5 yılda 500 milyon dolar yatırdık Türkiye’ye macera aramaya gelmedik

KRİZ döneminde Türkiye’ye gelen ve 2001 yılından bu yana 500 milyon dolarlık yatırım yapan İtalyan Cementir Grubu şirketlerinden Çimentaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Walter Montevecchi, Türkiye’ye macera olarak bakmadıklarını, kök salmaya geldiklerini söyledi.

180 milyon dolar yeni yatırım yapacaklarını belirten Montevecchi "Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz" dedi.

İTALYAN Cementir Grubu şirketlerinden Çimentaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Walter Montevecchi, kriz döneminde geldikleri Türkiye’de çimento sektörüne 2001’den bu yana 500 milyon dolar yatırdıklarını belirterek, "Türkiye’ye macera olarak bakmıyoruz, kök salmaya geldik. Türkiye’nin geleceği cesaret verici. Yatırımlarımıza devam edeceğiz" mesajını verdi. Önümüzdeki bir yıl içinde Doğu Karadeniz’de 70-80 milyon dolar yatırımla sıfırdan yeni bir çimento tesisi kurmaya hazırlandıklarını söyleyen Walter Montevecchi, Kuzey Ege’deki Bakırçay Çimento Öğütme tesisini de 100 milyon dolar yatırımla entegre bir çimento fabrikasına dönüştüreceklerini belirtti. Montevecchi, kapasite artırım çalışmaları ve yeni fabrikalarla birlikte, önümüzdeki bir yılın sonunda klinker üretim kapasitelerinin de 5.6 milyon tona ulaşacağını söyledi. Yaklaşan seçimlerin ekonomik etkisi olmayacağına inanan ve ’Türkiye’nin geleceği cesaret verici’ diyen Montevecchi’ye göre, dünyadaki ve Avrupa’daki iş çevreleri Türkiye’de AK Parti liderliğinde muhtemel bir koalisyona karşı da hazırlıklı. Türkiye’nin İtalyan Cementir Grubu’nun dünyadaki faaliyetlerinin yüzde 20’sini oluşturduğuna dikkat çeken Çimentaş Yönetim Kurulu Başkanı Walter Montevecchi ile grubun Türkiye’ye bakışını ve yeni yatırımlarını konuştuk.

Cementir, 5 yıl önce neden Türkiye’ye girme kararı aldı?

- İtalyan Caltagirone Grubu’na bağlı Cementir, 5 yıl önce Çimentaş’ın yüzde 56’sını satın aldı. Ardından kalan hisseleri de alarak şirketin yüzde 98’den fazlasına sahip oldu. Cementir, uluslararası bir oyuncu olmak istiyordu. Ege’de kurulu Çimentaş’ın satışını fırsat olarak gördük. O dönemde yaşanan ağır kriz şartlarına rağmen ülkenin büyük potansiyel taşıdığını tespit ettik. Türkiye’ye gelme kararımız macera ya da flört etme anlayışı içinde olmadı. Burada büyümek, kök salmak anlayışıyla geldik. Hem nüfus, hem de ekonomik açıdan büyük bir ülke. Uzun yıllar politik istikrarsızlıkla yüzyüze kalmış, fakat gelecek cesaret verici.

5 yılda Çimentaş Grubu’nun geldiği nokta neresi?

- 5 yılın sonunda Çimentaş ikiye katlandı. 2001’de 2 milyon ton çimento satabilen grup iç piyasada 4 milyon ton çimento satar hale geldi. Büyüme hedefinin ilk aşaması olarak TMSF’den Lalapaşa fabrikasını aldık. 2005’in sonunda 9 fabrika satışa sunulmuştu. Onların bir bölümünü satın almak istedik ama fiyatlar çok yüksek gerçekleşti. Sadece bir fabrika alabildik. 2006’da Oyak’tan Elazığ Çimento’yu aldık. Lalapaşa için 166.5 milyon dolar, Elazığ için 110 milyon dolar ödedik. Çimentaş’a ödediğimiz 240 milyon dolarla birlikte Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırdık.

Yatırımlarınız sürecek mi?

- Her yıl 10-20 milyon dolar arası rutin yatırım yapıyoruz. Ayrıca stratejik yatırımlarımız var. Rekabetçi bir yapıya kavuşmak, sürdürülebilir bir karlılığı ve büyümeyi gerçekleştirmek için yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Çevreye dönük yatırımların Avrupa Birliği uyum sürecinde büyük önemi olacağına inanıyoruz. Bu zorunlu hale gelmeden kendimizi uyduruyoruz.

Ermenistan’la ilişkileriniz eninde sonunda normalleşecek

Sıfırdan kuracağınız yeni fabrika için neden Doğu Karadeniz’i seçtiniz?

- Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu inşaatı ile ilgili anlaşmanın imzalanması ve Karadeniz otoyolunun tamamlanmak üzere olması bizi bu bölge için harekete geçirdi. Ayrıca eninde sonunda umut ediyoruz ki, Ermenistan ile ilişkiler bir normalleşme sürecine girecek, oradaki sınır ticareti gelişecektir. Atatürk’ün dediği gibi ’Yurtta barış, dünyada barış’ eninde sonunda gündeme gelecek. Bu bölgedeki muhtemel gelişmeler karşısında proaktif bir tutum içinde olmak istiyoruz.

Avrupa’daki iş çevresi muhtemel koalisyona hazır

Yaklaşan seçimlerin ekonomiyi olumsuz etkilemesini bekliyor musunuz?

- Önümüzdeki seçimlerin ekonomik etkisi olmayacak gibi görünüyor. Dünyadaki ve Avrupa’daki iş çevreleri Türkiye’deki muhtemel bir koalisyona karşı da hazırlıklı. Bunu kabul eder durumdalar. Böyle bir gelişmeyi istikrarı bozucu bir unsur olarak düşünmüyorlar Yani muhtemelen böyle bir senaryo için de AK Parti’nin koalisyona liderliği söz konusu olabilecek gibi görünüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bir şey diyemiyorum. Sanırım ne olursa olsun sonuçta piyasalar bunu eninde sonunda hazmedecektir. Türkiye’ye karşı bir güven var neticede.

Türkiye, Cementir içinde yüzde 20 paya sahip

Çimentaş 2006 yılını nasıl geçirmişti, 2007 sonu beklentiniz nedir?

- 2006 yılında 442 milyon YTL ciro gerçekleştirdik. 2007 yılında bu rakamın 560 milyon YTL’yi aşmasını bekliyoruz.

Türkiye’deki faaliyetlerinizin Cementir içindeki konumu nedir?

- Cementir’in 11 ülkede üretimi, 15 ülkede de faaliyeti var. Bugün Türkiye’de, Cementir’in faaliyetlerinin yüzde 20’sini oluşturuyor. Cementir’ın Türkiye’deki operasyonu uluslararası olması bakımından ilk adımdı. Daha sonra beyaz çimentoda dünyada bir numara, Kuzey Avrupa’da gri çimentoda bir numara olan Aalborg’u satın alarak büyük bir yapıya kavuştu.

WALTER MONTEVECCHI

Çimentaş Yönetim Kurulu Başkanı Walter Montevecchi, 1945 İtalya doğumlu. Maden mühendisliği eğitimi ve askerliğin ardından 1972’de Vianini Grubu’na katıldı. Ana hissedarı Vatikan Bankası olan Vianini’yi 1973’de Caltagirone Ailesi satın aldı. Montevecchi, bu tarihten itibaren Caltagirone Grubu şirketlerinde çalışıyor. Aralarında gayrimenkul, inşaat, medya, finansal iştirakler gibi şirketleri de bulunduran Caltagirone Grubu’nun çimento sektöründeki Cementir’e ise 1994’de yönetim kurulu üyesi olarak girdi. Hong Kong, Tayland, Venezuella ve Kolombiya’da büyük altyapı yatırımlarında üst düzey proje yöneticisi olarak görev aldı. 2001’de Cementir’in Çimentaş’ı almasıyla Çimentaş Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
Yazarın Tüm Yazıları