Paylaş
Fırsat buldukça okuyuculardan gelen sorulara bu köşeden cevap vermeye çalışıyorum. SGK’nın uyguladığı idari para cezaları da gelen sorular arasında. Aşağıda, işyerinin yaptığı ihlallere karşı SGK’nın talep ettiği idari para cezalarını madde madde anlattım. Cezalar, 2016 yılı içinde uygulanacak rakamlardır.
SGK’NIN, İDARİ PARA CEZALARI
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) giriş bildirgesinin yasal sürede ve SGK tarafından belirlenen şekle uygun verilmemesi halinde, her bir sigortalı için asgari ücret tutarı kadar idari para cezası kesiliyor. Bu da, 1.647 lira.
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin SGK tarafından tespit edilmesi halinde, her bir sigortalı için asgari ücret tutarının 2 katı kadar ceza uygulanıyor ki, bu da 3.294 lira ediyor.
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmemesinin kamu kurum ve kuruluşlarından alınan belgelerden tespit edilmesi ve ilgili idarenin yazısının SGK’ya intikal ettiği tarihi takip eden bir yıl içerisinde tekrarlanması halinde; her bir sigortalı için asgari ücretin 5 katı kadar yani, 8.235 lira, ceza uygulanıyor.
- Çalışana ait aylık prim ve hizmet belgelerinin SGK’ya verilmemesi halinde; yine asgari ücrete oranlı, 205,88 lira ile 329,40 lira arasında para cezası uygulanıyor.
- Sigortalıların 30 günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde SGK’ya verilmemesi veya SGK tarafından geçerli sayılmaması durumunda; asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere kişi başına asgari ücretin yarısı kadar ceza ödeniyor. Bu da 823,50 lira anlamına geliyor.
- Aylık prim ve hizmet belgelerinin eksik bildirilmesi halinde, asgari ücretin 2 katı kadar, 3.294 lira idari para cezası uygulanıyor.
- İşyerine ait defter, kayıt ve belgelerin ibraz edilmesine ilişkin SGK tarafından gönderilen yazının alındığı tarihten itibaren 15 gün içinde, herhangi bir sebep olmaksızın, SGK’ya ibraz edilmemesi ya da saklanmaması halinde; bilânço esasına göre defter tutmakla yükümlü işletmeler 19.764 lira, diğer defterleri tutmakla yükümlü olanlar 9.882 lira, defter tutmakla yükümlü olamayanlar 4.941 lira ödeyecekler.
YANLIŞ BİLGİLENDİRME
- Defter ve belgelerin tümünü verilen süre içinde ibraz etmekle birlikte; kanuni tasdik süresi geçtikten sonra tasdik ettirilmiş olan defterlerin, tasdik tarihinden önceki kısmının geçerli sayılmaması halinde uygulanacak para cezası 823,50 lira.
- Herhangi bir ay için sigorta primleri hesabına esas tutulması gereken kazançların ve kazançlarla ilgili ödemelerin defterlere işlenmemiş olması ya da ibraz edilen aylık ücret tediye bordrosunda yer alması gereken bilgilerin eksik olması halinde, 823,50 lira ceza ödeniyor.
- Asgari işçilik uygulaması kapsamında SGK’nın kamu kurum ve kuruluşlarından ya da bankalardan istenilecek bilgi ve belgelerin kanunda belirtilen sürede gönderilmemesi halinde 3.294 lira idari para cezası uygulanıyor.
- Kamu idarelerinin ya da bankaların işlem yaptığı kişilerle ilgili sigortalılık kontrolü neticesinde sigortalılığı bulunmayan kişilerin; SGK’ya, bildirilmemesi halinde her bir sigortalı başına 164,70 lira idari ceza ödenecek.
- Şirket kuruluşu aşamasında çalıştırılacak sigortalı sayısını ve bu kişilerin işe başlama tarihinin işveren tarafından ticaret sicil memurlularına bildirilmesi ancak ticaret sicil memurlarının SGK’ya bildirmemesi halinde, her bir bildirim yükümlülüğü için 1.647 lira ceza uygulanacak.
- Sigortalılığı sona erenlere ilişkin bildirimin yapılmaması halinde her bir sigortalı için 164,70 lira ceza uygulanıyor
- Genel sağlık sigortalılarının bakmakla yükümlü oldukları kişilere ait bilgi girişlerini süresinde yapmayanlar ya da yanlış bilgi girişi yapanlara uygulanacak ceza ise, 823,50 lira.
Paylaş