Paylaş
Yapıldığı ilk günden itibaren sınıfta, okulda, okul dışında öğrenmeyi ve öğrenme ortamlarını zenginleştirmek, farklılaştırmak için gayret eden öğretmen ve öğrencilere ulaşmayı hedefliyor. Öğretmenleri meslektaşları biraraya getirerek yeni öğrenme ortamları oluşmasına katkıda bulunuyor. Bu yıl 400 katılımcı 110 örnek projeyi dünden itibaren Sabancı Üniversitesi’nde takip ediyor. Önümüzdeki sene için şimdiden takviminizde yer ayırın.
Bugüne kadar da 10 bine yakın kişi Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nı izledi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, öğretmenler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, veliler ve özel sektörden eğitime ilgi duyan kişi ve öğrenciler 1000’i aşkın uygulamayı yakından gördü.
ERG, illeri dolaşarak öğretmenleri öğretmenlerle buluşturdu. Bu iyi örnekleri paylaşmak, öğretmenlerde yeni farkındalıklar yaratıp, daha geniş bir perspektifle düşünmelerini özendirmek ve farklı uygulamaları kendi koşullarında nasıl sağlayabilecekleri konusunda düşünmeleri için olanak sağlıyor. Adana’dan Giresun’a, Malatya’dan Van’a kadar birçok ili dolaşan uzmanlar, Türkiye’nin çeşitli illerinde devlet okulu öğretmenlerinin biraraya gelerek fikirlerini paylaşmalarını sağlıyor.
***
164 yıllık binada eğitim
Geçtiğimiz hafta çok özel bir lisede, keyifli birkaç saat geçirdim. Beyoğlu Anadolu Lisesi’nin 164’üncü yıldönümü kutlanırken tarihi binada yetişen binlerce mezunuyla nasıl kaynaştığına tanıklık ettim.
Odakule’nin tam karşısında, bahçesi yok. Hem konferans, hem de spor salonu olarak kullanılan küçük bir alanda öğrenciler her türlü aktiviteyi yapabiliyor. Toplam 206 öğrencisi bulunuyor. Masaları, merdivenleri, aynaları tarih kokuyor. Dışarıdan bakıldığında okul gibi değil. Zaten o yüzden de rantçıların pek iştahını kabartmış, ama bugüne kadar da okul olmayı başarmış bir yer.
Okul ilk defa 1849 yılında Beyoğlu Bursa Sokağı’nda, İngiltere sefiri Viscant Stradford Redcliffe’in eşi Lady Redcliffe tarafından açılmış. Sultan Mecid bu girişimi takdirle karşılayarak Lady Redcliffe’e 1858 yılında bugünkü binayı hediye etmiş. Türk-Rus Savaşı’nın başlaması üzerine altı yıl kapalı kalmış. Sultan Mecid binayı İngiliz Sefaretine devretmiş. 1881 yılında yeniden öğretime başlamış. 1. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine ikinci kez kapanan okul, 1920 yılında tekrar öğretime açılmış.
Okulun kuruluşundan beri “English High School for Girls” olan adı 1979 yılında devletleştirilip “İngiliz Kız Ortaokulu” olarak değiştirilmiş, 1980 yılında lise kısmı açılarak adı Beyoğlu Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmüş. Kurulduğu günden itibaren çok üst düzey bir İngilizce eğitimi vermekle ünlü olan okulun YGS-LYS başarısı da yüksek. Okulun English Highschool döneminden kalan bir yüzük geleneği var. Highschool iken sadece belli bir olgunluğa erişmiş öğrenciler altın yüzüğü alabilirken günümüzde bütün öğrenciler gümüş veya altın olmak üzere iki seçenekten birini alabiliyor
***
Hürriyet Çocuk Kulübü
Hürriyet Çocuk Kulübü 2010’dan beri www.hurriyetcocukkulubu.com adresinde yıl boyu yayınladığı haber, yaptığı yarışma ve anketlerle çocuklara canlı ve eğlenceli bir dünya yaratıyor. Kulüp üyeleri 2 yıldır gazeteciliğe merak sardı. Kendi gazetelerini hazırlamakla kalmıyor, bu konuda başarılı olanlara cazip armağanlar sunuyorlar.
Kulübün son aktivitesi Bahçeşehir Kolej ile birlikte ‘Gezici Bilim Müzesi’nde yolculuğa çıkmak. Birbirinden ilginç deneyler, icatlar ve oyunları bu tırda deneyimlemek istiyor, tırın gezdiği Adana, İstanbul, Mersin, İskenderun, Denizli, Ankara, İzmir, Samsun, Bursa, Balıkesir, Bandırma, Burhaniye/Körfez, Edirne, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli illerinden birinde yaşıyorsanız bir uğrayın derim. Keyifli öğrenmenin tadına varacağınıza eminim.
Paylaş