Paylaş
Okurlarımızdan gelen binlerce soruya Bakanlık yetkilileri yanıt verdi.
İşte 1 miyon 270 bin adayın ailesinin merakla beklediği yerleştirme ile ilgili sorulardan en çok öne çıkanlar ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin yanıtları şöyle:
Sınav sisteminde güncellemeler olabilir: Bir okurumuzun gelecek yıl sistem değişecek mi? sorusuna Bakanlık yetkililerinin cevabı şu oldu.
“Eğitim, doğası gereği değişimi ve sürekli gelişimi içinde barındırıyor. Günümüz dünyasında eğitim paradigmalarındaki değişimler dikkate alınarak ilerleyen dönemlerde Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sisteminde, sistemin uygulanışı ve pratiği ile ilgili güncellemeler yapılabilir.”
Sınav 6 ve 7’inci sınıflara yapılmayacak: Ortak sınavlar sadece 8’inci sınıfta yapılacak. 6 ve 7’inci sınıflarda ortak sınavların yapılmasına dair Bakanlığın vermiş olduğu bir karar henüz mevcut değil.
Yüzdelik dilimler açıklanacak: Yüzdelik dilimler bu sene de açıklanacak olup öğrencinin bu sene oluşan Yerleştirmeye Esas Puanı ile tercih işlemi yapılabilecek.
Fen Liseleri’nde hazırlık sınıfı kaldırıldı mı?: Evet, kaldırıldı.
İmam hatip zorunlu mu?: Herhangi bir okul türü zorunlu tutulmamış aksine öğrencinin istediği okula yerleşmesi için ikamet adresi temel alınarak Anadolu imam hatip liselerine, sosyal bilimler liselerine, Anadolu liselerine, mesleki ve teknik Anadolu liselerine, çok programlı Anadolu liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, fen liselerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve YEP’e göre öğrenci alan özel okullara öğrencilerin yerleştirmeleri yapılacak.
TEOG’ta çocuğunuz İngilizce’den sıfır aldıysa: Tercih işlemleri yapılmadan önce Bakanlık, kendisine sunulan dilekçeyi inceleyerek başvuru sahibine cevap verecek.
Anadolu liseleri arası nakiller olabilecek: Nakil, gidilecek okulun kontenjanı ve öğrencinin puanı dikkate alınarak nakiller ileriki yıllarda da gerçekleştirilebilecek.
Öğrencinin puanı çok düşük olsa bile bir okula yerleştirilebilecek: Taban puan (201) uygulaması kaldırıldığından öğrencinin puanının düşük olması sadece gideceği okulun belirlenmesinde rol oynayacak. Zira öğrenci her hâlükârda bir okula yerleşecek.
Gerçek sınavı ile mazeret sınavı arasındaki puan farkı: Mazeret sınavları, ortak sınavlara çeşitli makul gerekçelerle giremeyen öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için getirilmiş yeni bir uygulama. Mazeret sınavları ile ortak sınavlar birbirinden bağımsız iki ayrı sınav olarak düzenlenmiş ve bu sınavların uygulanması, değerlendirilmesi ve iptal olan sorularla ilgili uygulanacak prosedür sene başında yayınlanan sınav kılavuzu ve yönergesinde detaylı olarak açıklandı. İptal olan sorulara ilişkin hüküm bu kılavuz ve yönergeye uygun bir şekilde verildi.
Başarılı öğrenciye kolej bursu: Özel okulların burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirme işlemleri de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş uygulaması kapsamında yapılacak. Daha önceki yıllarda resmi okullardan özel okullara yönelik geçişler yerleştirme işlemlerinin uzun zaman almasına ve boş kontenjanların oluşmasına neden oluyordu. Bu sistemde yedek yerleştirme olmaksızın tek seferde yerleştirme işlemleri yapılacağından özel okulları tercih eden öğrencilerimizin bu sistem aracılığıyla istedikleri okullara yerleştirilmeleri sağlanacak. Özel okullar tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre yüzde 5’lik dilim içerisinden alacak. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye geneli yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar ise tam bursluluğa karşılık gelen boş kontenjanlarını il çapındaki yüzde 5’lik dilimden doldurabilecekler. Özel okulların burslu kontenjanlarına yerleşecek öğrencilerimizin eğitim, yemek ve ulaşım ücretleri tam bursluluk kapsamında olacak. Özel okullar burslu aldıkları öğrencilerin bursluluklarını; başarısızlık, sınıf tekrarı gibi hiçbir ek şart ve yükümlülük aramadan eğitim-öğretim süresi boyunca devam ettirecekler.
B grubunda en az 4 tercih: Çocukların okul türü itibariyle bir dayatma ile karşı karşıya kalmamaları için en az dört tercih yapmalarını ve bu tercihlerini sıralamalarını istiyor bakanlık. İstenilen ortaokulda tercih işlemi yapılacak: Veliler ve öğrenciler müsterih olsun. Tercih işlemleri internet üzerinden gerçekleştirileceğinden bu konunun aileler üzerinde sorun oluşturacağını Bakanlık öngörmüyor. Ancak internete erişim imkânı olmayan öğrenciler ya da veliler il, ilçe, okul gibi herhangi bir sınırlama olmaksızın istedikleri bir ortaokul müdürlüğünden yerleştirme tercihlerini yapabilecekler. Velilerimizin ve öğrencilerimizin tercihlerini herhangi bir sorun yaşamadan kolaylıkla tamamlayabilecekler.
Tercihler sonunda kalan boş kontenjanlar nasıl doldurulacak?: Hazırlık veya 9’uncu sınıfa kesin kayıt yaptırmış öğrenciler açık kontenjan bulunması halinde kontenjan açığı bulunan okula nakil talebinde bulunacak. Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra başlayacak nakil süreci eylül ayı boyunca taban puanına bakılmaksızın puan üstünlüğü esas alınarak devam edecek.
Öğrenciler merak ettikleri soruların cevaplarını nereden öğrenebilecek?: Dileyen herkes, Bakanlığımızın tüm çalışmalarına esas olan çağımızın pedagojik gerçekliklerine uyumlu olma, okul-öğrenci-öğretmen ve veli arasındaki ilişkiyi güçlendirme felsefesine uygun olarak uzun ve özverili çalışmalar neticesinde hayata geçirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi ile merak ettikleri sorulara, ilgili bilgilere ve yerleştirme kılavuzuna Bakanlığın internet sitesinden ve oges.meb.gov.tr adresinden ulaşabilecekler.
Paylaş