Paylaş
Milli Eğitim Bakanlığı henüz resmen duyurmasa da ara ara yetkililerin yaptığı bazı açıklamalardan ipuçları bulmak mümkün. Bakanlık geçen yıl istemediği okula yerleştirilen, nakillerle evine yakın olmayı umutla bekleyenlerin yaşadıkları sıkıntıları göz önüne aldı. Bu yüzden Bakanlık şimdi öncelikle özel okula girmek isteyenleri aynı potaya dahil etmeyecek. Önce bu öğrencilerin kayıtları erkenden yapılacak. Yani geçen yıl olduğu gibi özel okula kayıt yaptıracak olanlar yerleştirme sisteminde yer almayacak. Bir okula kayıt yaptırdığında sistem dışına çıkacak. Güzel sanatlar ve spor liselerine gidecekler için de aynı yöntem uygulanacak.
Bakanlığın öğrencilere tek listede 25 tercih yaptırma için çalışma yürüttüğü de duyumlar arasında. Bu tercihlerden birine yerleşemeyenler için tek adresin de açık lise olacağı konuşuluyor.
Üniversite sınavına girecekler dikkat!
ÖSYM, Anayasa Mahkemesi’nin tüm sınav sorularının açıklanması kararına karşı direnirken, bir yandan da sınavı kazanç kapısına dönüştürdü. Sınava girecek ve bazı itirazları olacak adayların şimdiden cebine 500 TL’nin üzerinde para koyması gerekiyor. Şimdi baştan başlayalım. YGS’ye girmenin bedeli 50 lira. 180 puan alıp LYS’ye girmek isteyenlerin 5 oturuma da katılması gerekiyor. Her oturum için 30 lira sınav ücreti ödeneceğinden bu 5 oturum için 150 lira harcanacak. ÖSYM’den şifre almanın bedeli 5, fotağraf ekleme ve güncellemenin ise 10 lira.
Sınava girmek için 215 lira harcadınız. İş bununla bitmiyor. Sonuçlardan tatmin olmadınız, cevap kâğıdınızı görmek istiyorsunuz, yine elinizi cebinize atmanız gerekiyor. 6 oturuma girdiyseniz 300 lira daha vermeniz şart. Üniversite adayı olmanın yolu 500 liradan geçiyor dersek yalan olmaz.
Bu arada sınavlarda yapılan değişiklikleri iyice inceleyin.
TM’de geometrinin etkisi azaldı. Başta hukuk fakültesi olmak üzere puan türü değişen ve yeni açılan programlar kılavuzda var. Önceki yıllarda TM-2 puan türünde yer alan hukuk bölümü artık TM-3 ile öğrenci alacak. Yani hukuk fakültesine girmek isteyen adaylar daha az matematik testi çözecek, daha çok edebiyat ve coğrafya çalışacak. Geometri testinin ağırlığı azaldı. En önemli değişiklik ise Türkçe-Matematik (TM) puan türünde hesaplama yapılırken matematik testinin ağırlığının azaltılması oldu. Buna göre, TM-1’de geçen yıl geometrinin yüzde 10 olan etkisi yüzde 8’e düşürüldü ve edebiyatın yüzde 18 olan etkisi yüzde 20’ye çıkarıldı. TM-2’de geçen yıl geometrinin yüzde 8 olan etkisi yüzde 6’ya indirildi ve edebiyatın etkisi de yüzde 22’den yüzde 24’e çıkarıldı. TM-3’te geometrinin etkisi geçen yıl yüzde 7 iken, bu yıl yüzde 5’e çekildi. Coğrafyanın etkisi yüzde 10’dan yüzde 9’a düşürüldü. Edebiyatın etkisi ise geçen yıl yüzde 25 iken bu sene yüzde 28 oldu.
Kılavuzdaki yeni bölümlerden bazılarını gözden geçirmekte yarar var:
Adli Bilişim Mühendisliği (MF-4), Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi (TS-1), Müzecilik (TM-3), Nanoteknoloji Mühendisliği (MF-4), Ürün Sistemleri Mühendisliği Programları (MF-4), Yeni Medya ve Gazetecilik (TS-1).
Paylaş