalar bir an önce çıkarılırsa, tekstilin yıldızı 2009’da yeniden parlayabilir" dedi.

Moda, tasarım ve markaya yönelen sektörün 25 yıllık deneyime sahip olduğunu hatırlatan Bektaş, "Devlet de desteklediği takdirde ben İstanbul’da dahi tekstilin yıl sonuna doğru patlayacağına ve 2009’da yıldız haline geleceğine inanıyorum" diye konuştu. Bektaş, kurucu ortağı olduğu Hey Grubu’nun da cirosunu ikiye katlayarak bu yıl sonunda 500 milyon dolara ulaşacağını, cironun yarısının da tekstilden gelmesini beklediklerini söyledi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun 81 ilde örgütlenmesini tamamlamak üzere olduğunu, şu ana kadar bin 630 kadın girişimciye ulaştıklarını belirten Aynur Bektaş, "Önümüzdeki günlerde 81 ilde Kadın Girişimci Merkezleri açacağız. İlk adımımız okuma yazma bilen her kadına bilgisayar öğretmek" dedi. Aynur Bektaş ile tekstil sektöründen şirketlerin sosyal sorumluluk projelerine uzanan bir sohbet yaptık.

Teşvik gerekiyor

Tekstil ve hazırgiyim sektörünün bugünkü durumunu nasıl görüyorsunuz?

- Trikoyu kaybettik, inşallah örmeyi de kaybetmeyiz. Hükümet destek konusunda geç kaldı. Trikoda da yeni bir yatırım gerekiyor. Hazır giyimde biz bu yapılanmayı başarabildik. Makinelerimiz çok pahalı değil, aynı makineler dikiyor, örme makinelerinde yeni yatırımlar yaptık. Giderek ince iplikler dünyada moda oluyor. Malezya, Bangladeş standart trikoda çok iyi. Ancak artık İtalya, İspanya çok daha tiril tiril kumaş gibi duran triko istiyor. Trikocular makinelerini yenileyemedikleri için geç kaldı ve bu trendi yakalayamadı. Yeni yeni bu trende uygun triko makinelerini getirmeye başladılar. Hazır giyim firmaları olarak bizler farklılık yaratarak ve Anadolu’ya yatırım yaparak bu trendi yakaladık.

Sektörün ne tür desteklere ihtiyacı var?

- Artık sektörün entegre ve iplik yatırımlarına girmemesi lazım. Bizim daha küçük bazlı yatırımlar yapmamız gerekiyor. Yatırım anlamında teşviğe ihtiyaç yok ama destek anlamında teşviğe ihtiyaç var. Mevcudu koruma ve yapılan yatırımları yaşatma adına teşviğe gerek var. En az iki yıl süreyle bu teşvikler verilmeli. Dünya Ticaret Örgütü de, böyle geçici bir teşviğe karşı değil. Türkiye’de tekstilde ilk 5 firma istihdamın yüzde 8-9’unu sağlıyor, yani tabana yayılan bir sektör.

Çin’in zararı yok

Türk tekstilinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

- İhracat çok büyüdüğü için tekstilin toplam ihracattaki payı düşüyor ama geçen yıl hazır giyim ihracatı yüzde 13.6, tekstil ihracatı yüzde 20 arttı. Artış sürüyor. Yüzde 45 arttığı dönemlerde toplam ihracat çok gerilerdeydi. Avrupa’da pazar kaybetmedik, aksine artışımız var. Çin’in Avrupa’daki payı yüzde 30 arttı ama bunu bizden almadı. Kendi çevresindeki ülkelerden aldı. Çin’in Türkiye’ye bir zararı yok, tam tersine faydası var. Modaya tasarıma markaya yönelen sektörün 25 yıllık deneyimi var. Anadolu’ya açıldığı ve devlet de desteklediği takdirde ben İstanbul’da dahi tekstilin yıl sonuna doğru patlama yapmasını bekliyorum. Tekstilin 2009’da yeniden yıldız haline geleceğine inanıyorum.

10 bin kadın girişimci

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu kaç kadın girişimciye ulaştı?

- 55 kişilik bir Yürütme Kurulu’muz var. 81 ilde ticaret, sanayi odaları ve borsalar nezdinde yapılanıyoruz. Bu odaların 70’inin yapılanması tamamlandı. Böylece 1630 girişimci işveren kadına ulaştık. Hep birlikte niyetimiz kadınları iş sahibi değil, işveren yapmak. Bu yıl sonuna kadar 10 bin kadını iş dünyasına katmayı hedefliyoruz.

İnek almak isteyene de yol göstereceğiz

Kurulun bundan sonraki adımı ne olacak?

- Her ilde odaların bünyesinde TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’na bağlı Kadın Girişim Merkezleri kuracağız. Kadın evde bir sürü şey üretiyor ama nereye gideceğini ve nasıl değerlendireceğini bilemiyor. Başka bir kadın inek alıp besleyip, sütünü satmak, diğeri işini büyütmek istiyor. Biz bunlara yol gösteriyoruz. TOBB ve KOSGEB’in oluşturduğu girişimcileri destekleyen Kredi Garanti Fonu, teminatsız kredi veriyor. Projeye TOBB kefil ya da ortak olursa, 750 bin YTL’ye kadar kredi verilebiliyor. Bunda da artık kadınlara öncelik tanınıyor. Şu ana kadar 60 kadınımız bu fondan yararlandı.

Fuarlarda kadınlar için ücretsiz yer sağladık

Kadınlar için başka ne tür projeleriniz olacak?

- TOBB’a başvuruda bulunduk, ’Kadınlar yaptıkları işleri satamıyor, ne olur bize fuarlarda yer verin’ dedik. Bu da yönetmelik olarak çıkartıldı. Yakında açıklaması yapılacak. Kadın Girişimciler Kurulu’na artık her fuarda 75’er metrekare (5x15 metrekare) stand bütün donanımıyla bedava verilecek. Bu fuarlara her seferinde başka illerdeki kadınlarımızın ürünlerini götürebiliriz. CNR ve TÜYAP bize kucak açtı.

Sosyal proje müşteri ve marka arasında duygusal bağ kuruyor

Şirketlerin sosyal projelere yaklaşımı nasıl?

- Bu dünyadaki yeni trend. Alıcılarıyla duygusal bir bağ kurmak isteyen şirketler satış politikalarını artık sosyal projelere dayandırmaya başladı. Markalar gelip geçici, her zaman daha iyisi, daha güzeli, daha ucuzu var. Ama alıcısıyla duygusal bağ kurabilen vazgeçilmez olur. O zaman ürün de düzgünse marka daha çok yaşar. ’Ariel ile bir adım öne’ projesiyle kurulumuzun bu tür projelere destek verdiğimizi göstereceğiz. Bütün kurumların artık bu tür sosyal projelerle çıkış yapması lazım.

Hey Grubu’nun 2009 ciro hedefi 1 milyar dolar

Hey Grubu’nun bu yıl sonu ciro beklentisi ve 2009 hedefi nedir?

- Geçen yıl 250 milyon dolar ciro yaptık. Bu yıl sonu hedefimiz 500 milyon dolar. Bunun da 250 milyon doları tekstilden gelir. 2009 yılsonu hedefimiz ise bir milyar dolar. Dış ticaret sermaye şirketimizi yeni kurduk, onun çok büyüyeceğine inanıyorum. Hey Tekstil olarak Anadolu’da 4 fabrikamız oldu.

Okuma yazma bilen her kadına bilgisayarı öğretmek istiyoruz

Kadın Girişimci Merkezleri’nde neler yapmayı planlıyorsunuz?

- Öncelikle eğitmek ve kendi işyerlerine açmalarına yardımcı olmak, nereye başvuracaklarını göstermek istiyoruz. Okuma yazma bilen her kadına bu merkeze bilgisayar öğretmeyi hedefliyoruz. Kadın internete girmeyi öğrensin, dünyayı görsün, tanısın, bilgisayarı açmayı öğrensin. Evine ikinci televizyon değil, kendisine bilgisayar almak için uğraşsın. Her mahalleye 3 bilgisayar bilen kadın soksak virüs gibi yayılır. Evlere gidip kadınları bu merkezlere davet edeceğiz.

Bektaş’tan kadın girişimcilere çağrı

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Ariel’in 1 Nisan’da başlattığı ’Ariel ile Bir Adım Öne...’ sloganını taşıyan kampanyayı da destekliyor. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, bir fikri, bir projesi veya bir hayali olan tüm kadınları yarışmaya katılmaya çağırdı. Bektaş, "Kendisini iyi ifade eden, iyi düşünülmüş bir projeye sahip olan kadınlar için düzenlenen bu yarışmayı ve sonrasındaki eğitim ve danışmanlık çalışmalarını kurul olarak destekliyoruz" dedi. Son katılma tarihi 1 Haziran olan yarışmada ilk üçe girenlerin projeleri Ariel’in 30 bin YTL’ye varan maddi desteğiyle hayata geçirilecek.

AYNUR BEKTAŞ

Hey Tekstil kurucu ortağı Aynur Bektaş, 1951 Çankırı Çerkeş doğumlu. 1974 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Muhasebe Bölümü’nden mezun oldu. 20 yıl banka-finans sektöründe üst düzey yöneticilik ve eğitmenlik yaptı. 15 yıl önce konfeksiyon imalatı ve ihracatı yapan Hey Tekstil’i kurdu. 2005-2007 arasında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Bektaş, Hey Grubu’na bağlı Hey Örme’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Hey Travel Trends’in Yönetim Kurulu eş Başkanı, CBS Ltd.Şti’nin Yönetim Kurulu eş Başkanı, Hey Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütüyor.
Yazarın Tüm Yazıları