SBS’deki karmaşa

Tamam bitiyor, kalktı, kalkıyor derken Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) 7’nci sınıf ayağı yine karşımızda. Yaşları 13 olan ilköğretim 7’nci sınıfa gidenler şaşkın.

Haberin Devamı

Nasıl olmasınlar ki! Geçen yıl birinci elden Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu sınavların çocuklar üzerinde stres yaşattığını belirterek, sadece 8’inci sınıflarda SBS olacağını açıkladı. Büyük sevinç dalgalanmaları yaşanırken 6’ncı sınıfları bu sisteme dahil etmedi. Hevesleri kursağında kalan 12 yaşındaki bu çocuklar sınava girdi. Bu yıl da nasılsa sınav var diye, okul çıkışı bir özel ders öğretmenine, hafta sonu dershaneye koştular. Fazla değil geçen ay tam da bu zamanlarda Danıştay 8’inci Dairesi SBS’nin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Gerekçesi vardı: Çocukların psikolojisi bozuluyordu.

İlköğretim 7’inci sınıfa giden öğrenci ve veliler nasıl olsa birileri bizi anlıyor diye sevinerek dershaneyi de, özel öğretmeni de bıraktılar. Tam rahata alışmışlardı ki, tam da bir ay sonra bu kez yine Danıştay İdari Davalar Kurulu Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konudaki itirazını kabul etti. 7’nci sınıflarda SBS yapılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Yukarıda bunlar olurken şaşkın, bir sevinip, bir üzülen çocukların ruh halini kimse düşünmedi. Dahası bu kararların çocuklar üzerindeki etkisini kimse umursamadı. Ben size söyleyeyim onlar ne düşünüyor? Bu yaşta büyüklerin verdiği kararların sürekli değişiceğini, güvenilmeyeceğini inanıyorlar. Merak eden, bir zahmet rastgele gittiği bir ilköğretim okulunun 7’nci sınıflarının kapısını çalsın.


Gelecekte öğrenme

Geçtiğimiz hafta Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği’nin (TÖDER) düzenlediği "Gelecekte öğrenme" konferansı vardı. Günümüzde hızla değişip, gelişen öğrenme öğretme teknikleri ve okul ortamı dünyanın saygın üniversitelerinden gelen uzmanlar tarafından tartışıldı. Oturum başkanlığını New York Üniversitesi’nde İstatistik ve Araştırma Yöntemleri dersleri veren Dr. Selçuk Şirin yaptı. Prof.Dr. Şirin’in ilginç çalışmaları var. Son kitabı Müslüman Amerikalı gençler üzerine. İlginç veriler bulunuyor, bulursanız mutlaka okuyun. Türkiye’deki eğitimi yakından takip edip, yılda birkaç kez araştırma yapmak üzere İstanbul’a gelen Şirin’in son araştırması da "Türkiye’deki Okul İkliminin Ölçme ve Değerlendirmesi" üzerine. Kendisiyle bu konuda yaptığımız söyleşiyi yakından yayınlayacağız.

Haberin Devamı


125 milyon göç ediyor, her giden kültürünü götürüyor

Konferansın diğer önemli konuşmacısı Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Dr.Veronica Boix Mansilla idi. Mansilla, dünyadaki eğitim sisteminin sanayi sonrası tipi olduğunu belirterek, bu sistemle ilerlemenin artık mümkün olmadığına vurgu yaptı. Eğitime yön veren uzmanlar olarak yeni vizyonlar peşinde olduklarını açıklayan Mansilla, salonda bulunan eğitimcilere "Ne tür gerçeklere çocukları hazırlıyoruz" sorusunu sordu. 21’nci yüzyılda eğitimin hareketli hale geldiğini belirterek, öğrencileri sadece bir işe hazırlamanın artık yetersiz olduğunu söyledi. Eğitimin artık ekonomi ve toplumu anlama üzerine odaklanması gerektiğinin altını çizen Harvard’lı eğitimci 125 milyon insanın göç ettiği dünyada her giden kişinin hayatlarını, bilgilerini gittiği yere götürdüğünü söyleyerek şunları belirtti:

Haberin Devamı

"Toplumsal yakınlaşma oluyor. Bunun dışında dijital teknoloji ile gençler birbirine yakınlaşıyor. Sorunlar tek ülke ve disiplinle çözülmüyor. Öğrencileri kompleks düşünce yapısına göre yetiştirmeliyiz. Onları farklı disiplinlerle beslemeliyiz."

Kuşkusuz toplantının en ilginç konuşmacısı The Graduate Center, CUND’de Eğitim Psikolojisi programları dersleri veren Dr. Bruce Homer oldu. Oyun yöntemleriyle öğrenmeyi gerçekleştirdiklerini belirten Homer, hazırladıkları Rapunzel Projesi’ni şöyle anlattı: "Kızların bilgisayar programcılığı konusuna daha fazla katılımlarını sağlamak için, dans gezegeni simülasyonları hazırlıyoruz. Bu simülasyonlar kızlara bilgisayar programcılığını öğretiyor ve katılımı daha da yüksek tutuyor."

Haberin Devamı


Üstün yeteneklileri çocuklara ebeveynlik

Önümüzdeki hafta 11 Aralık Cumartesi İstanbul’a önemli bir akademisyen geliyor. Üstün yetenekli çocuklara ebeveynlik alanında 30 yılı aşkın deneyim sahibi olan Dr. James Delisle Irmak Okulları’nda tüm ailelere açık bir seminer veriyor. Çocukların yeteneklerinin anlaşılması, çocuğun karakterinde rol model olmak gibi konularda ipuçları veriyor. Meraklılarına duyurulur.

Yazarın Tüm Yazıları