Terör zararını kim karşılar?

OKUYUCULAR soruyor, ‘sigorta, terör zararını karşılar mı?’.

Haberin Devamı

Ankara ve son olarak İstanbul’daki terörist saldırıları sonrası kimi okuyucular, patlayan bomba nedeniyle dükkanında oluşan hasarı; kimileri araçlarında meydana gelen zararı sigortanın karşılayıp karşılamayacağını merak ediyor. Elimden geldiğince kafalardaki soru işaretlerine açıklık getirmeye çalışayım. ‘Elimden geldiğince’ diyorum, açıkçası terör ve sigorta konusu biraz karışık bir konu. 

Öncelikle, Doğu ve Güneydoğu’da yaşananları bir kenara koyuyorum. Çünkü burada durum sigorta açısından daha da karışık. Teröristlerle, güvenlik güçleri arasında süren bir çatışma var ve konutlar oturulamaz, işyerleri faaliyet gösteremez, araçlar da kullanılamaz halde. Böyle bir ortamda da sigortan bahsedilemez.

 

 

Haberin Devamı

SİGORTALI TIR’I SİPER YAPTILAR

 

 

Son günlerde okuyuculardan gelen sorular üzerine konuştuğum sigortacılardan duyduklarımı sizlerle de paylaşayım ki, konu daha net anlaşılsın. Bir şirketin yöneticisi Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşananları şöyle anlatıyor: “Sigortaladığımız TIR’ı siper yapıp, mahallenin girişine koymuşlar, bir taraftan teröristler diğer taraftan güvenlik güçlerimiz ateş açıyor.” Bir başka şirket yöneticisi ise, “Araç ya da konuta teröristler zarar vermişse sigorta hasarı öder, ama güvenlik güçleri terörü önlemek için aracı yada konutu kullanmışsa ve bundan dolayı da hasar oluşmuşsa sigortadan hasar ödenmez, devlet öder. Ama biz yine de hasarların tamamını ödüyoruz” diyor.
Şunu da belirteyim, bir süredir sigorta şirketleri, terörün yoğun yaşandığı bölgelerde trafik sigortası dışında –ki, o da zorunlu olduğundan- sigorta teminatı vermiyor. Şimdi anladınız mı, terör ve sigorta konusunun neden karışık bir konu olduğunu. Bu kadarla da sınırlı değil. Sigorta açısından değerlendirildiğinde terör, bir devlet sorunu ve terörün yol açtığı zararların da devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Nitekim bu konuda kanun da var; Terörle Mücadeleden Doğan zararların Karşılanması Kanunu. Bu kanun kapsamında da vatandaşın; ister konutu, ister işyeri, ister aracı terörden dolayı zarar görsün, bulunduğu ilin valiliklerine müracaat ediyor ve hasarı devlet tarafından ödeniyor.

 

 

Haberin Devamı

HASAR ÖDENİR Mİ?

 


Şimdi gelelim, okuyucuların merak ettiklerine, yani sigortanın terör zararını karşılayıp, karşılamayacağı konusuna. Araçtan bahsediyorsak; kasko sigortası varsa ve kaskonun içinde de terör teminatı varsa, sigorta şirketi hasarı öder. Ancak, trafik sigortası, terör zararını karşılamaz. Aynı şekilde konut ya da işyerinden bahsediyorsak; konut paket ve işyeri paket sigortası varsa ve içinde de terör teminatı bulunuyorsa, sigorta şirketi zararı karşılar.
Hatta kimsenin aklına gelmeyecek bir konuya daha değineyim. Bu hain saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımız arasında bankadan konut ya da araç kredisi almış olan varsa ve kredi kullanırken hayat sigortası yapılmışsa –ki, bankalar çoğunlukla kredi ile birlikte sigortayı da yapıyor- sigorta şirketi,
kredi borcunun tamamını kapatır.
Bu yazdıklarımı okuyunca akıllara, “Hem sigortadan hem de kanun kapsamında valilikten hasar alabilir miyim?” sorusu gelebilir:  Alamazsınız, çünkü terör zararı için valiliklere başvurduğunuzda, valilikler de sigorta şirketlerine, ‘bu kişinin sigortası var mıydı, sigortadan tazminat ödediniz mi?’ diye soruyor. Eğer sigorta varsa valilik ödeme yapmıyor, yoksa kanun kapsamına alıp, yapıyor. 

Yazarın Tüm Yazıları