Paylaş
“Merhaba. Ben özgür bir kitabım. Herhangi birinin kitaplığına ait değilim. Okundukça elden ele dolaşmayı severim. Sen de beni okuduktan sonra şehrin başka bir noktasına bırakırsan sevinirim. Eğer aynı kitabı okuyan insanlarla tanışmak istersen web sitesinde kitap numaram ile bana ayrılan bölüme yorum yapabilirsin.”
Tebrikler, dünyada kitapların özgür kalması gerektiği düşüncesi ile hareket eden bir kitap özgürlük hareketi olan ‘Bookcrossing’i Türkiye’de hayata geçiren ‘Okusan Seversin’ adlı oluşumun bir parçası oldunuz. www.okusanseversin.org internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından inceleyebileceğiniz proje, kitap okumaktan keyif alan ve olabildiğince çok kişinin bu keyfi yaşamasını arzu eden kitap tutkunları tarafından hayata geçiriliyor.
EMEKLİLİĞİN TADINI ÇIKARSIN
Şehrin farklı noktalarına bırakılan ‘özgür kitaplar’ sokağa karışıyor, birden çok evi, kitaplığı dolaşıp çok sayıda okurla buluşuyor ve ‘Okusan seversin’ mesajı veriyor. Yaşlanana kadar bir kitaplığa ait olmaktan hoşlanmayan kitaplardan biriyle yolunuz kesişirse, oluşumun büyüyüp serpilebilmesi için, okuduktan sonra özgür kitabı şehrin herhangi bir noktasına bırakıp yeni bir okura ulaşmasını sağlamayı unutmayın. Dilerseniz internet sitesine üye olup, özgür bırakmak istediğiniz kitapları sisteme dahil edebilirsiniz. Kitaplıktan kitaplığa, elden ele dolaşırken yaşlanmış bir özgür kitabı ise, yeni bir kitabı özgür bırakmak şartıyla sahiplenebilir, kitaplığınızda emekliliğin tadını çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
Herkes okusun, özgür kitaplar yorgun ve bıkkın kentlinin yüzünü güldürsün, cep telefonları bir süre ait olduğu yerde, cepte dursun. Aidiyeti sevmeyen, konargöçer kitapları okusak seveceğiz...
KİTAP KURTLARINA SOSYAL KÜTÜPHANE
Her kitap kurdunun okuma ritüelleri farklı. Kimi okurlar altını çizdikleri satırları bir defterde biriktirmekten, okudukları kitapların adı, yazarı, sayfa sayısı gibi bilgileri arşivlemekten hoşlanıyor. Bunları kağıt kalemle yapmanın tadı başka olsa da, bu iş için oluşturulmuş bir sosyal kütüphane de internette hizmet veriyor. www.vikitap.com internet sitesinden inceleyebileceğiniz Vikitap, okuduğunuz, okumak istediğiniz ve okumakta olduğunuz kitapları listeleme ve kategoriler altında toplama imkanı sunuyor. Ayrıca okuduğunuz kitapları puanlayabiliyor, favori yazarlarınızı seçip, arkadaşlarınızı takip edebiliyor, gruplara katılıp fikir alışverişinde bulunabiliyor ve kitaplarla ilgili testleri çözebiliyorsunuz. Kütüphanelerinde 715 bin 936 kitap bulunan Vikitap üyeleri, bugüne kadar 1 milyon 22 bin 604 kitap okumuş. Siz de siteye üye olarak, kütüphanenizi sanal ortama taşıyabilirsiniz.
BABİL’İN ASMA BAHÇELERİ OLSA BEĞENİRDİNİZ
Ankaralı mizah yazarı, senarist ve komedyen @vedatozdemiro, geçtiğimiz günlerde twitter’da “Ankara, soğuk memleket... plakası bile sıfır altı...” tweetini paylaşırken, @ceconaberyaa, kar yağışından hemen önce, “Kışlıkları kaldırdım Ankara, umarım tekrar yazımı kışa çevirmezsin” dileğinde bulundu fakat hüsrana uğradı. @ysrmert ise, sosyal medyadaki “Burası x olsa beğenirdiniz” trendine Sincan’dan katıldı ve yukarıdaki fotoğrafı, “Burası Babilin Asma Bahçeleri olsa beğenirdiniz ama burası Sincan koşu parkı” notuyla paylaştı.
Geçtiğimiz hafta twitter’da yer alan, Ankara ve tüm cemrelere direnen soğuk havayla ilgili diğer tweetler ise şunlar:
@edamerveozturk: “Sonbahar>Kış>İlkbahar>Kış>İlkbahar>Kış #Ankara” @erx_earth: “Kışları kutup soğuğu, yazları cehennemin demo versiyonu ===>Ankara.”
@whysssoserious: “#ankara da son 2 saatte yağanlar; -dolu -yağmur -kar -buz -karla karışık dolumsu yağmur (bunu ben de ilk defa gördüm)”
@allahlesskadin: “Ankara’yı çok seviyorum çünkü bana benziyor. Hiçbir olayı veya iddiası yok. Dümdüz duruyo öyle”
@CirkinTim: “Bu nasıl bi rüya arkadaş? Ankara’dayım, dolmuşa binmişim dolmuşun içinde avm var.”
@krdln354: “Ankara’ya alışan, Ankara’yı özleyen insanlar için İstanbul, başkasının evladı gibidir. Gülünce seversin ağlayınca bırakıp kaçmak istersin.”
Paylaş