Paylaş
Matematik, birden fazla kazanımı ölçecek şekilde, yoruma dayalı, fazla işlem gerektiren ve güçlü çeldiriciler içeren zor bir testti. Bu da öğrencilerin matematik sorularını, verilen sürede çözmekte zorlanmasına neden oldu.
Bu tip sıralama sınavlarında, her dersten 2-3 seçici soru olması gerekiyor ve bu normal de. Ama bu sınavda sözel bölümde hiçbir seçici soru yok. Matematik testinin ise neredeyse tamamı seçici sorulardan oluştu. Bu da testi kıymetli hale getiriyor.
TEOG’A GÖRE KIYASLAMAYIN
Şimdi öğrenciler üzgün, aileler şaşkın. Çocuklarını zaten karmaşık olan bir sistemde istediği bir liseye nasıl yerleştireceklerini kara kara düşünüyorlar. Önce şunu söylemekte yarar var: LGS puan değerlendirmesi TEOG sisteminden farklı. TEOG’da puan hesaplaması bireysel olarak yapılıyor, sınavdan sonra öğrencinin doğru ve yanlışlarına göre puanı belli olabiliyordu. Oysa LGS’de puan hesaplama için derslerin Türkiye ortalamalarına ve standart sapmalarına ihtiyaç duyuluyor.
PUANLAR DÜŞER Mİ?
Uzmanlar, LGS puanlarının TEOG’la karşılaştırılmamasını, yüzdelik dilime bakmak gerektiğini söylüyor. Çünkü bu sistemde Türkiye ortalaması önemli. TEOG’da tam puan alabilmek için tüm dersleri doğru yapmak gerekiyordu. Bu sınavda ise her ders için Türkiye ortalaması ve standart sapması kullanılarak puan hesaplanacak. Bu da şu anlama geliyor: Matematik testinin zorluğu Türkiye ortalamasını düşürüyor ve bu derste her doğru daha değerli hale geliyor. LGS’de puan dağılımı 100 ile 500 arasında değişiyor. Yani tam yapan 500 puan alacak.
TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Öğrenciler, önce okulların yüzdelik dilimlerine, sonra kendi yüzdelik dilimlerine bakıp tercih yapmalı. TEOG’da Robert Kolej, Galatasaray Lisesi gibi Türkiye’nin en yüksek puanlı okulları, tüm derslerden tam yapan ya da en fazla 1-2 yanlışı olan öğrenciler arasından seçim yaparken bu sene matematiğin etkisiyle daha çok yanlışı olan öğrencileri de kabul etmek durumunda kalabilir. Yani 3-4 yanlış yapanlar Robert Kolej, Galatasaray ve İstanbul Lisesi gibi okullara girerse şaşırmamalı.
Paylaş