Çin ve Arjantin’e kadar uzandı, güneş enerjili klima da üretecek
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
DİYARBAKIRLI bir işçi emeklisinin oğlu Hasan Önder’in 12 mühendis arkadaşıyla kurduğu, daha sonra Sanko Holding bünyesinde 4 fabrikaya kadar büyüttükleri Airfel, klima ihracatıyla Çin ve Arjantin’e de girmeyi başardı. Airfel’in kurucu ortağı Hasan Önder, yıl sonuna kadar güneş enerjisiyle çalışan klima üretmeye başlayacaklarını söyledi.
SANKO Holding bünyesinde ısıtma, soğutma ve havalandırma sektöründe faaliyet gösteren Airfel, Ar-Ge ve marka çalışmaları sayesinde global krize rağmen kendisine ilginç yeni pazarlar buldu. Ürün çeşitliliğine ağırlık veren Airfel, 2008’de Arjantin ve Çin’e ihracat yapmakla kalmadı, kendi markasıyla distribütörlük verdi. Böylece Airfel’in dünyada distribütörlük verdiği ülke sayısı 40’ı aştı. Airfel’in icradan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Önder, "Global kriz planlarımızı değiştirmeyecek. Artık teknoloji de ihraç eder hale geldik" diyor. Önder, aynı zamanda Airfel’in kurucu ortağı. Diyarbakırlı işçi emeklisi bir baba ve ev hanımının oğlu. İTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdikten bir süre sonra, 1999’da 12 mühendis arkadaşıyla Akfel’i kurmuş. Üç yıl sonra, ısıtma-soğutma bünyesinde büyümeyi planlayan Sanko Holding bünyesine katılmış ve adı Airfel olmuş. Bugün 4 fabrikası ve 195 milyon TL cirosu var. Hasan Önder, yurtdışından anahtar teslim klima fabrikası kurma talepleri de olduğunu, Libya ve İran’dan gelen teklifleri değerlendirdiklerini, belki bu ülkelerde montaj hattı fabrikası kurabileceklerini belirtiyor. Yıl sonuna kadar ’güneş enerjisiyle çalışan klima’ üretimine de başlayacaklarını söyleyen Hasan Önder’le sektörü, hedeflerini ve krizdeki en büyük silahı olan yeni ürünlerini konuştuk.
Yüzde 5 büyüyeceğiz
Æ2008 nasıl geçti, krizin daha çok etkilediği 2009 nasıl geçiyor?
- Bizim için 2008 oldukça başarılıydı. Yüzde 23 büyüyerek, 195 milyon TL ciroya ulaştık. 2009 sonunda da yüzde 5 büyüyerek, 210 milyon TL’yi hedefliyoruz. Dünyanın en büyük klima üreticilerinden Mitsubishi Heavy Industries ve İtalya’nın en büyük kombi üreticilerinden Riello ile işbirliği anlaşmaları yaptık. Mitbubishi’nin merkezi sistem klimalarını satıyorduk. Artık bireysel klimalarını da Türkiye’de satacağız. Türkiye’de 60 yeni Airfel ve 30 yeni Mitsubishi Heavy Industries showroom açmayı planlıyoruz. Mitsubishi’lerin 10’unu açtık. Bu yıl apartmanlarda kullanılacak ve 10 daireyi ısıtabilecek 180 kilovatlık duvar tipi kombileri de pazara sunacağız.
ÆGlobal krizden etkilenmemek için nasıl bir strateji izliyorsunuz?
- Kriz ortamında iç pazar kadar ihracatı da hedefledik. Pazarda genişlemek için yerel markalara odaklandık. Almanya’da ofis açtık ve klimada Zass ismini dünyadaki tüm haklarıyla beraber satın aldık. Artık Zass Germany markasını dünyada kullanıyoruz. 2008’de krize rağmen ilk defa Airfel markasıyla Arjantin ve Çin’e ürün sattık. Ajantin ve Çin’e Airfel distribütörlüğü de verdik. Herkes Çin’den ithallat yaparken ve onlarla rekabet edemezken, biz Çin pazarına yerleştik.
40 ülkeye ihracat
ÆÇin ve Arjantin’e ihracatınız ne kadar?
- 40 ülkeye, toplam ihracatımız 25 milyon dolar. Arjantin’in en büyük elektronik marketlerine girdik. 2008’de Arjantin’e 1.2 milyon dolarlık 5 bin set klima sattık. Çin’e 450 bin dolarlık 8 bin radyatör gönderdik. 2009 için ilk etapta Çin’le 1.9 milyon Euro’luk radyatör bağlantısı yaptık.
ÆBu yıl içinde yeni ürünler olacak mı?
- Ciromuzun her yıl yüzde 2’sini Ar-Ge’ye ayırıyoruz. 2009’da Ar-Ge ve üretimi kapsayan bir ortaklık hedefliyoruz. Bu yıl üç yeni kombi modelini, infrared ısıtıcıyı, Kalem Kumanda’yı ve Mitssubishi Heavy Industries’in KX6 ürününü satışa sunacağız. Güneş enerjili klimayla ilgili yoğun çalışıyoruz. İTÜ ile birlikte yürütüyoruz. Bu yıl sonuna kadar dünyaya ihraç etmek istiyoruz.
Türkiye’de pazarı 2 milyar dolar
Isıtma-soğutma pazarının büyüklüğü nedir?
- Dünyada ısıtma-soğutma pazarı toplam 87 milyar dolarlık büyüklükte. Türkiye’de ise 1.1 milyar dolar ısıtma, 900 milyon doları soğutma olmak üzere toplam 1.9 milyar dolar. Hedefimiz pazarın yüzde 10’una hakim olmak. 2008’de 1.5 milyon metre radyatör, 300 bin adet kombi, 60 bin split klima ürettik.
Kalem Kumanda’yı krizde geliştirdik
Kendi geliştirdiğiniz en çarpıcı ürünler neler?
- 2008’de iki yeniliğe imza attık. Çocuk odası kliması ve Kalem Kumanda. Çocuk odası kliması, antibakteriyel plastik malzemeden üretiliyor. Ön paneli sevimli karakterlerle süslü. Tek pille çalışan Kalem Kumanda bizim bütün split klimaları çalıştırıyor.
Dört fabrikada üretim yapıyor
Kaç fabrikada üretim yapıyorsunuz?
- Hendek’te üç fabrikamız var. Airfel radyatör fabrikasının panel radyatör kapasitesi 1.6 milyon metre. Kombi fabrikası elektronik LCD donanımlı kombi üretiyor. Hem ihracat hem de iç pazara satış yapmak üzere kurulan split klima fabrikası 400 bin kapasiteye sahip. Çorlu’daki klima santralı fabrikasında ise hastane ve ilaç fabrikalarında kullanılan hijyenik klima santralları üretiliyor. Bunun için Tetisan’ı, know how’u ve tesisleriyle satın aldık. 11 bin metrekare kapalı alanda yılda bin klima santralı üretiyoruz. Dört yılda dört fabrikaya 62 milyon dolarlık yatırım yaptık.
HASAN ÖNDER
AIRFEL kurucu ortağı ve İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Önder, 1969 Diyarbakır doğumlu. İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nin ardından, 1993’te İTÜ Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İş hayatına özel bir mühendislik firmasında başladı, 1994’de HACE Mühendislik’i kurdu. 1998’de Singapur’da bir yıl yaşadıktan sonra 1999’da Türkiye’ye dönerek Akfel Endüstriyel Pazarlama’yı kurdu. Akfel, 2001 yılında Sanko Holding bünyesine katıldı ve firmanın adı Airfel olarak değişti.