Paylaş
Eğitim ve bilişim camiasından internet gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen ‘Hayalimdeki Robot’ adlı projede katılımcılar, 30-45 saniyelik videolarla hayal ettikleri robotları anlattı. 23 Nisan’ın Çocuk Bayramı olarak kabul edildiği 1927 yılına atfen bin 927 çocuğa ulaşması hedeflenen oluşum, beklenenin üzerinde bir ilgiyle karşılaştı ve 3 binden fazla çocuğun hayallerine ev sahipliği yaptı.
Yaşama iyilik ve şefkatle dolu bir tohum atıldığında, çoğu zaman peşi sıra başka güzellikler de geliyor. Oluşumu duyan pek çok kişi, ücretsiz eğitimler düzenlemek, robot parçaları göndermek, projeye destek vermek için gönüllü oldu.
TÜM DİLLERİ KONUŞABİLSİN
www.hayalimdekirobot.com internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edebileceğiniz projeye dahil olan katılımcılar, birbirinden renkli hayaller kurdu. Çizimleriyle, maketleriyle kamera karşısına geçen çocuklar, hayallerindeki robotu anlattı. Bu sınırsız dünyayı, ‘Hayalimdeki Robot’ youtube kanalından inceleyebilirsiniz. Birçok yetişkinin aksine dünyayı nasıl güzelleştirebileceğinin farkında olan çocukların, hayallerindeki robotta olmasını istediği özelliklerden bazıları ise şunlar:
“Güneş enerjisiyle çalışsın. Çöpleri temizlesin ve geri dönüşüm yapabilsin. Engellilere, hamilelere ve yaşlılara yardım etsin. Hayvanlarla konuşabilsin. Annemle babamın işlerini yapsın, böylece ailem bana daha çok vakit ayırabilir. Apartmanda oturduğum için hiç arkadaşım yok, bana arkadaşlık yapsın. Dünyadaki bütün dilleri konuşabilsin. Origami yapabilsin. Uçabilsin. Kendi icatları olsun. Kayıp eşyaları bulsun. Sesimi analiz edip, sadece benim komutlarımı dinlesin. Güvenlik için yüz tarama sistemi olsun. Arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilsin.”
GELECEK HAREKETİ
Bugün, projeye katılan her çocuğa katılım belgeleri ve çeşitli kitaplar gönderiliyor. Ankaralı, Manisalı, Konyalı, Şırnaklı çocuklar, hayallerine değer verilmesinin bir nişanesi olarak saklayacak bu belgeleri. Sponsorların sağladığı imkanlarla, çeşitli hediyeler de çocuklara ulaştırılacak.
Çocukların teknolojiye, geleceğe ve hayallerine olan ilgisini güçlü tutmak hedefiyle yola çıkan proje amacına ulaştı. Ancak kurucularının deyimiyle bu bir ‘Gelecek hareketi’ ve daha çok insana ulaşmak için çalışmalarına devam edecek. Boyama kitaplarını çizgilerin dışına taşırmadan boyaması ve icat çıkarmaması öğütlenen çocuklar, belki bir gün, daha güzel bir dünya hayali kuracak.
Aziz Nesin’in ‘Çocuklarıma’ adlı şiirinde söylediği gibi:
“Dalga mı geçiyorsun düşler mi kuruyorsun/Öyle sonsuz sınırsız düşler kur ki çocuğum/Düşlerini som somut görüp şaşsınlar/Böyle bir dalgacı daha dünyaya gelmedi desinler/Dünyada yapılmamış işler çoktur çocuğum/Derlerse ki bu işler bişeye yaramaz/De ki bütün işe yarayanlar/İşe yaramaz sanılanlardan çıkar.”
Paylaş