Paylaş
ÖNCE bu noktaya nasıl gelindi kısaca anlatayım. Bu senenin ortalarında, Güneydoğu’da, PKK’ya operasyon yapılan bölgelerde, sigortacılar beklemedikleri bir gelişme ile karşı karşıya kaldı; özellikle Nusaybin, Cizre, Yüksekova ve Sur da konut sigortasında adeta talep patlaması oldu. ‘Ne var canım bunda’ diyeceksiniz ama durum bildiğiniz gibi değil. İşin ilginç tarafı, konut sigortalarının tamamının operasyonlardan bir gün önce yaptırılması ve bugüne kadar hiç sigorta ile tanışmamış kişilerin konutlarını sigortalatması. Öyle ki, bölgede, geçen senelerde konutlarda sigortalanma oranı yüzde 1’ler seviyesindeyken, operasyonlar döneminde biran da yüzde 95’e çıktı. Daha açık bir anlatımla bu illerde sigortalanmayan konut neredeyse kalmadı. Hatta kimi konutlar farklı farklı şirketlere ikişer, üçer sigorta bile yaptırdı.
OPERASYON ÖNCESİ SİGORTA
Ne zaman, operasyonlar bitip, aylar sonra yüklü tazminat talepleri gelmeye başlayınca durum ortaya çıktı. Şimdi diyeceksiniz ki, ‘sigortacılar uyanamamışlar mı?’. İşin bu tarafı daha da ilginç. Konutların hiçbiri Güneydoğu’daki yerleşik sigorta acentelerinden yapılmamış; Ankara, İstanbul, Elazığ, Adana, Mersin’deki belli başlı acenteler tarafından poliçeler kesilmiş. Bu kadarla da kalmamış, sigortalar, bir-iki sigorta şirketinden yapılsa durum ortaya çıkacağından, anlaşılmasın diye 30 sigorta şirketi arasında pay edilmiş; büyüklüklerine göre kimi şirketten 100, kiminden 50, kiminden 30 poliçe kesilmiş. Konutların bir kısmı da sigorta satışına aracılık eden belli başlı internet siteleri üzerinden ve hepsi de operasyonların hemen öncesi gece saatlerinde yapılmış. Sigorta şirketlerine Nusaybin, Cizre, Yüksekova ve Sur’dan gelen tazminat talebi ise 2 milyar liraya yakın.
İŞİN İÇİNDE PKK VAR
İşte sigortacılar, bu terör zararını ödememe kararı aldı. Bu karar sadece sigortacıların değil, başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili kamu kurumları ile konuşularak, alınmış bir karar. Sigorta dolandırıcılığının yanı sıra asıl gerekçe ise PKK’ya para aktarılacağı, yani 2 milyar liraya yakın ödenecek hasarın PKK’ya gideceği endişesi. Şimdilerde konu hakkında soruşturma devam ediyor ve işin içinde olduğu tespit edilen sigorta acentelerinin bir kısmının şirketlerle olan sözleşmeleri iptal edildi. Sigortacılar, yürütülen soruşturma kapsamında işin içinde PKK’nın olduğu yönünde şüphelerin ağırlık taşıdığını belirterek, “Bölge halkı organize edilmiş. Daha önce sigorta ile hiç alakası olmayan kişiler sigorta yaptırmış. Bazıları ise sigorta yapıldığından bile habersiz. Kişilerin bilgileri alınmış, konutları bilgisi dışında sigortalanmış. Yapılan araştırmalarda PKK’nın yönlendirmesi olduğu de tespit edildi” diyor.Yanlış anlaşılmaması adına şunu da belirteyim; sigortacılar Nusaybin, Cizre, Yüksekova, Sur’da bu yolla yapılmış sigortaların hasarlarını ödememe kararı aldı; diğer illerdeki sigortalı terör hasarlarının tamamı ödenmeye devam ediyor.
‘BU KADARI DA PES’ DEDİRTTİ
NUSAYBİN, Cizre, Yüksekova, Sur’da yaşananlardan sonra başlatılan soruşturmada ilginç sonuçlara ulaşıldı. Bazı sigorta acentelerinin de dahil olduğu grupların planlı hareket ederek, PKK’ya yapılacak operasyon öncesi gece, tüm konutları sigortalattıkları, hatta camilerden ‘sigorta yaptırın’ şeklinde çağrıda bulunulduğu tespit edildi. İşin en ilginç tarafı ise, dört ildeki konutların büyük kısmının 500 bin lira konut, 500 bin lira da eşya olmak üzere 1 milyon lira gibi yüksek bir teminat ile sigorta ettirilmesi. Araştırma sonuçlarını gören sigortacılar ise, “Cizre’de, Sur’da 500 bin liraya konut mu var, İstanbul’da bile sigorta değerleri bu kadar değil. Soruşturma kapsamında sigorta yaptıranlara ‘500 bin liralık ne eşyan vardı’ diye soruldu; çoğundan, ‘İran halıları vardı sadece bir halının değeri 300 bin lira’ diye cevaplar aldık” şeklinde şaşkınlıkları anlatıyor. Sigortacılar, kimi poliçelerin operasyon sonrası düzenlendiğini, yıkılmış binaya sigorta yapıldığına da değiniyor.”
ŞİMDİ NE OLACAK?
SİGORTACILAR; Nusaybin, Cizre, Yüksekova, Sur’dan gelen tazminat taleplerini ödememe kararı aldı ve açılan soruşturmanın sonucu bekleniyor. Buna göre birkaç alternatif var. Birincisi, soruşturma sonucu olayın organize bir suç olduğu tespit edilirse, hasarlar ödenmeyecek. İkincisi, devlet, bu bölgelerde yıkılan konutların yerine yenisini yaparsa, sigortalılara yine hasar ödenmeyecek. Hasar sonrası yapılmış poliçelere de ödeme yapılmayacak. Kimi sigortacılar ise, “Devlet vatandaşın zararını karşılasın biz devlete ödeme yapalım, böylece paranın nereye gittiği konusunda endişemiz olmaz” diyor.
Paylaş