Paylaş
Her kafadan ayrı ses çıkıyor. Kimileri, sigorta şirketlerini kolladığı, vatandaşı da sigortacıların insafına terk ettiği gerekçesiyle Hazine’yi eleştiriyor. Kimileri, sigorta şirketlerini suçluyor. Vatandaş ise trafik sigortasına yüksek bedel ödemekten şikayet ediyor. Tam anlamıyla bir kaos yaşanıyor.
Öncelikle şunu belirteyim... Kasko sigortası ile ilgili yorumda bulunmayacağım. Çünkü kasko, tercihe bağlı bir sigorta; isteyen yaptırır, istemeyen yaptırmaz.
Trafik sigortasında ise durum farklı... Zorunlu ve yaptırılmadığında cezası olan bir sigorta.
Trafik sigortasında yaşanan kaos nedeniyle; primlerin neden arttığı, ne kadar arttığı konularında bir araştırma yaptım. Sonuçlarını sizinle de paylaşayım ki, gerçek durum nedir bilin, ona göre davranın... Her kafadan çıkan sese de itibar etmeyin.
EN FAZLA NE KADAR ÖDERSİNİZ?
Trafik sigortasında, sigorta şirketinin ödeyeceği ölüm ve sakatlık teminatı ile araç başına ödenecek maddi hasarı Hazine belirliyor. 2013 yılında Hazine’nin belirlediği teminatlar; kişi başına sakatlık ve ölüm için 250 bin lira... Araç başına maddi hasar için, 25 bin lira.
Sigorta şirketleri ise Hazine’nin tespit ettiği bu teminatlar karşısında trafik sigortasının primlerini serbestçe belirliyor. Ancak... Her yılın başında şirketler, primleri kaç kat artıracaklarını Hazine’ye bildiriyor, onay alıyor. Daha açık bir anlatımla... Şirketler, ‘bu yıl trafik sigortası primlerimi yüzde şu kadar artıracağım’ diye Hazine’ye soruyor... Hazine’de ya bu artış oranına onay veriyor ya da ‘bu oran fazla, şu kadara düşür’ diyor.
Peki, sigorta şirketlerinin trafik sigortasında öngördükleri artış oranı ne? Yüzde 250... Yani, sigorta şirketi isterse, bugün ödediğiniz primi yüzde 250’ye kadar artırabilir. Diyelim ki, trafik sigortasına 300 lira ödüyorsunuz... Sigortanın yenilemesi geldi... Şirket, poliçeyi yenilerken sizden 750 lira isteyebilir.
Dedim ya, bir araştırma yaptım... Geçen yıllarda ortalama trafik sigortası primleri neymiş diye merak ettim... 2012 yılında otomobiller için sürücülerin ödedikleri ortalama trafik sigortası primi, 206 lira... 2010 yılında ise ortalama prim, 162 lira... Demek ki, son iki yılda trafik sigortasının primleri yüzde 27 artmış. Altını çizeyim. Bu rakamlar ortalama primlerdir.
ÜÇÜNCÜ KAZADA YÜZDE 60 ZAM
Diyeceksiniz ki, ‘ortalama prim ve ortalama artış böyle ama geçen yıl 200 lira prim ödüyordum, şimdi benden 600 lira istiyorlar, sen neden bahsediyorsun?’.
Doğrudur... Onun da nedenini anlatayım.
Eğer bir kere kaza yaparsanız, sigorta şirketi trafik sigortanızın primini yüzde 20 artırıyor... İkince kazayı yaparsanız, yüzde 40... Üçüncü kazayı yaparsanız, yüzde 60 primi artırıyor. Bunu böyle bilin. Bu kazalar sonucunda da sigorta şirketi sizi, ‘hasar oranı yüksek sürücü’ olarak mimlerse yandınız... Priminizi yüzde 250’ye kadar artırabilir. Buna da hiç şaşırmayın.
Şimdi de diyeceksiniz ki, ‘benim hiç hasarım yok, yine de primi artırdılar’. Doğrudur... Sigorta şirketleri buna da gerekçe olarak, trafik sigortasında artan teminatları gösteriyor ki, son iki yılda ölüm, sakatlık ve maddi hasar teminatı yüzde 45’e yakın artmış.
İşte, trafik sigortasındaki tablo bu. Evet... Primler arttı ve artmaya da devam edecek... Özellikle de hasar oranı yüksek olan sürücüler, trafik sigortasına yüksek prim ödeyecek. Bundan kaçış yok. Çünkü sigorta şirketleri artık; sürücünün ve aracın yaşına, aracın kayıtlı olduğu şehre, geçmiş yıllarda yapılan kazalara ve bu kazalarda ödenen hasara göre primleri belirliyor. Kaza yapmayan araç ile senede iki-üç kaza yapan aracı da artık ayırt ediyor.
Peki, ne yapmak lazım? Üç önerim olacak. Bir... Mümkünse kaza yapmamaya çalışın. İki... Bundan sonra maddi hasarlı ufak tefek kaza yaptığınızda, hemen tutanak tutup, sigortadan hasar alma yoluna gitmeyin... Aranızda bir şekilde anlaşın. Çünkü o ufak tefek kaza sizi, biranda hasarlı sürücü konumuna sokacak ve priminiz otomatik artacak. Üç... Trafik poliçenizi yaptırırken, fiyat araştırması yapın... 30 şirket bu poliçeyi satıyor. Hiç üşenmeyin, hepsinden fiyat sorun.
Mutlaka daha uygun olanını bulacaksınız. Benden söylemesi...
Paylaş