Paylaş
4 köpeğin, insanların dostluklarına taş çıkartacak hikâyesi bu.
Umut Erdem’in aktardığına göre, TBMM Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde, polis eğitmenlerle çalışan bomba uzmanı köpek Ateş, Meclis’e geleli çok oldu. Ateş’in 10 aylık oğlu Tyro da annesiyle birlikte, bahçenin tadını çıkarıyor. İki Alman Kurdu cinsi köpek, Meclis’te iç mekân korumasını yapıyorlar. Ancak bu ikilinin “kadrolu” yaşamlarının başka konukları da var.
Bunlardan birinin adı Dost. Oldukça hüzünlü bir hikâyesi olan Dost, 2019 yılında Isparta’da kürekle beli kırılarak sakat bırakıldı. Dost’a TBMM Koruma Daire Başkanlığı sahip çıktı. Ankara’da yapılan ameliyatla arka bacaklarına yürüteç takıldı. Sonrasında Meclis yönetimi Dost’u da bünyesine kattı. Artık yeni evinde mutlu bir yaşam sürüyor.
Bu üçlüye eşlik eden bir diğer Meclis üyesi de Lady. Bir sokak köpeği olan Lady, Rodwider kırması. Meclis kampusunda yaşamaya başlayan Lady, zamanla bütün çalışanların sempatisini kazanınca, diğer ekibin vazgeçilmez üyesi oldu. Şimdi Lady, Ateş, Tyro ve Dost, 7 yıldan beri birbirlerinden ayrılmıyor.
Bu dört dost, TBMM Koruma Daire Başkanlığı’nda köpek eğitmeni polis memurunun ilgisi altında hayatlarını sürdürüyorlar. 450 dönüm üzerinde 10 bin adet ağaçlık bir alanı bulunan Meclis kampusunda birlikte yaşıyorlar. Cana yakın olan dostlar, kendilerini sevdirmekten de çok hoşlanıyor.
Meclis çatısında, örnek olması gereken bir dostluk.
KİM BU SİLAH SEVERLER?
Bireysel silahlanmanın dünya genelinde arttığına ve toplumsal güvenlik açısından tehdit oluşturduğuna dair hemen her gün bir yazıya rastlamak mümkün. Türkiye’deki durum, Makina Kimya Enstitüsü’nün silah satışlarıyla ortaya çıktı. Son 5 yıl içerisinde silah alımında yüzde 100 artış var.
Toplumsal gerginliğin arttığı bir dönemde, silah satışlarındaki artış herkesi korkutur sanırım. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de KİT Komisyonu’na sunulan MKE verilerinden bir analiz yaparak, yıllar içerisinde silah satışının nasıl arttığını ortaya koydu.
Silah satışındaki tırmanışı rakamlar açıkça gösteriyor. Çünkü 2016 yılında 29 bin 618 olan yerli tabanca satışı, bir yılda 60 bin 903’e çıkıyor. Ondan sonraki yıllarda sürekli artış sergileyerek, 2016-2020 yılları arasındaki toplam yerli tabanca satışı 294 bin 702’ye ulaşıyor. Aynı dönemde MKE’nin ithal tabanca satışı da 5 yılda 17 bin 203 oluyor. 2016’dan 2020 yılı sonuna kadar yerli ve ithal tabanca satışlarının toplamı 311 bin 725’e ulaşıyor.
Buna bir de ruhsatsız ve kaçak yollardan Türkiye’ye giren ve vatandaşlar tarafından satın alınan silahları eklediğinizde vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Ayrıca av silahları da buna dahil değil. Sayı kadar önemli olan, bireysel silahlanmanın hızı.
Son 5 yıldaki artışın nedenine kafa yormak gerekmiyor mu?
Paylaş