41 yılda 160 bin öğrenci okuttu şirketler, bursu TEV’e emanet ediyor

MERHUM Vehbi Koç’un önderliğinde 1967 yılında kurulan ve bugüne kadar 160 bin kişiye eğitim bursu veren Türk Eğitim Vakfı (TEV), artık şirketlerin de burs projelerini yürütmeye başladı. TEV Genel Müdürü Turgut Bozkurt, son iki yıldır kurumsal yapıların da burs projelerini kendileri kanalıyla yürütmeye başladığını belirtirken, yeni stratejilerinin bir parçası olarak kız öğrenci yurdu da yaptıracaklarını söyledi.

TURGUT Bozkurt, uzun yıllar özel sektörde ve kamuda üst düzey yöneticilik yapmış Türk Eğitim Vakfı (TEV) bursiyerlerinden sadece biri. 2006 yılından beri TEV’in Genel Müdürlük görevini yürütüyor, ama daha öncesinde de Mütevelli Heyeti üyesi olarak vakıfa hizmet ediyordu.

Turgut Bozkurt, 1972’de Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisadi İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü şeref derecesiyle bitirdi. 1973’de, Vehbi Koç’un TEV’in üstün başarılı öğrencilere verdiği yurtdışı yüksek lisans bursuna hak kazanmış. 1975’de, San Diego Devlet Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden yine şeref derecesiyle mezun oldu. Bozkurt, bursiyerlerden biri olarak Vakfın Kurucusu merhum Vehbi Koç’a teşekküre gittiğinde aldığı yanıtı hiç unutmamış: "Vehbi Koç bana, ’Başarılı olun, vakfa hizmet edin. O zaman en güzel teşekkürü yaparsın’ demişti. Bugün vakıftaki yöneticilerin önemli bir bölümü TEV’in önceki bursiyerlerinden oluşuyor."

TEV’in 41 yıldır burs konusunda büyük deneyim ve güvenilirlik kazandığını belirten Bozkurt, "Son 2 yıldır kurumsal yapılar da burs projelerini bizim kanalımızla yürütmeye başladı. Halen 15 kurum ile burs işbirliğimiz var" diyor. TEV’in bundan böyle modern kız yurtları da yaptırıp işleteceğini söyleyen Genel Müdür Turgut Bozkurt ile TEV’in bugüne kadar yaptıklarını ve bundan sonraki hedeflerini konuştuk. 

TEV, kurulduğundan beri kaç öğrenciye burs verdi?

- TEV, 4 Mayıs 1967 tarihinde merhum Vehbi Koç’un önderliğinde eğitime gönül vermiş 201 Türk aydını tarafından bu misyonla kuruldu. O günden itibaren 160 bine yakın yurtiçi eğitim bursu verildi. Bin 200 öğrenciye de yurtdışı lisans bursu sağlandı. Ayrıca toplam 22 eğitim kurumunu Türk milli eğitimine kazandırdık. Bunların hepsi bir bağışçımızın adını taşıyor. Özel ve üstün yetenekli öğrencilerin alındığı Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nin (TEVİTÖL) yönetimini de TEV yürütüyor.

Bütçesi 17 milyon YTL

 TEV’in bu yılki bütçesi nedir?

- Geçen yıla göre yüzde 10 arttı. Bu yılki bütçemiz 17 milyon YTL, bunun 15 milyon YTL’si yurtiçi, kalanı yurtdışı burslardan oluşuyor. Yurtiçi burslarımız karşılıksız. Yurtdışı burslarımız karşılıklı.

Şirketlerle burs işbirliği

 Eğitim bursu verme konusunda iş dünyasına öncülük ettiğinizi düşünüyor musunuz?

- TEV, 41 yıldır burs konusunda büyük deneyim ve güvenilirlik kazandı. Son 2-3 yıldır güzel bir örnek oluşturduk. Uygulamalarımızın şeffaflığı, tecrübemiz konusunda bize güven var. Kurumsal yapılar da burs projelerini bizim kanalımızla yürütmeye başladı. Halen 15 kurum ile burs işbirliğimiz var. Tüpraş, Tat Konserve, Pfizer, Deva gibi farklı sektörlerdeki kurumlar artık verdikleri burslarda TEV işbirliğini seçiyor. Bizim kanalımızla ve bizim kriterlerimize uygun olarak burslarını veriyor. Bu burslar konusunda kurumları her yıl yazılı bilgilendiriyoruz. 

TEV’in kaç bağışçısı var?

-
Toplam bağışçı sayımız 788. Hayatta olan bağışçı sayımız 375. Burs işbirliği yaptığımız kurum sayısı 15. Herkes kendi vakfını kurar ama önemli olan bu vakıfların devamıdır. Kişiler TEV ile bağış sözleşmesi yaptıklarında bağışladıkları gayrimenkullerin gelirlerinin nasıl kullanılmasını istediklerini tek tek yazdırırlar. TEV bunları harfiyen yerine getiriyor. Cenazede gelen bağışların 25 bin YTL’yi bulması halinde o kişinin adına üniversite bursu açılıyor. Bu fonun yıllık geliriyle bir öğrenci rahatlıkla okutuluyor. Halen böyle oluşan 3 bin 600 fonumuz var. Kimileri kişi, kimileri kurum adına.

Yabancı da güveniyor

 Burs temininde yurtdışı kaynaklarınız var mı?

- 8 ülkeyle işbirliği yapıyoruz. Türkiye’deki çocukların okumasına olanak sağlayan, eğitim konusunda bazı ortak burs projeleri var. Örneğin, Zehra Zaide Garin Vakfı. Türkiye’de, üç ilköğretim okulu var. 3 bin civarında öğrenciyi tek başına okutuyor. Her yıl bu öğrencilerimizden bir grup Danimarka’ya gidiyor. Yine Hollanda’da bir vakıf var. Bizim kanalımızla 75 çocuğa burs veriyor.

Üstün yetenekli çocuklar için TEVİTÖL’ü devraldı

 TEVİTÖL’de halen kaç öğrenci eğitim alıyor?

- Halen 210 öğrenci okuyor. Her yıl 50-60 yeni öğrenci alınıyor. 1990 yılında işadamı Sezai Türkeş, eşi İnanç Türkeş’in adını yaşatacak, maddi olanakları sınırlı üstün/özel yetenekli çocukların eğitileceği bir okul açmak için bir vakıf kurdu. Vakıf 1993’de 416 dönümlük arazi üstünde 300 öğrencinin yatılı eğitim göreceği Özel İnanç Lisesi’ni açtı. 1994 ve 1995 yıllarında 20 bin metrekarelik kapalı alan eğitim öğretim hizmetine girmesinin ardından 1996 Ocak ayında maddi güçlükler baş gösterdi ve inşaat çalışmalarına ara verildi. 1997 yılında uygulamaya konan zorunlu 8 yıllık eğitim, okulun ortaokul bölümünün kapanmasına yol açtı. TEV, 2002’de kurumu devralarak okulu içinde bulunduğu dar boğazdan kurtardı.

Kız öğrenci yurdu yapacak

 Kız öğrenci yurdu kaç kişilik olacak ve ne kadarlık yatırım yapılacak?

- 300 kişilik olacak. Ankara Çankaya Belediyesi yer tahsis edecek. 2.5-3 milyon dolarlık bir yatırımla kısa sürede tamamlanacak. Yurdun idaresini de TEV üstlenecek. Amaç örnek teşkil edecek bir yurt olması. Öğrencilerin sadece yemek, içmek ve yatacak yer hizmeti almayacağı, günün koşullarına uygun yetişmesini de sağlayacak ortamı da oluşturacağız. Ankara’dan sonra İstanbul ve İzmir’de de aynı modeli kuracağız. TEV burada gönüllü bir kurum. Bağışçılarımızın 6-7’sinin vasiyetinde kız öğrenci yurdu yaptırılması şartı var. Bunu da yerine getirmiş olacağız.

Müzik yarışmaları düzenlenecek

 Sanat projelerine destekleriniz neleri kapsıyor?

- TEV, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı işbirliği ile 20-28 Ekim 2008’de İstanbul’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda "Birinci Uluslararası Nuri İyicil Keman Yarışması" gerçekleştirilecek. Yarışmanın ana sponsoru Tüpraş. Yarışma, 2005’de kaybettiğimiz, ülkemizin önemli keman sanatçılarından solist sanatçı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Nuri İyicil’in anısına düzenlendi. İkincisi Türk Sanat Müziği ses yarışması olacak. Bağışçılarımız Zeki Müren ve Safiye Ayla anısına yapılacak 2010’da.

40 yılı değerlendirdik ihtiyaçları belirledik

 TEV’in bundan sonra eğitimde izleyeceği strateji ne olacak?

- 40 yılı geride bırakırken, geçmişimizi değerlendirdik. 40 yıldır öğrenci odaklı çalışan bir vakıfız. Türkiye’nin ihtiyaçlarının ne olduğunu tespit ettik. Geleceğin stratejilerini koyduk. Başarılı gençlere maddi destek vizyonumuzu koruduk. Bu çerçevede bir kız öğrenci yurdu yaptırma kararı aldık. İkinci olarak üstün başarılı çocukları geleceğin lideri olarak yakalayarak destekleyeceğiz. Üçüncü olarak da sosyal projelerimizi uygulamaya başladık.

TURGUT BOZKURT

TÜRK Eğitim Vakfı (TEV) Genel Müdürü Turgut Bozkurt, 1949 Çanakkale doğumlu. 1972’de Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisadi İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi ve ardından San Diego Devlet Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde MBA yaptı. Çalışma hayatına, 1976’da Unilever’de ürün müdürü olarak başladı. Daha sonra sırasıyla Emek Gıda, Komili Holding Co./Tha Clorox Co. Ortaklığı, Komili Yağ, Henkel Ecolab, Orta Anadolu T.A.Ş., Okrar Tekstil’de üst düzey yöneticilik yaptı. Petkim Genel Müdürlüğü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kurul üyeliği ve Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2003’de, Başbakanlık Müşavirliği’ne atandı. 2006’da TEV Genel Müdürlüğü’nü üstlendi.
Yazarın Tüm Yazıları