Acıbadem yurtdışı yatırımları için Dubai’den düğmeye basacak
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ACIBADEM Sağlık Yatırımları Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Mehmet Ali Aydınlar, Dubaili ortağıyla birlikte Körfez ülkelerinde zincir hastane kurmak, yerli veya yabancı yeni sağlık kuruluşları satın almak için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.
ACIBADEM Sağlık Grubu, hastane zincirini yurtiçinde hızla büyütürken, Dubai merkezli Abraaj Capital ile ortaklığının tamamlanmasının ardından gözünü yurtdışına çevirdi. Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Mehmet Ali Aydınlar, Dubaili ortağıyla birlikte Körfez ülkelerinde zincir hastane kurmak, yerli veya yabancı yeni sağlık kuruluşları satın almak için hazırlıklara başladıklarını söyledi.
Dubai başta olmak üzere Körfez’de, Acıbadem zinciri oluşturmak istediklerini belirten Aydınlar, yurtiçinde de sadece büyük şehirlerde olacaklarının altını çizdi. 2008 yılında Acıbadem’in ikinci büyüme hamlesi içinde olacağını söyleyen Aydınlar, hálá 6 olan yurtiçindeki hastane sayısına, iki yıl içinde 7 yeni hastanenin ekleneceğini hatırlattı. Özel sağlık sektörünün zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile Acıbadem’in yeni yatırımlarının yanısıra sağlık sektörünü konuştuk.
Abraaj Capital ile ortaklığınız tamamlandı. Bundan sonra neler yapacaksınız?
- Dubai merkezli Abraaj Capital’e bağlı Almond Holding’le yüzde 50-50 ortaklığımızı tamamladık. Sonuçta, Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding’in yüzde 50’si benim ve eşim Seher Aydınlar’ın. Bir de halka açık olan kısım var. Halka açık olan kısıma çağrı yapacağız. Yüzde 5 hisse de küçük hissedarlarımızda. Ama şirketin kontrolü tamamen bizde. Ben Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding Yönetim Kurulu ve Murahhas Azasıyım. Abraaj’ın da Yönetim Kurulu’nda bir temsilcisi var. Bundan sonra artık sağlık sektöründe faaliyet gösteren hem yerli, hem de yabancı firma satın alabiliriz. Biz sadece sağlık sektörüne odaklanıyoruz ve bu alanda büyüyoruz.
Yurtdışında yatırım için düğmeye ne zaman basacaksınız?
- Artık yurtdışında da Acıbadem’i bundan sonra göreceğiz. Bu satın alma şeklinde veya mevcut işletmeleri devralmak şeklinde olabilir. 2008’in ilk yarısında bir takım satın almalarımız olacak diye ümit ediyorum. Özellikle Körfez bölgesinde sağlık sektöründe daha etkin olacağız. Yurtdışına 2008’in ilk yarısında mı ikinci yarısında mı gireriz o henüz netleşmedi. Ortağımız Dubai merkezli bir şirket, bu yüzden önceliği Dubai’ye verebiliriz. Körfez bölgesinde Acıbadem hastane zinciri kuracağız.
Körfez ülkeleri dışında başka bölgeleri de düşünüyor musunuz?
- Ortağımız Abraaj Capital, Dubai merkezli ama aynı zamanda Citigroup ve Deutsche Bank’ın da ortak olduğu bir şirket. Türk Cumhuriyetlerinde de fırsat olursa değerlendiririz. Ama öncelik Türkiye ve Körfez bölgesinde.
YURTİÇİNDE SINIRLI BÜYÜYECEĞİZ
Anadolu’daki yatırımlarınız sürecek mi?
- Şu anda Bursa ve Kocaeli’nde varız. Bu yıl Adana ve Kayseri’de iki hastane açacağız. Sonra Eskişehir ve Bodrum gelecek. Şu anda Anadolu’da planladığımız yatırımlar bunlar. Acıbadem büyümeye devam edecek, ama Türkiye’de büyük şehirlerde olacağız. Burada sonra Ankara, İzmir ve Antalya, belki Konya’da olabiliriz. Yurtiçinde bu kadarla sınırlıyız.
2007 yılı cironuz ne oldu, ne kadarlık yatırım yaptınız?
- 2007 ciromuz yaklaşık 500 milyon YTL. Devam eden hastanelermizle birlikte toplam yatırım tutarımız 176 milyon dolar.
Acıbadem’in iki yılda açacağı yeni hastaneler
MASLAK: 13 dönüm arazi üzerine 40 bin metrekare kapalı alana sahip 187 yatak kapasiteli hastane bu yılın son çeyreğinde faaliyete girecek.
BEŞİKTAŞ: 21 bin metrekare kapalı alana sahip 130 yataklı hastane yıl sonunda açılacak.
ESKİŞEHİR: 20 bin metrekare kapalı alan üzerinde 130 yatak kapasiteli olacak hastane, 2009’un ilk yarısında hizmete girecek.
BODRUM: Ortakent’te 16 bin metrekare kapalı alana sahip olacak hastanenin 2009 üçüncü çeyreğinde tamamlanması öngörülüyor.
ADANA: 20 bin metrekare kapalı alana sahip ve 140 yataklı. Hastanenin 2008 yılının ikinci yarısında faaliyete geçmesi planlanıyor.
KAYSERİ: 20 bin metrekare kapalı alana sahip ve 110 yataklı. Acıbadem Kayseri Hastanesi’nin de bu yıl hizmete alınması hedefleniyor.
ATAŞEHİR: 25 yataklı olarak bu yılın ilk çeyreğinde hizmete girecek.
Üniversite bu yıl hayata geçirilecek
ACIBADEM Grubu’nun 2005 yılından beri gündemde olan Acıbadem Üniversitesi’nin de bu yıl hayata geçirilecek. Grubun işbirliği içinde olduğu Harvard Medical, üniversitede de akademik desteğini ortaya koyacak. Üniversitede tıp fakültesinin yanı sıra fen-edebiyat fakültesi de bulunacak. Sağlık meslek yüksek okullarında hemşire, laboratuvar, patoloji, acil servis, anestezi teknisyenleri yetiştirilecek. Üniversitede beslenme, konuşma/işitme bozuklukları, fizik tedavi, hastane işletmeciliği gibi sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm bölümler yer alacak.
Türkiye büyüdükçe yabancılar gelecek
Yabancı sermayenin sağlık sektörüne ilgisi devam eder mi?
- Türkiye çok büyük ve 70 milyonun üzerindeki nüfusuyla herkesin iştahını kabartan bir ülke. Türkiye’ye yabancı sermaye girişi devam edecek. Türkiye büyümeye devam ettikçe yabancı sermaye gelecek, ama sağlık sektörüne gelecek mi bilmiyorum. Genel Sağlık Sigortası’ndaki kısıtlamayı gözönüne alırsak bence etmez ya da azalarak devam eder diye düşünüyorum. İyi bir bilançonuz varsa yabancı yatırımcı her zaman gelir.
Kamunun katılım payı yüzde 20 olursa sistemin dışında kalırız
Sağlık sektörü bugün nasıl bir süreçten geçiyor?
- 15 Haziran 2007’de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, sağlık merkezleriyle sözleşme imzalamasından sonra bu alandaki yatırımlar hızlandı. Şu ana kadar her önüne gelen bu yatırım yapabildi. O kadar çok merkez açılıp kamu hastaneleri hekimlerini, elamanlarını özel hastanelere kaptırmaya başlayınca, Genel Sağlık Sigortası’nda bir daralma yapılması gündeme geldi. Şu andaki uygulamada Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verdiği ücret üzerine kurumlar aradaki farkı alarak hizmet sunuyor. Ancak bunun yüzde 20 gibi bir katılım payı ile sınırlandırılması gündemde. Böyle olursa önümüzde dönemde özel sağlık sektörü zorlu bir süreç yaşayacak. Çünkü bu durumda A tipi dediğimiz bizim gibi hastaneler sistemin dışına çıkacak. Yüksek maliyetlerimizi kamunun yüzde 20 katılımıyla kaldırmamız mümkün değil.
Sağlıkta ara kademe eleman yetiştirilecek
Sağlık personelinde sıkıntı yaşıyor musunuz?
- Türkiye’de gerçekten yeterli sağlık personeli, en başta doktor yok. Genel Sağlık Sigortası’nda yaşanan bu tartışmalar da hekim yokluğundan kaynaklanıyor. Hemşirelerde gerçekten bir sıkıntı olduğu kesin. Sağlıkta yeteri kadar yetişmiş fizyoterapist, teknisyen yok. Sağlık Bakanlığı bu konuda bir takım çalışmalar yapıyor. Ara kademe elemanları gündeme gelecek. Kısa eğitimlerle yetiştirilecek elemanlar yardımcı personel olarak çalışacak. Biz eleman eksikliğini en az hisseden kurumlardan biriyiz.
Halka açılıp bir adım öne çıktık
2000 yılından beri hisseleriniz borsada işlem görüyor. Borsa beklentilerinizi karşıladı mı?
- Bence yaptığımız en önemli işlerden birisiydi. Biz zaten kurumsal bir yapıya sahiptik, ama halka açılma bizi bir adım daha öne çıkardı. Dünyada bilinir olduk. Halka açılmanın çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Herşey kayıt altında ve sürekli denetleniyor. Hesap vermekten korkmuyorsanız, açık ve şeffafsanız, halka açılmak iyi bir şey.
Yılın girişimcisi ve Türkiye’nin en hızlı balığı
ACIBADEM Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, 1998’de Türkiye Genç İşadamları Yarışması’nda ’Yönetimde Mükemmeliyet Ödülü’, 2006’da Ekonomist Dergisi’nin ’Yılın Girişimcisi’ ödülüne layık görüldü. Referans Gazetesi’nin ’Hızlı Balık Yarışması’nda 2006’da ’Türkiye’nin En Hızlı Balığı’ seçildi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Dünya Gazetesi’nin ’2006 Yılının İşletmecisi’ ödülünü aldı. 2007’de Sağlık Gönüllüleri Derneği tarafından ’Sağlığa En Fazla Gönüllü Katkıda Bulunan Kişi’ olarak ödüllendirildi.
MEHMET ALİ AYDINLAR
Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, 1956 Arapgir doğumlu. Eğitimini İ.İ.T.İ.A İşletme Yüksek Okulu’nda tamamladıktan sonra 1981 yılında Mali Müşavir olarak iş hayatına başladı. 1993’te Acıbadem Hastanesi ile sağlık sektörüne girdi. 2002’de, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsünden, Fahri Doktora unvanı aldı. Dört yıl Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi, 5 yıl yöneticilik yaptı. İki dönem Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Dernek Başkanlığı’nı (OHSAD) yürüttü. Halen, OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD, TÜGİAD, Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 Fenerbahçe Derneği, 1907 Fenerbahçe Vakfı, İstanbul Ticaret Odası, Haydarpaşa Lisesi Eğitim Vakfı üyesi.