Paylaş
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun geçtiğimiz haftalarda Facebook ve Google temsilcileriyle yaptığı toplantılar epey ilgi çekmişti. Şimdi komisyon 21 Ocak tarihinde TikTok temsilcilerini ağırlayacak.
TikTok 60 saniyelik videolarla gündem oluşturan, 155 ülkede 1 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunan bir mecra. Kimi eğlenceli, kimi aptalca milyonlarca kısa videonun bulunduğu bu alanın kullanım yaşı 13.
Çocukların dikkat süresinin 60 saniye olduğu dikkate alındığında çok riskli bir alana dönüşebilir.
İşte bu popüler mecranın temsilcileri, Meclis’e kendilerine tanıtıp, ne yapmaya çalıştıklarını anlatacaklar. Arkasından yine en az o kadar popüler Twitter temsilcileri ağırlanacak. Ancak maalesef onlarla bir türlü tarih kararlaştırılamadı. Bir de Netflix buluşması olacak. Siyasiler, bu mecraları ve yapılarını anlamaya çalışacak.
Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman’ın deyimiyle “bir nevi dijital diploması” yürütülecek. Ön yargılı bazı siyasilere bu alanların sınırlandırılması değil, doğru kullanılarak dünyaya açılan yararlı birer kapıya dönüşebileceği anlatılacak.
Bunlar bir yana, komisyon raporu gerçek bakış açısı konusunda asıl fikri verecek.
ERGENE KAÇ SAYFA EDER?
Herkes Marmara’daki Müsilaj Sorunu Komisyonu’nun raporunu beklerken, ‘geciktirme ve geçiştirme’ yaşandığı kaygısı taşıyan komisyon üyeleri olduğunu öğrendik. Müsilaj sorununu sadece İstanbul’a mal etmenin veya sadece belediyelerin yapacağı arıtma tesislerine indirgemenin doğru olmadığını düşünenler var.
Onların bakış açısına göre, önce Ergene’nin yarattığı kirliliğe odaklanmak ve bu bölgedeki sanayi kuruluşlarının arıtma sorununa yoğunlaşmak gerekiyor. Çünkü Ergene sorunu çözülmezse, Marmara Denizi için ortaya atılan önerilerin büyük bölümü havada kalacak.
Böyle düşünen komisyon üyeleri arasında HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da bulunuyor. Ergene’nin deniz deşarjının Marmara’ya etkisinin yeterince görülmediğine ilişkin kaygılar taşıyor. Denizin 60 metre derinliğe basılan Ergene deşarjının durdurulması gerektiğini dile getiriyor.
Yaşanan sorunların ‘iklim krizi, küresel ısınma’ gibi kavramlarla tanımlanmaya çalışılmasının, somut kararlar alınmasını geciktirmesinden endişe ediliyor. Sonuçta hepsinin çözümü var; önemli olan maliyeti kimin üstleneceği. Örneğin Ergene’nin Marmara Denizi’ne taşıdığı ağır metallerin dünyada kabul edilenin yüzlerce kat fazlası olduğu, bunun derhal numune alınarak görülebileceği belirtiliyor.
Yani Marmara’yı temizlemek, eş zamanlı olarak Ergene’yi temizlemek, başta sanayi kuruluşları olmak üzere tüm kirleticilerin biyolojik atık tesisleri kurma zorunluluğu ile mümkün olacak.
Bu nedenle komisyon raporu dört gözle bekleniyor. Ergene’ye kaç sayfa ayrılacağı merak konusu.
Geçmişte, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dönemin bakanlarına “Hâlâ Ergene’yi temizleyemediniz mi?” diye sorduğunu biliyoruz. Henüz olumlu yanıt alınmadığı da ortada.
Paylaş