Alışverişlerde para yerine banka kartı kullanılsa 77 milyar Euro sistemde kalır
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TÜRKİYE’de kartlı sistemlerin tüketim harcamalarındaki payının yüzde 24 olduğunu belirten Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, "Türkiye’de ATM’lerden kartla nakit çekilen rakam 77 milyar Euro. Bunun sistemde kalması için mücadele ediyoruz" dedi.
VİSA Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Türkiye’de ATM’lerden nakit çekilen 77 milyar Euro’nun bankacılık sisteminde kalması için mücadele ettiklerini belirterek, "Bu para ekonomi içinde kalsın istiyoruz" dedi. Türkiye’de kartlı sistemlerin tüketim harcamalarındaki payının yüzde 24 olduğuna işaret eden Berna Ülman, "Bu payı, nakitle mücadele ederek yüzde 10 artırıp yüzde 26.4’e çıkartabilirsek, GSYH’ya yüzde 0.5’lik ilave bir katkımız olabilir" diye konuştu. Temassız kart uygulamasının da giderek yaygınlaştığını aktaran Berna Ülman, İvsiçre’deki çalışmaların sonuçlandığını ve yakında cep telefonuyla ödeme sisteminin Türkiye’de de başlayacağını kaydetti. VisaEurope Bölge Genel Müdürü Berna Ülman ile elektronik ödeme sistemlerinin ekonomideki rolünü ve krizin sektöre etkilerini konuştuk.
Büyüme yarı yarıya düştü
Kriz elektronik ödeme sistemlerini nasıl etkiledi?
- Bu dönemde kişi ve şirketlerin tasarrufa yönelik bir eğilimle harcamalarında daha dikkatli ve tedbirli davrandığını görüyoruz. Türkiye’de kartlı ödemeler sektöründe nisan ayında biten yılda toplam 7.5 milyon kart kullanıma çıktı ve 173 milyar TL’lik alışveriş harcaması yapıldı. Bu hacim yüzde 22’lik büyümeye karşılık geliyor. Büyümenin krizle birlikte yarı yarıya düştüğünü söylemek mümkün.
- Türkiye’de banka kartları ağırlıklı ATM’lerden nakit para çekmek için kullanılıyor. Araştırmalar, nakit para kullanımının birçok Avrupa ülkesinde GSMH’nın yüzde 0.4 ile yüzde 1’i arasında bir oranda maliyet yarattığını gösteriyor. Çünkü, kağıt kullanılarak gerçekleştirilen işlemler 2 hatta 3 kat fazla maliyete yol açıyor. Bankadan nakit çekimde kullanılan banka kartının alışverişte kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü, burada 77 milyar Euro’luk bir hacim var. Türkiye’de ATM’lerden nakit olarak kartla nakit çekilen rakam 77 milyar Euro. Bu para ekonomi içinde, sistem içinde kalsın istiyoruz. Hálá pes etmiş değiliz.
Banka kartı yaygınlaşamıyor
Türkiye’de kartlı sistemlerin harcamalardaki payı ne kadar?
- Bu payın yüzde 24 olduğunu görüyoruz. Bu payı, nakitle mücadele ederek yüzde 10 artırıp yüzde 26.4’e çıkartabilirsek, GSYH’ya yüzde 0.5’lik ilave bir katkımız olabilir. Türkiye’de tüketicilerin yüzde 60’ı halen en güvenilir ödeme aracının nakit olduğunu düşünüyor. Türk tüketicilerin yüzde 32’si alışverişte kart kullanmayı tercih ediyor. Erkekler kadınlara oranla kredi kartlarını daha sık kullanıyor. Kadınların yüzde 29’u kredi kartı kullanırken, bu oran erkeklerde yüzde 33’e çıkıyor.
Banka kartı Türkiye’de neden yaygınlaşamıyor?
- Banka kartı maalesef Türkiye’de gerçek anlamını veren bir isim değil. Banka kartı denilince tüketici hem kredi kartını, hem ATM’lerden para çekerken kullandığı kartı algılıyor. Ancak banka kartının kredi kartından farkını öne çıkarmak gerekiyor. Bunun için bankalarla birlikte çalışıyoruz. Banka kartı, hesabınızdaki paraya şu anda ulaştığınız kart. Kredi kartı ise harcamanızı yapıp ileri tarihte ödediğiniz kart.
Temassız kart ciddi zaman kazandırıyor
Visa’nın temassız kredi kartı ilgi görüyor mu?
- Visa payWave temassız kredi kartları, Türkiye’de 120 bin kişi tarafından, 8 bin noktada alışveriş ve hizmet alımında kullanılıyor. 2009’da Visa temassız kartlarının 400 bin, kabul noktalarının 15 bine ulaşması hedefleniyor. Son üç yılda Visa Europe temassız kart teknolojileri için 10 milyon Euro yatırım yaptı. 2008 yılında 5 bin Denizbank müşterisi, deniz otobüsü turnikelerinden temassız kartla yarım saniyede geçerek yılda 6 saat kazandı. Bu kartlar, Boğaz köprülerindeki KGS gişelerinde, sinemada, markette, kafede, üniversite kampuslerinde kullanılabiliyor.
Deniz otobüsüne bindiğiniz kart Londra Metrosu’nda da geçiyor
Türkiye’de alınan bir temassız kart başka ülkelerde kullanılabiliyor mu?
- Temassız kredi kartları ile 35 TL ve altındaki alışverişlerde ödemeler şifre girmeden kartın okuyucu cihaza doğru tutulması ile yarım saniyede gerçekleşiyor. 35 TL üzerinde ise işleminizi şifreyle yapabiliyorsunuz. Visa temassız kartlarını İstanbul’da deniz otobüsüne, Londra’da metroya binerken de kullanabilirsiniz.
BERNA ÜLMAN
VİSA Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, 1965 yılında Edirne’de doğdu. Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nün ardından, University of Tennessee’de finans konusunda yüksek lisans yaptı. Kariyerine New York Tokai Bank’ta başladı. 5 yıl Koç Finans’ta çalıştı. Visa Europe Türkiye’ye 2000 yılında Genel Müdür Yardımcısı olarak katıldı. 2003’de Visa Europe Türkiye’nin Genel Müdürü, Mayıs 2008’de Bölge Genel Müdürü oldu. Öncesinde, Romanya ve İsrail’de yapılan Visa çalışmaları da sorumluluk alanına girdi. Profesyonel altyapısını güçlendirmek için Bilgi Üniversitesi AB İlişkileri Programı’nı bitirdi.